Nogomet
Nogomet

Htio na Old Trafford dovesti Guardiolu, sad mu se sviđa 'novi Mourinho'

Uoči velikog mančesterskog derbija kao da svatko ima nešto za reći…

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Ove subote igra dosad najveća utakmica u novoj nogometnoj sezoni. Ne mislimo samo na Premierligu, već na cijeli svijet. Svi pričaju o derbiju na Old Traffordu, najskupljoj utakmici u engleskoj povijesti u kojem Manchester United dočekuje Manchester City.

Naravno, razlog za to su Jose Mourinho i Pep Guardiola, novi menadžeri mančesterskih klubova koji su ovo gradsko rivalstvo prenijeli i na cijeli svijet. Na onaj dio nogometnih navijača koji se dijeli za i protiv Mourinha odnosno Guardiole. I koliko god mnoge živcirale te pomalo umjetne podjele modernog nogometa, one su itekako među nama.

I sada je El Clasico zamijenio 'Manchester derby' koji ove subote ulazi u novu eru. U ovom pomalo sušnom razdoblju za sportske zaljubljenike koji tek čekaju jesensko nogometno zahuktavanje, ova je utakmica ultimativni broj 1. Engleski mediji se zabavljaju, ali i španjolski koji su nekad živjeli od odnosa ova dva trenerska majstora.

Mediji u Madridu tako prenose izjave s Otoka koje idu u korist Portugalca, oni u Barceloni naravno koje veličaju jednog od njihovih najvećih nogometnih sinova. Pa tako možda najviše u oko upadaju izjave Martina Fergusona, brata za mnoge najvećeg trenera u povijesti - Sir Alexa.

Osobno otišao po Pepa u Barcelonu

On je bio suradnik i skaut u timu svog brata te tvrdi kako je Manchester United trebao dovesti Pepa Guardiolu. Martin Ferguson otkrio je za Daily Record kako je osobno otišao u privatni posjet nekadašnjem treneru Barcelone. No, nije ga uspio uvjeriti da nakon Barce preuzme Manchester United i ovaj je otišao na odmor u New York gdje je proveo nekoliko sljedećih mjeseci.

Sir Alexov brat i bivši suradnik otvoreno priznaje kako mu Mourinho nije bio prvi volji. Ipak, Portugalac ga je ipak kupio kad je stigao na Old Trafford.

''Prije ga nisam volio, ali sad ima moju podršku. Volio bih da Pep jednom dođe u naš klub, ali sad želim da ga Mourinho pobijedi'', poručio je mlađi Ferguson.

Mourinhova promjena

Spomenuo je jednu stvar zbog koje je promijenio mišljenje o trofejnom treneru. Kaže kako izgleda drukčije od onog Josea iz Reala i Chelseaja koji je divljao na terenu i za poraze optuživao sve osim sebe.

''Općenito, kada trener izgubi kompas i urla uz klupu to znači njegov um nije fokusiran na ključne detalje u utakmici. Znam to dobro jer sam naučio gledajući svog brata'', poentirao je Ferguson.

Dolazak Zlatana Ibrahimovića u dijelu struke i medija pobudio je sumnje oko smjera kojim je krenuo United. No, osim što se zbog prodaje dresova to pokazao kao potpuni pogodak kluba, Ibra je svim prvim golovima pokazao kako će brzo utišati one koji su sumnjali.

''On ima nevjerojatan talent. Shvatio sam to kad sam ga gledao još u Amsterdamu. Rekao sam Alexu da je to igrač i pol. Sada je on i vođa, manje gleda na sebe, a to je ono što se može usporediti s mitom o Unitedu i Ericu Cantoni'', poručio je Martin Ferguson davši Ibri najbolji mogući kompliment koji je melem za uši navijača Vragova.