Nogomet
Nogomet

Pao je otkaz u Manchesteru: Nije ga dobio omraženi Nizozemac, već najveća legenda u povijesti kluba

Višemilijunski ugovor Sir Alexa Fergusona s Manchester Unitedom završio je nakon odluke Sir Jima Ratcliffea i INEOS-a.

Sir Alex Ferguson i Eric Ten Hag (Foto:Profimedia)

Alex Ferguson, najtrofejniji menadžer Mancehster Uniteda, povukao se 2013. godine s 38 osvojenih trofeja, no ostao je aktivan u klubu. Kao redovni posjetitelj utakmica Škot je obavljao ulogu direktora i ambasadora te primao godišnju plaću.

Prema The Athleticu, koji se poziva na račune iz 2014. godine u sekciji o transakcijama povezanih strana, Ferguson je u listopadu 2013. potpisao ugovor za globalnog ambasadora. Kao dio dugotrajnog dogovora za svoje je usluge bio plaćen 2,16 milijuna funti.

No, sada se javlja kako se veze prekidaju, a nova uprava INEOS-a donijela je odluku u sklopu mjera smanjenja troškova. Jim Ratcliffe osobno je obavijestio Fergusona, a izvještava se da je pitanje riješeno prijateljski, bez ikakvih nesuglasica.

82-godišnjak će ostati neizvršni direktor te će i dalje moći prisustvovati utakmicama, ali neće primati plaće nakon završetka tekuće sezone.

Ta odluka dolazi nakon što je INEOS u srpnju obavijestio osoblje da će biti otpušteno 250 radnika, ukinuto je besplatno putovanje za osoblje na finale FA kupa, a božićna zabava za zaposlenike također je otkazana.

"I dalje je izuzetno natjecateljski nastrojen"

Ferguson, koji je vodio United 26 godina, bio je prva osoba s kojom je Ratcliffe razgovarao kada je u siječnju pristao kupiti udio u klubu.

"On je bio prva osoba koju sam sreo kada sam došao onamo, mislim da je to bio drugi tjedan siječnja. Imao sam sastanak od 9 do 10 sati u njegovoj kući i otišao sam u 13 sati", izjavio je Ratcliffe novinarima u veljači.

"Nije prestao pričati. Ima mnogo iskustva, puno priča i mnogo mišljenja o klubu. Mislim da nije potaknut da se uključi, ali je još uvijek vrlo promišljen o klubu i ima ogromno iskustvo. Stvarno razumije vrijednosti i tradicije kluba i o čemu se radi. I dalje je izuzetno natjecateljski nastrojen, Alex Ferguson."

Gattuso nagradio hajdukovce u reprezentativnoj pauzi: Vratio se napadač nakon ozljede

VIDEO Bizarna izjava Ronalda koja je digla pola Italije na noge: "Trebao si otići u mirovinu..."

Poljaci se čude zašto Dalić ne zove više igrača iz SHNL-a: Evo što im je rekao Bjelica