Nogomet
Nogomet

Hrvatski trener napravio veliko iznenađenje na startu kvalifikacija za SP 2026.

Bahrein šokirao Australce u gostima.

Dragan Talajić (Foto:Ronald Goršić/Cropix)

Nogometaši Japana pobjednički su startali u trećoj fazi azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. demoliravši na stadionu u Saitami Kinu Branka Ivankovića s čak 7:0.

Japanci su nanijeli pravu katastrofu Kinezima, a Wataru Endo i Kaoru Mitoma donijeli su Japanu prednost od dva pogotka u prvom dijelu. U nastavku je uslijedila kanonada Japanaca, prvo je napadač Monaca Takumi Minamino dvaput pogodio gol Kineza, da bi Junya Ito, Daizen Maeda i Takefusa Kubo donijeli konačnih 7:0.

Hrvati napravili iznenađenje

U ovoj skupini Bahrein je u Gold Coastu šokirao Australiju s 1:0 autogolom Harrya Souttara u 89. minuti. Australci su od 77. minute igrali bez isključenoga Kusini Yengija, a Bahrein je na sjajan način započeo lov na svoj prvi nastup na SP-u.

Recimo i kako je izbornik Bahreina hrvatski stručnjak Dragan Talajić. Radi se o bivšem igraču Sarajeva i Istre, učeniku legendarnog Tomislava Ivića koji je 2004. godine osvojio azijsku Ligu prvaka sa saudijskim Al-Ittihadom.

Pogodak s utakmice pogledajte ovdje.

Bahrein slavio u Australiji (Foto: Afp)

Talajić se s Bahreinom pripremao u Hrvatskoj kada smo razgovarali s njegovim prvim pomoćnikom, Goranom Lackovićem.

"Dragan Talajić je izbornik, a ja sam mu prvi asistent. Matej Filipi kondicijski je trener, Ivan Kovačić trener golmana, a Jasmin Osmanović analitičar. Njih trojicu dugo poznajem, svi su radili u Dinamu i talentirani su stručnjaci'', rekao je i objasnio situaciju:

"Dosta suvereno smo prošli prvu skupinu. Remizirali smo s Ujedinjenim Arapskim Emiratima u zadnjem kolu što je zapažen uspjeh. Međutim, nismo imali previše sreće sa ždrijebom druge skupine. U skupini smo s Japanom, Australijom i Saudijskom Arabijom, ponajvećim favoritima kvalifikacija. U skupini su još Kina i Indonezija.''

U skupini C kasnije igraju Saudijska Arabija i Indonezija, a izravan prolaz na SP će ostvariti prve dvije selekcije, dok će treće i četvrtoplasirana ekipa napredovati u daljnji krug kvalifikacija.

Azija je dobila osam zajamčenih mjesta na Mundialu, s mogućnošću daljnjeg plasmana putem interkontinentalnog doigravanja.

U skupini B Južna Koreja i Palestina su u Seulu odigrali 0:0.

Standings provided by Sofascore