Nogomet
Nogomet

Hajdukovi mladi igrači oduševili Gattusove bivše suigrače: "Ne mogu vjerovati da njih trojica već igraju ozbiljno"

Gennaro Gattuso bio je nedavno na Lippijevoj fešti i otkrio da su njegovi nekadašnji suigrači oduševljeni Hajdukovim mladim igračima.

Gennaro Gattuso i Bruno Durdov (Foto:Jakov Prkić/Cropix)

Po završetku prvog dijela prvenstva i reprezentativne pauze Hajduk se vraća obavezama u Supersport HNL-u. Pred novinare je uoči utakmice protiv Slaven Belupa izašao Gennaro Gattuso.

Iskusni Talijan svjestan je favorizirane uloge, ali također svjestan je i da su Farmaceuti jako neugodni protiv momčadi iz takozvane velike četvorke, Rijeci su otkinuli dva boda, Dinamu sva tri…

"Definitivno nas ne očekuje lagana utakmica. Slaven brzo napada, s četiri i pet igrača kad preuzmu posjed. Nije čudo što se veliki muče u Koprivnici. Otkad je došao Mario, mogu samo pohvaliti njegovu momčad. Znaju točno što žele. Neće biti lagano, potreban nam snažan Hajduk, jakog mentaliteta. Postavimo li se kao da će biti šetnja, bolje bi nam bilo ostati u Splitu. Shvatimo li ih olako, mogli bismo dobiti po nosu“, otvorio je Talijan.

Kakav je status Pukštasa i Biuka?

"Svi su blizu prve momčadi. Nije mi lako kao treneru odabrati udarnih 11, svi se trude i daju svoj maksimum. Igraju oni koji su mi potrebni, moderan nogomet se promijenio, imate pet izmjena, možete rotirati polovicu momčadi. Kod mene nema glavnih igrača, svi su tu negdje, svi igraju. Duga je sezona.

Traži zamjenu za ozlijeđenog braniča

Tko će umjesto Prpića?

"Imamo na raspolaganju trojicu braniča, Šarliju, Eleza i Skelina. Mogu se ljutiti zato što ne igraju, ali daju svoj maksimum na treninzima i dobit će svoju priliku. Po pitanju obrane sam miran. Tko god uđe, bit će dobar.

"Poruka mladima. Mnogo sam radio s njima, mogu reći kako napreduju zbog starijih igrača. Počevši od Livaje, Krovinovića pa do svih ostalih. Po završetku moje igračke karijere primijetio sam kako iskusniji igrači ponekad napadaju mlađe, vide ih kao konkurenciju. Ja sam tu na strani mladih. Treba im pustiti neka rade pogreške. Mentalitet momčadi se promijenio. Zasluge idu starijim, ponašaju se kao mentori.

Kako ste zadovoljni odrađenim u pauzi?

"Ovdje sam četiri mjeseca. Dalmatinci su talentirani za sve sportove. To vas odlikuje, ali nije dovoljan. Potrebna je infrastruktura, a nju nemate. Stalno sam na sastancima, gledam kako popraviti ovo što imamo. Dva tjedna nismo koristili teren na Poljudu zbog izmjene travnjaka. Ponekad se i zagrijavamo na umjetnoj travi, to nije najbolje za povratnike s ozljeda. Bude li potrebno, zagrijavat ćemo se i na parkingu. Mi smo Hajduk, davat ćemo sve od sebe kako bismo se poboljšali.

Na Lippijevoj fešti pričali o Hajduku

Bili ste na rođendanu Marcela Lippija, što kažu vaši bivši suigrači na vaš posao u Hajduku?

"Nije bio rođendan, nego iznenađenje. Prilika da se svi okupimo. Dosta njih su treneri. Pitali su me kako je moguće da Durdov, Prpić i Hrgović igraju ozbiljno. Prate Hajduk, u Italiji nije baš normalno da tako mladi igrači toliko igraju i zabijaju.“

Je li vam Lippi dao kakav savjet, hoće li doći na feštu u Split dogodine?

"Jedanaest godina sam trener, ne pitam često savjete. Kada sam bio mlađi, znao sam ih tražiti po pitanju dinamike razvoja. Pitati savjete nije uvreda za trenera, ali mislim da sam ga tražio neki savjet, da bi me poslao u neku stvar. Ne može se doći u Split na jedan dan, uvijek se mora putovati sto godina, preko Beča... Da se uvede više linija, vjerojatno bi došao.

Spomenuli ste promjenu mentaliteta, vama je svejedno igrate li u gostima ili doma?

"Slaven se promijenio, igra drugačiju obranu, ali je jako opasan. Najčešće novinari i ostali stavljaju fokus na našu igru s loptom, ali smo se najviše promijenili u igri bez nje. Zajedno trčimo, zajedno pritišćemo. Prije dva tjedna ovdje ste mogli vidjeti, Marko Livaja je imao dva prva duela. Svi igraju sve, svi dišu zajedno. Tako moramo igrati.

Tajne luksuzne jahte Cristiana Ronalda: Evo koliko stoji kupnja i održavanje

Poznati hrvatski klub ide u privatizaciju: Pronašli ulagača koji je spreman uložiti milijune eura

GRAFIKA Pogled u budućnost: Ovako bi Hrvatska mogla izgledati na Svjetskom prvenstvu 2030. godine