Nogomet
Nogomet

Luka Modrić prisjetio se djeda: ''Četnici su ga ubili nedaleko od kuće, imao sam šest godina''

Modrićev djed ubijen je na svom ognjištu 1991. godine.

Luka Modrić (Foto:Afp)

Na Županijskom sudu u Splitu potvrđena je optužnica protiv Željka Badže, ubojice djeda Luke Modrića. Ubojstvo se dogodilo u prosincu 1991. godine, a Luku Modrića starijeg nedaleko od njegove kuće hladnokrvno su ubili pripadnici policije tzv. SAO Krajine.

Jedan od najboljih nogometaša svijeta u 21. stoljeću bio je jako vezan za djeda. Luka Modrić imao je tada šest godina i djedovo ubojstvo ga je shrvalo.

Prijetio se tih trenutaka u svojoj autobiografiji ''Luka Modrić – moja igra''.

''Imao sam šest godina kada su djeda Luku četnici bezobzirno ubili nedaleko od kuće. Tada nisam mogao pojmiti to ubistvo i gubitak, a ne mogu ni danas. Kratko je bio dio mog života, ali dovoljno dugo da ostavi u meni dubok trag obiteljske ljubavi, privrženosti i odanosti. Dok sam bio mali, stalno se igrao sa mnom. Čim sam dovoljno odrastao da se mogu samostalno kretati, djed me vodio na sve poslove koje je obavljao ili u neku od svojih akcija. Čišćenje snijega, slaganje sijena, vođenje blaga na ispašu, razni popravci, odlazak u nabavku materijala i niz drugih poslova oko kuće, za sve je to djed mene tretirao kao pomoćnika.

Bio sam uzbuđen kad me vodio u lov na zečeve i jarebice, kad je dopustio da držim njegovu lovačku pušku dok su nas zajednički fotografirali. Dojam sigurnosti koji je pružao kad je bio u blizini, ugodu koja je navirala u zajedničkom druženju, stalno motrenje i znatiželja što radi, to su osjećaji koji su ukazivali na njegovu posebnost. Obožavao sam ga.''

Ilustracija (Foto: Ante Cizmic/Cropix)

Modrić se uz knjizi prisjetio i tog 18. prosinca 1991. godine.

''Sjećam se kada se to strašno zlo dogodilo tek po uznemirenosti svog oca. Djed se nije vratio kući i otišli su ga tražiti. Nisam bio ni svjestan što se događa kada su djeda dovezli u našu kuću u Zatonu Obrovačkom. Samo sam osjećao da je nešto jako tužno. Tata me zagrlio i odveo do lijesa. Rekao mi je:

'Sine, poljubi didu!'

Nisam mogao pojmiti da je to moj posljednji susret s njim. Djed Luka bio je jako cijenjen, mangup u pozitivnom smislu te riječi, šarmer. Moj tata ga je obožavao i mogu misliti koliko mu je teško bilo kad ga je izgubio. Godinama poslije prepričavao mi je osjećaj užasa kad je pronašao beživotno djedovo tijelo obliveno krvlju'', napisao je kapetan Vatrenih i Real Madrida.

U Realu od sramote svi šute, oglasio se zato Modrić: Kapetan skupio više od milijun reakcija!

Bila je najbolja u Europi, otišla na rutinsku operaciju pa završila kao invalid: ''Sjeckao joj mišić po mišić''

Večeras se dodjeljuje Zlatna lopta: Znate li tko je uopće najveći favorit?

Olmova djevojka o bizarnoj situaciji u Barceloni: "Bilo je kao kad su dečki puštali 18+ filmove"

Više o