Nogomet
Nogomet

Nevjerojatna odluka: Suludi potezi Bayerna, Real trlja ruke i dovodi veliko pojačanje

Bayernu bi se moglo ponoviti nešto slično kao onomad s Tonijem Kroosom, kojeg je predao u ruke Real Madridu za smiješan iznos…

Alphonso Davies na utakmici s Kanade i Hrvatske (Foto:Cropix)

Florentino Perez identificirao je dva prioritetna cilja Reala za sljedeću sezonu. Prvo pojačanje koje lovi dobro je poznato, to je Kylian Mbappe, koji bi mogao stići u Real potpuno besplatno kada mu istekne ugovor 30. lipnja, dok bi drugo mogao biti Bayernov sprinter Alphonso Davies.

Karoglan: "Namjerno sam stavio Livaju i Kalinića da pola sata igraju zajedno"

Kanađaninu istječe ugovor 2025. i tu činjenicu iskorištava kako bi licitirao oko povećanja plaće. Bild piše da traži veliko povećanje, želi udvostručiti primanja, a Bayernovi čelnici to uporno odbijaju.

Kako stvari stoje, Bayernu bi se mogla dogoditi slična situacija kao svojevremeno s Tonijem Kroosom, kojeg je Real na veliko zadovoljstvo preuzeo od Bayerna za praktički smiješan iznos. Kroos je kao ponajbolji igrač Svjetskog prvenstva 2014. prešao u Real za samo 25 milijuna eura.

Bayern prepušta Alphonsa Daviesa Real Madridu za smiješan iznos

Bavarci nisu željeli povećati plaću Kroosu, koji je tražio da uđe u prvi platežni razred, u kojem su bili neki igrači od kojih je već tada bio klasu ili dvije bolji.

Tadašnji čelnici Bayerna procijenili su da Kroos to ne zaslužuje, da nije ta klasa, a nevjerojatno lošu procjenu iskoristili su Madriđani, koji su spremno ponudili Kroosu sve što je tražio i otkupili ga za mizeran iznos. U trenutku kada je stavio potpis na ugovora s Realom Kroos je već vrijedio barem četiri puta više nego što je Real za njega platio Bayernu.

Saudijac najavio što nas čeka: Loša vijest za youtubere u boksu, ali možda i za Filipa Hrgovića

Sada se ponavlja priča s Daviesom, doduše ne toliko drastična jer Kanađanin nije osvojio naslov svjetskog prvaka i bio ponajbolji igrač katarskog turnira, ali ipak je pokazao da ima veliki potencijal.

Davies je jasan da će u Münchenu ostati samo ako ga učine jednim od najplaćenijih igrača u momčadi i zato traži 13 milijuna eura po sezoni. Radi se o plaći koja je daleko iznad onoga što mu Bayern namjerava ponuditi. Bavarci ostaju pri svome i ne misle odstupiti.

Ponavlja se slučaj Tonija Kroosa

Kako je jasno da će Davies odbiti Bayernovu ponudu, Bild piše da bi mogao napustiti Allianz Arenu već predstojećeg ljeta. Prvi u redu stoji Real, a i cifra bi mogla biti slična kao u slučaju Kroosa. Navodno je riječ o 30 milijuna eura. Taj je iznos smiješan za Real i nema sumnje da će Florentino Perez učiniti sve da iskoristi šansu.

Podrazumijeva se da će Kanađaninu dati plaću koju traži. Kada se sve zbroji i oduzme, Real bi opet mogao trljati ruke. Ako Davies barem djelomično bude na razini Kroosa, Realu će se investicija višestruko isplatiti. Osim toga, ako i odluči prodati Daviesa u nekom trenutku, zacijelo će lako povratiti uloženo, a vjerojatno će i zaraditi.

Kanađanina mnogi smatraju već sada jednim od najboljih bekova/krila na svijetu, a još ima puno prostora za napredovanje. Ako Davies dođe u Real, Ferland Mendy vjerojatno će napustiti Santiago Bernabeu.

A Bayernu će ostati 30 milijuna eura. Iznos s kojim će jako teško naći gotovog igrača sličnih karakteristika. Kako stvari stoje, Real ima veliku šansu opet pokupiti vrhnje. Bayern je doveo Daviesa kao mladca iz MLS-a, lijepo ga je razvio i pretvorio u klasnog igrača, a sada će ga, kako stvari stoje, za smiješan iznos prepustiti Realu.

Sulude odluke Bavaraca

Netko će reći da su Bavarci odveć tvrdoglavi, a drugi da ponekad forsiraju suludu politiku. U posljednjih desetak godina Bayern je u nekoliko navrata donosio teško shvatljive odluke. U trenucima kada je trebao preuzeti dominaciju Europom, Bavarci bi izvadili revolver i samo sebi pucali u koljena. 

Treba se samo prisjetiti priče s Juppom Heynckesom i njegovom šampionskom momčadi, pa i sudbinom hrvatskog napadača Marija Mandžukića. Jednim potezom pera Bavarci su sve srušili. I rezultat i pobjednički stil. Tražili su boljeg pečenja preko paške ili livanjske mlade janjetine; od prvaka Europe i najjače momčadi svijeta, koja je pregazila Messijevu Barcelonu i činilo se da će godinama vladati Ligom prvaka, pretvorili su se u Barcinu, Realovu i Atleticovu mušteriju.

Raspad nakon osvajanja

Uli Hoeness je potpisivanje ugovora s Pepom Guardiolom usred sezone objasnio željom za frekventnijim osvajanjem Lige prvaka, a znamo kako je sve završilo. Heynckes je naposljetku te sezone osvojio trostruku krunu, a Guardiola u tri sljedeće sezone nije stigao dalje od polufinala Lige prvaka, s time da niti u jednim polufinalu Bayern nije postigao pogodak u gostima i uvjerljivo je gubio od Reala i Barce.

U Bayernovu slučaju najbolje se vidi kako se povijest nerijetko ponavlja, pa skoro u dlaku. I nakon zadnjeg osvajanja Lige prvaka Bayern je opet potonuo umjesto da mu to bude kotač zamašnjak i podstrek da dodatno naraste. Ako se nastavi olako rješavati igrača poput Daviesa, glavnim rivalima ne preostaje ništa drugo nego da ugrabe priliku. Perez je već razvukao širok osmijeh.