Nogomet
Nogomet

Kako su Osijek i Tomas uopće dozvolili da se o kaznenim udarcima mora raspravljati!?

Nakon još jedne, većinom svog tijeka, krasne HNL utakmice, umjesto o dojmu, idući se dan govori samo o spornim situacijama.

Stjepan Tomas (Foto:Vlado Kos / Cropix)

Nogometaši Osijeka prokockali su priliku savladati Dinamo, doći na jedan bod minusa od Hajduka i predstaviti se kao kandidat za napad na titulu. Propustili su priliku u očima pratitelja hrvatskog nogometa učiniti da ova sezona ne bude još jedna u kojoj većina prati samo "Ligu 2".

Samo tri kluba odigrala sve utakmice: Pogledajte kako izgleda HNL ljestvica uoči pauze

Kako je do toga došlo u postavljanju konstatacije nije bitno. Ako pogledamo samo brojke, vidjet ćemo da je Osijek u završnici susreta, gdje je bio bolja momčad i stvarao bolje prilike, ostao bez punog plijena.

O kaznenim udarcima možemo do prekosutra i pobjednika neće biti

Neću ovdje puno o kaznenim udarcima. Ako ću biti navijački subjektivan, reći ću da za prvi ne postoji siguran dokaz da je kontakt ruke i lopte bio unutar kaznenog prostora. Barem dok ne vidim da postoje linije o kojima se toliko govori. Do tada ću braniti tezu da se VAR nije imao temelja uključiti, iako je igranje rukom neupitno.

Za drugi kazneni udarac iz usporene se snimke vidi da kontakt postoji. Tu isto možemo sad komentirati je li bilo dovoljno kontakta za omesti Dinu Periću, odnosno je li intenzitet bio dovoljan za prekršaj. To je posao sudaca, a ovo je uistinu situacija gdje predstavnici obje teze imaju dobre argumente za svoje mišljenje, ali ne baš i najbolje za pobiti one oponenta. Čudna situacija, zapravo, vrlo čudna.

Kako je Osijek dozvolio da do "penala" uopće dođe?

No, postavlja se pitanje kako je uopće Osijek sam sebe doveo u priliku da do tih situacija dođe? Činjenica je da kaznenih udaraca ne bi bilo da se Osijek nije podosta panično branio te da nisu radili nevjerojatne pogreške. Na kraju svega, činjenica je da je Darko Nejašmić kod prvog kaznenog udarca napravio glupost samim podizanjem ruku iznad glave, kao i to da je Styopa Mkrtchyan prije kontakta s Dinom Perićem promašio cijelu loptu. 

Hajduk objavio trenutak sporne situacije kod pogotka Istre: Bilo je zaleđe?

Kako je Osijek iz situacije gdje vode 2:0 i gdje su imali jednako dobre preostale prilike kao protivnik, uspio dovesti se u situaciju gdje panično brane vodstvo 2:1?

To, nažalost, za Tomasov Osijek nije ništa novo. Po treći put ove sezone ostali su bez boda ili bodova u sudačkoj nadoknadi susreta. Istra im je u završnici uspjela zabiti dva, za dolazak od 2:4 na 4:4, Lokomotiva je izjednačnila u posljednjem napadu, a nešto se slično dogodilo i ovdje. To su tri od posljednja četiri Osijekova prvenstvena susreta.

Upitne zamjene i njihov tajming, zašto je Caktaš ostao u igri?

Stjepan Tomas očito nije dobro odradio završnicu susreta. Iako je za prvi pogodak Dinama krivac Šime Gržan, koji je doslovno pogledom popratio loptu koja leti prema njemu i dozvolio Mahiru Emreliju da se ubaci i pošalje loptu u mrežu, dojam je kako je Sadegh Moharrami prelako prošao Renana Guedesa, već očito preumornog. Velikim dijelom i zbog posla pokrivanje zadataka defenzivno slabijeg Kristijana Lovrića. Tomas je tu morao ranije reagirati.

Osijek je izgubio i ima se pravo ljutiti na suce i na sam podatak da je delegiran sudac koji se tek vratio nakon duge pauze, ujedno sudac poznat po spornim odlukama u bitnim susretima.

Meni kao autoru ovog teksta nije problem priznati da se s velikim dijelom iznesenog slažem, no ne mogu pobjeći od činjenica da je Osijek sam dozvolio da do toga uopće i dođe.