Nogomet
Nogomet

Ljubimci ljevičara i anarhista se vratili u Bundesligu te time kreirali dosad neviđenu situaciju u njemačkom nogometu

Jedno kolo prije kraja sezone 2. Bundeslige, St. Pauli je izborio povratak u prvi rang njemačkog ligaškog nogometa.

Navijači St. Paulija (Foto:Profimedia)

Punih 13 godina igrali su nogometaši St. Paulija 2. Bundesligu i to uz puno turbulencija. Prošli su kroz borbu za povratak u viši rang sve do grčevite borbe za ostanak. No, punih 13 sezona zadržali su se u istom rangu.

Sve do ove sezone kad se napokon dogodila generacija koja će klub vratiti tamo gdje je u ovom stoljeću bio samo dvaput, u prvu njemačku ligu.

Ljevičari i anarhisti ponovno u eliti

Kolo prije kraja to su potvrdili domaćom pobjedom 3:1 protiv Osnabrücka te u Bundesligu ulaze zajedno s Holstein Kielom, koji je svoju premijeru u elitnom rangu osigurao kolo ranije. 

Vijest je to koja je obradovali simpatizere ovog kluba u cijelom svijetu. A ima ih, budući da se St. Pauli kao klub identificira uz ljevičarstvo, anarhizam i socijalizam.

Zbog toga ovaj klub iz Hamburga mnogi zovu klubom punkera. Svoje veze s tim pokretom navijači kluba stvorili su sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća. Prvi su njemački klub koji je zabranio ikakve desničarske parole na stadionu.

Vrhunac popularnosti dosegli su u devedesetim godinama, kad su redovno punili stadion s preko 20 tisuća gledatelja, a popularnost se proširali na svijet putem globalizacije interneta.

Trenutno je to klub u potpunosti u vlasništvu njegovih navijača.

Po prvi put su rang iznad HSV-a

Ipak, jedan podatak vezan uz njihov povratak u prvi rang je dosad neviđen u njemačkom nogometu.

Naime, St. Pauli će po prvi put u povijesti igrati u višem rangu nego najveći klub iz Hamburga i bivši prvak Europe, HSV. Od nastanka Bundeslige, 1963. godine, HSV je sve do 2017./18. igrao najviši rang. 

Čak i prije osnivanja Bundeslige, HSV je igrao tada najviši dostupni rang, Oberligu Nord, pa nije bilo šanse da se nađu ispod gradskog rivala.

Dakle, St. Pauli će osjetiti što znači biti broj 1 u Hamburgu. I njihovi navijači se sigurno nadaju da to neće biti samo jednu sezonu.

Što se tiče HSV-a, oni su praktično pretplaćeni na četvrto mjesto drugoligaške ljestvice, a njihovi proljetni padovi već su postali predmetom viceva.

Standings provided by Sofascore