Nogomet
Nogomet

Francusko čudo od djeteta koje već sad zasjenjuje Henryja

Sedam godina nakon što je Thierry Henry obznanio reprezentativnu mirovinu Francuska je dočekala novog igrača njegove brzine, prodornosti i ubojitosti...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Otkako se Thierry Henry umirovio Francuzi se pitaju kada će se i hoće li se više ikada pojaviti takav igrač? Čekanju je, čini se, stigao kraj jer se u Monacu razvija ubojiti brzonogi krilni igrač koji može igrati i na poziciji najisturenijeg napadača.

Kylian Mbappe 18-godišnje je čudo od djeteta koji ove sezone tvori ubojiti trojac u napadu Monaca. Radamel Falcao je prvi topnik momčadi iz Kneževine, Valere Germain drugi, a u drugoj polovici sezone eksplodirao je ovaj francuski tinejdžer.

Nastupio je u 16 prvenstvenih utakmica, ali je na travnjaku proveo svega 607 minuta. No to mu je bilo dovoljno za četiri pogotka i šest asistencija. U prosjeku svaku 61 minutu Mbappe ili zabije ili asistira u najvišem razredu francuskog nogometa.

Osim što je upisao šest asistencija, Mbappe je kreirao 14 situacija za postizanje pogodaka, dok je istovremeno svoje šanse realizirao u 75 posto slučajeva.

Ono što najviše fascinira u cijeloj priči je njegova fizička pojava, odnosno tehnika. Ima dugačak i lagani korak, nešto poput Thierryja Henryja kojeg je bilo gotovo nemoguće zaustaviti na otvorenom prostoru u punom sprintu. Način na koji puca i dodaje također "baca" malo na legendarnog francuskog nogometaša kojeg je "izbrisao" s popisa klupskih rekorda u Monacu.

Mbappe je debitirao za Monaco 2. prosinca 2015. godine te je sa 16 godine i 347 dana postao najmlađi debitant, pretekavši Henryja. Prvi pogodak u dresu Monaca zabio je sa 17 godina i 62 dana, čime je također pretekao Henryja. Godinu dana nakon svog debija Mbappe je postigao hat-trick i postao je prvi igrač Monaca nakon 1997. godine i Sonnyja Andersona koji je zabio tri pogotka u natjecanju Kupa.

Mbappe, koji je prošle godine s reprezentacijom Francuske osvojio Europsko prvenstvo do 19 godina, je velika želja Arsenala u kojem je Henry ostvario veličanstvenu karijeru. Ugovor 18-godišnjeg napadača veže za Monaco do ljeta 2019. godine, no nije isključeno da već nadolazećeg ljeta 2017. potpiše za drugi klub.

Zanimljivo, prije Mbappea Monaco je sezonu i pol imao na raspolaganju Anthonyja Martiala, za kojeg se također govorilo da je Henryjev nasljednik. Na početku sezone 2015/2016 prodan je u Manchester United za veliko bogatstvo (42 milijuna eura), ali se nakon furioznog starta pogubio, a sada i izgubio mjesto kod Josea Mourinha.

Recimo i da je Monaco trenutno vodeći sastav francuskog prvenstva, ispred PSG-a, te da se nalazi u osmini finala Lige prvaka gdje ga čega Manchester City.