Nogomet
Nogomet

Slika teška deset tona: Guardiola ispunio obećanje geniju, sjetili se voljenog trenera

Trener Manchester Cityja Pep Guardiola iskoristio je boravak u Italiji za posjet bivšem suigraču u Bresciji Robertu Baggiju...

Pep Guardiola i Roberto Baggio (Foto:Foto: Instagram (@robybaggio_official))

Pep Guardiola ispunio je obećanje. U reprezentativnoj stanci skoknuo je do Italije i našao se sa svojim starim prijateljem Robertom Baggiom u Bresciji, gdje su obojica početkom novog milenija proveli zaključne godine karijera i dijele lijepe uspomene.

Guardiola se tijekom nedavnog on-line gostovanja u talijanskoj emisiji "Che tempo che fa" prisjetio vremena u talijanskom nogometu. U istoj emisiji sudjelovao je Baggio, a Guardiola mu je obećao: "Doći ću te vidjeti."

Guardiola i Baggio našli se u Bresciji

Rečeno i učinjeno. Sinoć je Talijan objavio na društvenim mrežama selfie njihov dvojice u restoranu Laboratorio Lanzani u Bresciji, gdje se održao ponovni susret. Jednostavno se osjeća da fotografija vremešnih ikona svjetskog nogometa ima veliku težinu.

S njima u društvu još su bili Andrea Caracciolo i Luca Toni, koji su tih godina također igrali za Bresciju. Toni je do dana današnjeg najskuplja kupovina Brescije. Došao je i Baggine Vicenze za 30 milijardi lira, što je oko 15 milijuna eura. Uzgred rečeno, ako nas sjećanje ne vara, bivši hrvatski reprezentativac Anthony Šerić proveo je sezonu u tom razdoblju u Bresciji, pa vjerojatno dobro pamti te dane.

Kako god, malo društvo uz dobru klopu i kapljicu vina evociralo je stare uspomene iz zlatnog razdoblja Lastavica, a posebne reminiscencije odnosile su se na legendarnog trenera Carla Mazzonea, koji je preminuo prošle godine 2023. Jednog od najomiljenijih likova talijanskog nogometa u zadnjih četrdesetak godina.

Osebujni Mazzone tada je vodio Bresciju. Guardiola je došao iz Barcelone i predstavljen je kao velika zvijezda publici uoči utakmice s Atalantom. Kada je Mazzone u svojem burnom stilu otrčao pred najvatrenije tifose proslaviti izjednačenje na 3:3 zahvaljujući hat-tricku čarobnog Baggija, a na poluvremenu je Brescia gubila 3:1, legenda kaže da je Guardiola u loži upitao predsjednika kluba Corionija:

Evocirali uspomene na voljenog trenera Mazzonea

"Taj će stvarno biti moj trener!?"

U početku se nisu dobro slagali, Mazzone je preferirao Federica Giuntija, a u jednoj od prepirki zagalamio je na Guardiolu:

"Nisam te ni htio u mojoj momčadi."

Poslije su se zbližili i zavoljeli. Guardiola je Mazzonea iznenadio pozvavši ga na finale Lige prvaka Barcelone i Manchester Uniteda 2009. u Rimu.

Kada mu je unuk dao slušalicu i Guardiola mu se predstavio: "Mister, Pep je", Mazzone je mislio da ga zezaju prijatelji iz Ascolija i uzvratio je: "A ja sam Garibaldi!"

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Pep ga je nekako uvjerio da je stvarno on, a ovaj mu je ispalio: "Pa, za četiri dana igrate finale Lige prvaka, a ti misliš na mene!?"

"Da, mislim na Vas i želim dođete na finale."

Poseban odnos

Guardiola je s Manzzoneom imao poseban odnos, a podjednako i s Baggiom, za kojeg je uvijek isticao da je genije. Guardiola i Baggio zajedno su igrali u talijanskoj Bresciji dvije nepune sezone (2001./2002. i 2002./2003.) Skupa u momčadi odigrali su 16 utakmica. Šest puta su pobijedili i dvaput izgubili (Lazio, Juventus).

Baggio je zaključio karijeru 2004. igrajući u Bresciji, a Guardiola je 2003. otišao po petrodolare u Katar. Bila je to zlatna era yo-yo kluba sa sjevera Italije, koji je u četiri navrata bio prvak druge talijanske lige, a 23 puta igrao je u elitnoj Serie A.

Za Guardiolu je Baggio najbolji igač s kojim je igrao

Najbolji rezultat Brescia je ostvarila 2001. kada je zauzela osmo mjesto u Serie A i igrala finale Intertoto kupa. Baggio se u klubu zadržao pet godina i to je najplodnije razdoblje Le Rondinelle, popularnih Lastavica.

Guardiola je oduvijek iskazivao posebno divljenje prema talijanskoj legendi za koju je svojedobno rekao da je najbolji nogometaš s kojim je igrao.