Nogomet
Nogomet

Derbi klubova koji su podijelili Mozartov grad: "Ultrasi Austrije su se najprije veselili novom vlasniku, ali je onda puklo"

U Austrijskom kupu prvi put od raskola Red Bull Salzburg igrat će protiv momčadi svojih bivših navijača Austrije Salzburg, koja je osnovana 2005. kad je njihov bivši klub rebrandiran.

Austria - Red Bull Salzburg Foto: Afp

Galerija

Mozartov grad prije sad već skoro dva desetljeća uzdrmala je nogometna renesansa koja se dogodila. Austria Salzburg upala je u financijske teškoće i 2005. godine kupio ju je gazda Red Bulla Dietrich Mateschitz te promijenio ime, boje i grb.

To je razbjesnilo tradicionalne navijače koji su iz revolta osnovali svoj klub koji nosi boje i ime starog kluba. Oni će ovaj utorak u kupu odigrati svoj prvi derbi od spomenutog događaja. Tih prijelaznih godina na klupi Austrije kratko je sjedio bivši Dinamov trener i asistent u hrvatskoj reprezentaciji Nikola Jurčević, također bivši igrač Austrije iz devedesetih.

Nikola Jurčević i Damir Mužek ostavili svoj trag u Austriji

"Jave mi se ponekad navijači, pošalju video idealne momčadi iz tog doba u koju me uvrste, šalju mi poruke, shvaćaju tu utakmicu kao nešto posebno, iako je razlika u kvaliteti ogromna“, započeo je za gol.hr Nikola Jurčević.

"Nisam više toliko u kontaktu s navijačima, ali sjećam se kako poslije raskola tradicionalni navijači nisu neko vrijeme dolazili na utakmice Red Bulla. Ne znam kako je sad, ali ovi mlađi navijači se sad više povezuju s njima. U zadnjih 20-ak godina su najdominantniji klub u Austriji i zato je logično da su privukli mlađe“, podvukao je Mužek.

Tradicija i sadašnjost, odnosno romantika i moderni nogomet koji je podijelio Salzburg ovaj utorak u Kupu će konačno stati jedni drugima na megdan. Navijači, koji su trenutačno trećeligaši su jasno u podređenoj poziciji, ali zato će, uz svoje tradicionalne navijače, danas imati i podršku onih neutralnih.