Nogomet
Nogomet

Trener Southamptona odgovorio na kritike zbog izostavljanja Oršića: "Zbog vas ne igramo kako bih želio"

U Southamptonu je velika kriza igre i rezultata, a najviše je pod paljbom menadžer Nathan Jones.

Mislav Oršić (Foto:Guliver Images)

Kriza Southamptona nastavila se teškim porazom na gostovanju kod Brentforda, tako da se nastavio pritisak na menadžera Nathana Jonesa, koji je zapravo počeo istog dana kad je postavljen.

Navijači i klubu bliski mediji nisu podržali odluku uprave, prije svega smatrajući da menadžer poput Jonesa nema ono što je potrebno da klub ostavi u ligi. Reference za takav stav pronalazili su u nogometu kakav je Jones igrao u Lutonu, s kojim je prošle sezone suprotno svim prognozama izborio kvalifikacije za Premier ligu.

Jones preferira tradicionalni britanski stil nogometa

Jones je u Lutonu preferirao strogo defenzivni nogomet, uz duge lopte i preskakanje igre, te je također pripremio neke uigrane kombinacije prekida koje su rezultirala bodovima. Ukratko, Luton je igrao negledljiv nogomet bez ikakve kombinatore, ali u Championshipu je to prolazilo.

U Southamptonu se vjerovalo da, s obzirom na profil igrača, to baš i neće proći te se to zasad potvrđuje. U sedam ligaških utakmica Jones je ostvario tek pobjedu na gostovanju kod Evertona i šest poraza, uz gol razliku 5:14.

Posebno je razljutio navijače posljednjeg dana prijelaznog roka, kad je iz Genka doveo nigerijskog napadača Paula Onuachua. Riječ je o pravom stroju za golove, ali činjenica da se radi o dvometrašu samo je dodatno potvrdila navijačima da Jones namjerava još više ustrajati na svojoj taktici dugih lopti i preskakanja igre.

Šokirao posljednjih potezima, ali i izjavama

A onda je pred susret protiv Brentforda u drugu momčad poslao njemačkog reprezentativca Armela Bellu-Kotchapa te Mislava Oršića i Duju Ćaleta-Cara. Nećemo pogriješiti ako kažemo da je Ćaleta-Car u posljednje vrijeme bio ponajbolji igrač momčadi, a da Oršić još nije dobio niti pravu priliku pokazati što zna i može.

Epilog svega smo gore naveli, poraz rezultatom 3:0, a onda je došla konferencija za medije na kojoj je Jones djelovao poprilično arogantno te je krenuo u rat s navijačima.

"Pogazio sam neke svoje principe zbog određenih ljudi, ali i zbog toga što ljudi žele da igramo drugačije. Napravio sam to zbog fanova. Bio sam vrlo uspješan igrajući fluidan nogomet, u Lutonu smo bili jedna vrlo agresivna momčad okrenuta prema naprijed", rekao je Jones, šokirajući idućom izjavom:

"Statistički, nema puno boljih trenera od mene u Europi, po pitanju sačuvanih praznih mreža, obrane kaznenog prostora, slanja lopti u suparnički kazneni prostor, iskorištavanja izglednih prilika (xG) i slično tome. Nažalost, morao sam to kompromitirati, no neće se ponoviti."

Navijači Southamptona u subotu su nakon utakmice Jonesu klicali kako će iduće jutro biti bivši. To se zasad još ipak nije dogodilo, no činjenica je kako je 49-godišnji Velšanin izgubljen, ali i kako putem izjava pokušava navesti vodstvo kluba da ga zadrži na klupi.

Tri od četiri iduće utakmice Sveci igraju protiv izravnih konkurenata u borbi za ostanak. Već za vikend dolazi im Wolverhampton, a onda nakon gostovanja kod Chelseaja imaju gostovanje kod Leeda te Leicester kod kuće. Ključno će biti nešto napraviti u tim utakmicama, samo se postavlja pitanje ima li uprava i dalje namjeru povjerenje u njima pružiti očito izgubljenom Jonesu.

Standings provided by Sofascore