Nogomet
Nogomet

Jedan od ove dvojice na ljeto preuzima Barcelonu, ali favorit se zna

Nakon objave odlaska Luisa Enriquea izdvojila su se dva najizglednija kandidata za njegovog nasljednika.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Luis Enrique na ljeto napušta Barcelonu. Objavio je to trener Barce nakon razbijanja Sportinga u srijedu navečer na Camp Nouu. Bivši nogometaš Reala i Barce neće produžiti ugovor jer tvrdi kako želi odmor.

Mnogi će reći kako je Enrique postao bivši nakon debakla u Ligi prvaka kod PSG-a, no o tome se govori još od prošle jeseni kada je odbio produžiti ugovor s klubom. Kao da je već tada slutio da ova sezona možda neće biti uspješna kao prve dvije, iako je Barca itekako živa u prvenstvu gdje je trenutno vodeća momčad nakon novog kiksa Reala, a veliki je favorit i za treći uzastopni naslov Kupa kralja.

Osvojio je sve, ali...

Luis Enrique u svojoj je prvoj sezoni na Camp Nouu osvojio trostruku krunu. Sljedeće sezone je uzeo dvostruku, a to može ponoviti i u svojoj oproštajnoj sezoni. Jedna Liga prvaka, najmanje dva naslova prvaka Španjolske i vjerojatno tri trofeja Kupa kralja, pa i nije loše za samo tri sezone, zar ne?

No nije bilo prevelike ljubavi između trenera i najvećih zvijezdi, naročito Lea Messija pa je Enrique možda i dobro procijenio da vodeći Barcu više nema što dobiti. Ionako je sve već osvojio.

Dva favorita, ali u biti - jedan

A tko će ga naslijediti? Kao i nakon spomenutog šamaranja na Parku prinčeva, u španjolskim i katalonskim medijima na površinu su isplivala mnoga imena. Od Pochettina, Koemana preko Enriqueovog pomoćnika Juana Carlosa Unzuea pa do sveprisutnog Maxa Allegrija.

No dva najveća favorita zovu se Jorge Sampaoli i Ernesto Valverde. Treneri Seville i Athletic Bilbaa najizgledniji su nasljednici s time da je Argentinac veliki favorit navijača, koji mu anketi Sporta daju čak 75 % potpore, ali i igrača. Poznate su njegove dobre veze s Leom Messijem i Javierom Mascheranom, a i Brazilac Neymar se vrlo srdačno pozdravio s njim kada su igrali protiv Seville. Ako to nije bio znak...

Čini se kako svlačionica želi Sampaolija i sve nekako ide u tom smjeru. Ugovor sa Sevillom nije htio produžiti što je bio jasan signal kako se nešto već odavno kuha po tom pitanju.

Plan B iz Baskije

Jedini koji mu može donekle konkurirati je bivši igrač Barcelone s kraja osamdesetih Ernesto Valverde. Španjolac koji je kao dijete stigao u Baskiju, čime je stekao pravo obući dres Athletic Bilbaa, već je četiri godine na klupi baskijskog ponosa.

Dugo se njegovo ime povezivalo s Barcom i da se u međuvremenu nije dogodio dolazak Sampaolija u Europu, upravo bi on bio najveći kandidat za novog trenera. Karijeru je započeo u Bilbau, a između dva boravka na klupi kluba sa San Mamesa trenirao je i Espanyol, dva puta Olympiakos, Villarreal i Valenciju.

No Sampaoli je veliki favorit i bilo bi iznenađenje da upravo on ne postane novi trener Barcelone.