Nogomet
Nogomet

Profa, sjedi, odličan (5)!

Sergej Jakirović osvojio je s Dinamom dvostruku krunu, ali put do nje je bio itekako grbav.

Sergej Jakirović (Foto:Ronald Goršić/Cropix)

Nogometaši Dinama osvojili su svoju 25. titulu od samostalnosti Hrvatske, možda i najslađu u posljednjih 30 godina.

Navijači i javnost su sumnjali u Profu, ali, moram se pohvaliti, jedan sam od onih koji je isticao kako je nemoguće da Jakirović ne uspije u Dinamu. Puno toga se trebalo posložiti za uspjeh, ali njegov prethodni rad u Zrinjskom i Rijeci dokazao je da je zaista vrhunski stručnjak.

Hajduk i Rijeka su puhali za vratom, situacija na vrhu bila je neizvjesna sve do kraja ožujka, tada iz utrke ispada Hajduk, dvoboj se vodio sve do 5. svibnja kada su Modri presudili Rijeci na Rujevici preokretom u drugom poluvremenu.

Danas se na Maksimiru skakalo, pjevalo, skandiralo igračima i Jakiroviću, ali kakav je rad i trud uložen ove sezone, koliko toga su preživjeli Modri, sve zna samo uzak krug suradnika Profe.

Statistika ne laže

Statistika je na kraju gotovo zastrašujuća – 32 utakmice pod vodstvom Jakirovića u HNL-u, 2.41 bod po utakmici. Dinamovo proljeće iz bajke krenulo je šamarčinom od Lokomotive na Maksimiru, 0:3 za Lokose i nova šuškanja o otkazu Jakiroviću, ali i to je preživio strateg zagrebačke momčadi.

Od tog 23. siječnja, momčad je zaredala 15 pobjeda i samo tri remija. Vratimo se nazad, na kraj kolovoza 2023. godine. Bišćan je bivši, Ivanušec, Šutalo, Livaković – svi su otišli iz kluba, u upravi vlada kaos.

VIDEO Zagreb gori za Dinamo! Pogledajte snimku koja je odmah postala hit

Jakirović sjeda na uzavrelu klupu, odmah slijedi dvomeč sa Spartom i onda – hladan tuš. Ispadanje od Čeha, životarenje i provlačenje u Konferencijskoj ligi, Profa je sve izdržao. Gotovo nezamislivo da trener Dinama preživi onakvo izdanje na Kosovu, ali neka vjera je postojala u plavim salonima.

Malo tko bi preživio onakav poraz na Kosovu

Osim što se vjerovalo Jakiroviću, ruku na srce, Dinamo si nije mogao priuštiti tri, odnosno četiri trenera na plaći (Čačić, Bišćan, Jakirović + novi trener). Našao se gotovo u bezizlaznoj situaciji, ali nije očajavao, već se bacio na posao.

Modra obrana je tada puštala na sve strane, sjetimo se izvjesnog Mihajličenka, prvi cilj je bio učvrstiti obrambeni blok, a tu je prekaljeni Theophile-Catherine uskočio i odradio posao fenomenalno. Nevistića je prošla faza prilagodbe, dobio je vjeru u svoje mogućnosti i napokon objeručke čvrsto primio 'jedinicu'. Bernauera je izvukao gotovo s tribina i dobio sasvim solidan stoperski duo za HNL.

Rijeka na žeravici: Zašto Mišković i Sopić jasno i glasno ne kažu da ostaju zajedno!?

Nije Dinamo izgledao lepršavo kao nekih prijašnjih godina, ali posao su odrađivali. Ispadanje od PAOK-a, iako bilo bolno, donijelo je konačno vrijeme i treninge koji su bili potrebni da se uigra sustav.

Vrijeme, samo je to trebalo

Dinamo je sveukupno odigrao 59 utakmica u sezoni, najviše u svojoj povijesti, Jakirović je i sam isticao da nema vremena za rad, utakmice dolaze jedna za drugom, a tada, sredinom ožujka se napokon mogao posvetiti sistematičnom radu.

I tada, od sredine ožujka, do danas, Dinamo je nadigrao sve protivnike, neke na mišiće, neke na lepršavost, ali Dinamo je svaki vikend izlazio kao pobjednik iz ringa. Danas je nakon posljednjeg kola slavodobitno najavio svoj ostanak, ali i ljeto koje je pred Dinamom.

Atalanta zapaprila Talijanima, Pašalić zabio gol: Otvarala im se povijesna prilika, ali…

Ljeto u kojem bi Dinamo mogao zaigrati u novom formatu Lige prvaka i napuniti kasu do vrha od europskog novca, a ne od prodaje najboljih igrača.

Značilo bi to dodatan iskorak Dinama i dodatno odmicanje od Hajduka i Rijeke, ali, ne trčimo pred rudo, jer je Profa i sam rekao: ''Može doći do promjene, u nogometu je sve moguće, ali imamo ovdje još posla.''