Nogomet
Nogomet

Na Farskim Otocima korona-farsa: Nevjerojatan slučaj koji razotkriva brojne nelogičnosti

U srijedu počinju europske kvalifikacije za hrvatske klubove, ali osim protivnika, svima prijeti i korona-kaos. Naime: svaka zemlja ima svoje propise o testiranjima i karanteni, pa se dogodilo da je zbog propisa na Farskim Otocima, iz kvalifikacija šokantno ispao prvak Slovačke.

Umjesto rutinske pobjede protiv nedoraslog suparnika Klaskvika, slovački prvak Slovan Bratislava na Farskim Otocima doživio je korona farsu.

Nakon što su u Bratislavi svi igrači bili negativni, lokalne vlasti odmah po slijetanju odlučile su ponovno testirati Slovake. Fizioterapeut je bio pozitivan, pa je cijela momčad sukladno lokalnim odredbama završila u karanteni.

UEFA ubrzo dopušta Slovanu da pošalje juniorsku momčad. Ali opet isto: nakon što su i juniorima testovi u Bratislavi bili negativni, na Farskim Otocima jedan od gostiju je pozitivan.

"Vijećalo se pet sati"

Utakmica je na koncu otkazana, a više o svemu zna donedavni igrač Slovana Marin Ljubičić.

"Na kraju se vijećalo pet sati hoće li se igrati ili ne. Na kraju se utakmica nije odigrala. Ali je klub s Farskih Otoka napravio zapisnik, izašao na zagrijavanje, i onda su odradili u zapisniku kao da Slovan Bratislava uopće nije došao na utakmicu, a to tako uopće nije bila istina", napomenuo je Ljubičić za Dnevnik Nove TV.

A da su izašli na teren, Slovacima bi vjerojatno uslijedilo uhićenje od strane lokalne policije, zbog kršenja karantene. Nije čudo što su po povratku u Bratislavu sipali gorčinu.

"Skandalozno je što su nam učinili na Farskim Otocima. Utakmica je trebala biti odlučena na terenu, s pravilima fair playa, ali to se nažalost nije dogodilo. Domaćini su poduzeli sve da se susret ne odigra."

Slovacima bi tako bilo bolje da njihova država ima Farske Otoke na crvenoj listi, te da tamo nisu niti otputovali. Barem sudeći po idućem primjeru...

Slovenci se snašli

Republika Irska na crvenoj listi drži Sloveniju pa bi nogometaši tamošnjeg prvaka Dundalka, po povratku s gostovanja kod Celja, morali u dvotjednu samoizolaciju. Stoga je uz blagoslov UEFA-e odlučeno da Celje i Dundalk svoj susret igraju na neutralnom terenu u Budimpešti. Utakmica je odigrana bez ikakvih problema, a Celje je slavilo 3:0.

A na crvenoj listi Austrije nalazi se Hrvatska. Nogometaši bečkog Rapida ipak će u srijedu normalno doputovati u Zagreb i odigrati utakmicu protiv Lokomotive. Oni se po povratku u svoju zemlju neće morati testirati na koronavirus, jer ova odredba austrijske vlade ne vrijedi za sportske momčadi ili uz posebnu dozvolu.

Kakva je službena UEFA-ina procedura provjerili smo u Lokomotivi.

"Testiranje se radi preko laboratorija Snylab koji surađuje s Uefom i laboratorij ima podružnicu u svakoj zemlji Europe. UEFA je dala preporuku da se prvo testiranje napravi 14 dana prije same utakmice, kako bi se na vrijeme moglo reagirati ukoliko je neki igrač zaražen. Ono što je obavezno, to je testiranje tri dana prije utakmice, i u nekim zemljama, primjerice u Njemačkoj, jedan dan prije utakmice", pojasnio je Frane Bukvić iz Lokomotive.

Stvara se sumnja u nastanak "sive zone"

A protiv odredbi pa i zakona nekih zemalja UEFA ne može. Što je logično, ali počinje izazivati određenu sumnju u nastanak "sive zone".

"Javlja se mogućnost manipulacija s tom koronom", upozorava Ivan Brleković, nekadašnji član Komisije za pravne propise UEFA-e.

"Tu se otvaraju mnoga pitanja, ako ništa drugo, to nije sinkronizirano niti usklađeno na nivou Europe."

Kao rješenje vidi neutralne terene, u državama čije su vlasti spremne surađivati s UEFA-om.

"Da te igrače i te sve sudionike tih utakmica pregledava jedna nepristrana komisija i da se unaprijed znaju pravila tko može igrati, tko ide u izolaciju, da li ide cijela ekipa ako je samo jedan pozitivan, ili ovi drugi mogu igrati, tko smije ići kuću, tko mora ići u karantenu, i tako i dalje...", kazao je Brleković.

Ishod neodigranog dvoboja Klaskvik - Slovan i dalje je nepoznat. UEFA će odluku donijeti sutra, no po svemu sudeći, europskim ambicija slovačkog prvaka presudit će vlasti Farskih Otoka...