Nogomet
Nogomet

Prije 10 godina kultna mala momčad šokirala je Juve: Trenutak magije za epski preokret i težak šamar Staroj dami

U dva od tri europska izleta imali su posla s Hrvatima, a u jedinom u kojem nisu, postali su senzacija i hit nogometne Europe.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Kada Juventus u prvoj utakmici nekoga pobijedi 3:1, izgleda sasvim logičnim staviti kuću na to da će u uzvratu Stara dama odraditi posao, sačuvati prednost i eliminirati protivnika.

Pogotovo ako na drugoj strani stoji Fulham, simpatičan, ali ne posebno uspješan londonski klub, koji je tek drugi put u povijesti igrao Europu. Hrvatima je njihov premijerni nastup ostao u jako dobrom sjećanju: 2002./2003. kroz romantičarski Intertoto kup ušli su u Kup UEFA, pa tamo u prvom krugu eliminirali Hajduk, a u drugom Dinamo.

Te 2010. Fulham se vratio u Europu i ispisao bajku u Europskoj ligi. Nakon što su prošli skupinu i izbacili branitelja naslova Šahtar, u osmini finala čekao ih je Juventus. Visok poraz u prvoj utakmici engleski su mediji prokomentirali kao udarac realnosti za Fulham, koji je samo dvije godine ranije jedva izbjegao ispadanje u drugu ligu. Na današnji prije 10 godina, čekala ih je nemoguća misija – okrenuti ogroman zaostatak protiv europskog giganta.

Momčad puna kultnih imena protiv oslabljenog, ali klasnog Juventusa

Istina, bila je to poprilično jaka momčad puna ikona: Roy Hodgson na klupi, na golu Mark Scwarzer, u obrani norveški dvometraš Brede Hangeland, Zoltan Gera u vezi, Damian Duff, Bobby Zamora i Clint Dempsey kao nimalo nezanemariva prijetnja za protivnički gol.

Šok u španjolskom nogometnom prvoligašu: 15 pozitivnih na koronavirus!

Juve tada nije bio jak kao danas; još je bila svježa afera Calciopoli i izbacivanje u drugu ligu, iz koje su se vratili tek tri godine ranije. Međutim, i dalje su bili klasna momčad: Fabio Cannavaro, Hasan Salihamidžić, Mauro Camoranesi, David Trezegeut, Diego... Ipak, imali su i veliki minus – zbog ozljede nije bilo Gigija Buffona, a vrata je čuvao kudikamo manje poznati i slavni Antonio Chimenti.

Fulham je unatoč svemu vjerovao u čudo, ali publika na Craven Cottageu, kultnom stadiončiću tik uz Temzu, doživjela je šok već u drugoj minuti kada je Trezegeut zabio za vodstvo i ukupnih 4:1 uz gol u gostima.

Zamora i Gera počeli, američka legenda dovršila senzaciju

Međutim, povratak se zahuktao već u devetoj minuti; robusni Zamora je Cannavara, posljednjeg obrambenog igrača koji je osvojio Zlatnu loptu, otresao kao dosadnu muhu i zakucao loptu u mrežu za 1:1.

Cannavaro je utakmicu za zaborav završio crvenim kartonom već u 26. minuti, što je Fulhamu itekako pojačalo nadu i dalo energiju. Juventus se našao na konopcima, o čemu najbolje govori čak 14 udaraca u okvir njihova gola, uz dodatak da ih je još dva puta spašavala vratnica.

Ibra pokrenuo humanitarnu akciju i poručio: "Ako virus neće Zlatanu, Zlatan će doći virusu"

Chimenti nije mogao izdržati takvu kanonadu; Gera je u 36. minuti iz blizine pogodio za vodstvo, a Mađar je u 48. iz penala dodao i svoj drugi pogodak za senzacionalno poravnanje na ukupnih 4:4.

Juventus je bio u nokdaunu, ali činilo se da će se ta mačka s devet života ipak nekako dovući do produžetaka. Međutim, tada je uslijedio trenutak magije i golčina koja će se dugo pamtiti. Clint Dempsey, koji je u igru ušao u 71. minuti, prekrasnim je lobom iskosa, malo izvan šesnaesterca, iznenadio Chimentija savršeno pogodivši udaljenije rašlje njegova gola. 4:1, euforija na tribinama, Fulham je eliminirao Juventus!

Forlan ih probudio iz najljepšeg europskog sna

Fulham nije stao na tome, njihova priča završit će tek u finalu. Nakon Juventusa, izbacili su tada aktualnog njemačkog prvaka Wolfsburg, pa u polufinalu srušili snove HSV-u, čiji je Volksparkstadion bio domaćin finala.

Tamo ih je čekao snažni Atletico Madrid sa Sergiom Aguerom i Diegom Forlanom u napadu. Utakmica je otišla do produžetaka, a upravo legendarni Urugvajac Forlan svojim je drugim golom u 116. minuti postavio konačnih 2:1 i probudio Fulham iz najljepšeg europskog sna u njihovoj, u tom trenutku, 131-godišnjoj povijesti.

Lijepa gesta Chelseaja: Hotel na stadionu za napaćeno medicinsko osoblje

Zanimljivo, Fulham će još samo jednom igrati Europu i opet imati posla s Hrvatima – u trećem pretkolu sljedeće sezone Europske lige naletjeli su na RNK Split, također kultnu momčad s imenima poput Vitaića, Čopa, Barabana, Križanca, Ante Rebića, Romana Obilinovića…

Fulham je tada jedva prošao pobjedom 2:0 na svom terenu nakon 0:0 u Dugopolju. Ipak, svoj treći europski nastup završili su već u skupini. Budući da su trenutačno drugoligaš, a Premierliga je sve jača i jača, pitanje je kada će opet dobiti priliku za nekakav europski izlet. Ostaju im priče i uspomene da je na njihovu trošnom, tipičnom engleskom stadionu stare škole, nekoć padao čak i veliki Juventus, i to golom koji se isplati pogledati i tisuću puta.