Nogomet
Nogomet

Hajduk nakon sukoba Gattuso - Perišić: Što dalje - past će velika pomirba ili Ivan odlazi za "kikiriki"?

Hajduk je danas gost Lokomotive, ali nitko ne priča o utakmici.

Gennaro Gattuso i Ivan Perišić (Foto:Cropix, gol.hr)

U jeku paklenog kolovoškog ritma u kojem bi, prođe li uzvrat s Ružomberokom u skladu s očekivanjima, do kraja mjeseca trebali redovito utakmice svaka tri-četiri dana, Hajduku se dogodio sukob Gennara Gattusa i Ivana Perišića.

Trener je igrača koji je jedna od tri glavne zvijezde u svlačionici (uz Ivana Rakitića i Marka Livaju) odstranio s popisa putnika za Zagreb i današnju utakmicu s Lokomotivom.

Službeni Hajduk se ne oglašava o ovom nemilom događaju, a kad je tako, to obično otvara prostor za raznorazne špekulacije i teorije o tome što se zaista dogodilo.

Neslužbeno doznajemo da je bila riječ o jednom verbalnom obračunu nakon čega je Gattuso donio odluku da Perišića neće voditi na gostovanje u Kranjčevićevu.

Što slijedi? Današnja utakmica doći će i proći, Hajduk će to odraditi, ostvariti ovakav ili onakav rezultat i okrenuti se uzvratu trećeg pretkola Konferencijske lige. Ali, ovu situaciju klub mora pod hitno riješiti.

Kalinić je tražio i doveo trenera koji će uvesti disciplinu

Još onda kad je novi predsjednik Ivan Bilić imenovao Nikolu Kalinića za sportskog direktora, kao čovjek koji je cijelu prošlu sezonu boravio kao igrač u Hajdukovoj svlačionici i iz prve ruke snimao situaciju, Kalinić je ustvrdio da mu je primarni zadatak naći trenera koji će dovesti momčad u red.

"Želim uvesti pravilnik ponašanja, odnosno disciplina. Imali smo dosta problema ove sezone s disciplinom. Ako to ne uspijemo riješiti, neće od nas biti ništa. Pravilnik će vrijediti za sve igrače, od prvog dana priprema. Tko ga ne bude poštivao snosit će odgovornost. I ja sam tijekom karijere imao problema s disciplinom, ali za sve to sam i odgovarao i platio cijenu. Tako će i drugi."

To su bile Kalinićeve riječi na inauguracijskoj konferenciji za medije. Nekoliko tjedana poslije toga na Poljud je stigao Gattuso, a prije nego li je Talijan potvrđen za novog trenera na snagu je stupio i taj novi disciplinski pravilnik.

Ozljeda je itekako ostavila traga i to Perišića silno frustrira

U međuvremenu, Perišić je s hrvatskom reprezentacijom bi na Europskom prvenstvu i nakon što su Vatreni ispali već u grupnoj fazi, dobio je neko vrijeme da se odmori i priključi suigračima što je i učinio 12. srpnja.

Kad je sezona i službeno započela odnosno kad su stigle natjecateljske utakmice, vidjelo se da je Perišić miljama daleko od one razine otprije samo godinu dana, kad je bio među 10-ak najboljih lijevih krila na svijetu. Teška ozljeda prednjeg križnog ligamenta ostavila je traga i Ivan trenutno nije ni sjena onog igrača koji je bio i kojeg se zazivalo s porukama u kampanji "Vrime je".

To ga je izuzetno frustriralo pa je, u kombinaciji s neuvjerljivim Hajdukovim igrama na početku sezone, fitilj bio sve kraći.

Kulminiralo je ove subote, ali kao što rekosmo, vremena za reakciju neće biti puno.

Posebna klauzula stupa na snagu uskoro

Razumijemo da je Hajduku trenutno sav fokus na utakmici s Lokomotivom, ali ozbiljan klub u ovoj situaciji već u ponedjeljak odradit će sastanak sa svim akterima ove priče, nakon čega će sve biti riješeno.

Ili će Gattuso i Perišić izgladiti nesporazum i obojica, u interesu kluba, prijeći preko ovoga, ili će Perišić dignuti sidro, pričekati 29. kolovoza (tada na snagu stupa ona klauzula prema kojoj za 200.000 eura može napustiti Hajduk) i time neslavno završiti ovu epizodu.