Nogomet
Nogomet

Nogomet više nikad neće biti isti: Uvodi se niz novih nogometnih pravila

Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) od 1. srpnja planira uvesti niz novih nogometnih pravila.

Solskjaer uvodi četiri zamjene (Foto:Afp)

Čini se kako su nogometni klubovi zadovoljni pandemijskim pravilom od pet zamjena na utakmici jer je Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) priopćio kako će ga trajno uvesti u nogometna pravila.

Ostat će i da se tih pet zamjena može učiniti u tri instance, ali će upotreba tog pravila u različitim natjecanjima ostati u diskreciji tijela koje ga organizira. U slučaju produžetaka moći će se mijenjati i šesti igrač, a IFAB-ove promjene postat će trajne 1. srpnja.

VIDEO Herojska pobjeda Hrvatske u Parizu, prva protiv Francuske u povijesti!

Nadalje, uvodi se pravilo prema kojem će se nogometaše isključivati iz utakmice svaki put kad spriječe gol ili očiglednu priliku prekinu rukom bez obzira na to gdje se akcija dogodila.

Najavljuju i promjene pri izvođenju penala. Dosad su golmani jednom nogom morali biti na liniji, a druga je mogla biti ispred ili iza, ali ubuduće će morati stajati isključivo na gol-liniji.

Raspravljat će se i o poluautomatskom zaleđu, koje će detektirati VAR tehnologija, međutim ne očekuje se da će to pravilo biti uvedeno već sad jer je još u fazi testiranja.

Više o