Nogomet
Nogomet

Teške optužbe na račun organizatora Svjetskog prvenstva: Špijunski skandal u Kataru, evo tko je upleten

Organizatori Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru optuženi su da su isplatili više od 10 milijuna dolara tvrtki koju sačinjavaju bivši tajni agenti CIA-e…

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Nakon odluke Vijeća FIFA-e i Izvršnog odbora UEFA-e da Rusiju izbace sa Svjetskog prvenstva 2022. zbog agresije ruske vojjske na Ukrajinu, Mundijal u Kataru ponovno je upleten u kontroverze.

Ovom prilikom s kinematografskim prizvukom, u maniri najboljih špijunskih filmova filmove, s CIA-om iza kulisa.

Kako je otkrio Associated Press, organizatori Svjetskog prvenstva platili su više od 10 milijuna dolara tvrtki za koju rade bivši agenti CIA-e, a sve kako bi ušutkali ili ublažili kritike koje primaju.

Pogotovo se to odnosi na kritičke bodlje Thea Zwanzigera, bivšeg člana Izvršnog odbora FIFA-e i bivšeg predsjednika Njemačkog nogometnog saveza u razdoblju od 2006. do 2012. Nijemac je bio jedan od najvećih kritičara dodjele Svjetskog prvenstva toj arapskoj zemlji.

VIDEO Zakucao preko diva NBA lige pa zabio sa zvukom sirene: Ovaj potez obilazi svijet

"Kada se bavite sportom i predani vrijednostima sporta, vrlo je čudan osjećaj vidjeti da vas prate i pokušavaju utjecati na vas da ne date svoje mišljenje", rekao je bivši njemački nogometni dužnosnik u intervju za AP. u veljači prošle godine.

Dokumentacija koju je predstavila novinska agencija donosi nove detalje o nastojanjima Katara da dobije i zadrži mjesto održavanja turnira unatoč brojnim kritikama zbog navodne korupcije prilikom preuzimanja turnira. Iz organizacije nisu željeli komentirati ovu novu objavljenu informaciju.