Nogomet
Nogomet

Veliku zvijezdu Real Madrida uništile ozljede: Bio je brži čak i od Garetha Balea

Francuski branič Raphaël Varane objesio je kopačke o klin. Uništen ozljedama otišao je u mirovinu s 31 godinom…

Gareth Bale i Raphael Varane (Foto:Afp)

Bivši igrač Real Madrida i francuske reprezentatacije Raphaël Varane (31) odlučio je objesiti kopačke o klin.

Varane je objavio na društvenim mrežama da odlazi u mirovinu nakon što se nekoliko mjeseci borio s raznim ozljedama koje su ga sprječavale da normalno trenira i igra.

Danas kreće Europska liga: Format je isti kao i Liga prvaka, unutra je nekoliko teškaša

Francuski dnevnik Le Parisien objavile su vijest o Vareneovu umirovljenju u utorak navečer, a nekoliko sati kasnije francuski reprezentativac je putem društvenih mrežama potvrdio da napušta nogomet nakon 14 godina igranja na najvišoj razini.

Varane je krajem kolovoza prešao u talijanski Como iz Manchester Uniteda kao slobodan igrač, ali stvari mu nisu išle po planu. Francuz se ozlijedio u Kup utakmici na početku sezone i očekivalo se da će izbivati nekoliko mjeseci.

Varane otišao u mirovinu s 31 godinom

Spekuliralo se da bi Como mogao raskinuti ugovor s Varaneom, no 31-godišnji branič radije je izabrao odlazak u mirovinu. Varane je s Realom Madridom osvojio tri naslova prvaka Španjolske i četiri Lige prvaka, dok je s francuskom reprezentacijom bio svjetski prvak 2018. i viceprvak 2022. te je osvojio Ligu nacija 2021. 

Omladinski staž i profesionalnu karijeru započeo je u Lensu. Isticao se već kao tinejdžer postao je velika nada francuskog nogometa. Godine 2011. prešao je u Real s 18 godina za 11 milijuna eura i razvio se u jednog od najboljih stopera svoje generacije.

Godinama je bio prvotimac i velika zvijezda Reala. Iako je prilično visok i masivan, imao je iznimnu motoriku. Pratio ga je glas najhitrijeg igrača Kraljevskog kluba, čak hitrijeg i od Garetha Balea. Priča kaže da je bio jedan od najhitrijih nogometaša svijeta na stotinu metara.

Sjetite se proročkih riječi Velimira Zajeca: Evo kada će pasti odluka o novom treneru Dinama

Godine 2021. prešao je u Manchester United za 40 milijuna eura, no na Old Traffordu nije se pretjerano usrećio. Ipak, s Unitedom je osvojio jedan važan trofej, FA kup prošle sezone. Varane je tijekom karijere imao velikih problema s ozljedama, koje su očito ostavile teže posljedice.

Uništile ga ozljede

U intervjuu za L'Équipe u travnju 2024., rekao je da su potresi mozga koje je pretrpio na raznim službenim utakmicama tijekom karijere oštetili njegovo tijelo.

Predložio je da se izbjegava podučavanje djece u ranoj dobi udarati loptom glavom i pozvao je na širu svijest među nogometašima o opasnostima ponovljene traume glave za zdravlje mozga. Također je otkrio kako su simptomi potresa mozga negativno utjecali na neke njegove nastupe, uključujući utakmicu četvrtfinala protiv Njemačke na Svjetskom prvenstvu 2014. i uzvratnu utakmicu osmine finala Lige prvaka 2020. protiv Manchester Cityja.

“Kažu da svemu lijepom dođe kraj. Tijekom svoje karijere prihvatio sam mnoge izazove i imao najveća iskušenjima. Doživio sam nevjerojatne emocije, to su posebni trenuci i sjećanja koja će trajati cijeli život. Osvrćući se na ove trenutke, s neizmjernim ponosom i zadovoljstvom objavljujem svoje povlačenje iz sporta koji svi volimo. Od sebe zahtijevam najviše, želim da me se pamti u naponu snage, a ne kako se povlačim po terenu. Potrebna je velika hrabrost da poslušate svoje srce i svoj instinkt. Želja i potreba dvije su različite stvari”, napisao je Varane na svom Instagram profilu.

Oproštajno pismo

“Pao sam i ustajao tisuće puta, a ovaj put je vrijeme da stanem i objesim kopačke o klin s mojom posljednjim trofejom koji sam osvojio na Wembleyu. Volio sam se boriti za sebe, za svoje klubove, za svoju zemlju, za svoje suigrače i za navijače svih momčadi za koje sam igrao. Od Lensa do Real Madrida, preko Manchester Uniteda i reprezentacije. Branio sam svaki grb svime što sam imao i volio sam svaku minutu putovanja. Nogomet na najvišoj razini uzbudljivo je iskustvo. Testira sve razine tijela i uma. Emocije koje doživljavamo ne mogu se naći nigdje drugdje. Kao sportaši nikada nismo zadovoljni, nikada ne prihvaćamo neuspjeh. To je naša priroda i ono što nas hrani”, zaključio je Varane.