Nogomet
Nogomet

"Da samo stoji, Rakitić je pojačanje za Hajduk! Ako dva Ivana budu zdrava, Dinamu neće biti lako"

Goran Lacković, poznati hrvatski trener i prvi asistent izbornika Bahreina Dragana Talajića, za gol.hr govorio je o bahreinskoj reprezentaciji, kvalifikacijama za SP 2026., Dinamu, Hajduku, Ivanu Rakitiću i Ivanu Perišiću te željama za samostalnom karijerom na Bliskom istoku…

Ivan Rakitić Foto: Vojko Basic / CROPIX

Galerija

Reprezentacija Bahreina jučer je odigrala prijateljsku utakmicu s Lokomotivom u Zagrebu. Riječ je o azijskoj reprezentaciji na čijoj su klupi sve odreda hrvatski stručnjaci.

Osijek počinje europski put: Novi trener i nekoliko novih igrača u premijeri napadaju Estonce

"Dragan Talajić je izbornik, a ja sam mu prvi asistent. Matej Filipi kondicijski je trener, Ivan Kovačić trener golmana, a Jasmin Osmanović analitičar. Njih trojicu dugo poznajem, svi su radili u Dinamu i talentirani su stručnjaci", ističe za gol.hr Goran Lacković (54), hrvatski trener koji je najpoznatiji po tome što je bio član stožera omladinske i seniorske hrvatske reprezentacije pod vodstvom Nike Kovača, kojem je poslije asistirao i u Monacu.

Lacković je iskusan stručnjak. Radio je u Dinamovoj nogometnoj školi, vodio je kao prvi trener Lučko i Radnik Sesvete, a bio je i predavač na Akademiji HNS-a.

Hrvatska kolonija u Bahreinu

"Lokomotiva je pobijedila 3:2. Bila je to dobra provjera da vidimo gdje smo na početku mini-pripremnog ciklusa. Lokosima je to bila 'generalka' uoči početka sezone i utakmice s Rijekom, a nama prva utakmica na pripremama. Krajem mjeseca igrat ćemo još s Murom", kaže Lacković i pojašnjava kako to da je Bahrein stigao u naše krajeve.

"Mi smo predložili tamošnjem Savezu i oni su to objeručke prihvatili. Baza nam je na Pohorju, stigli smo 20. srpnja i vraćamo se 2. kolovoza. Pripremamo se za nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. Gro igrača nam igra u domaćoj ligi, imamo dobar odnos sa Savezom, pa si možemo priuštiti takve pripreme."

Hrvatski ponos ujedinjen pod zastavom: Vatreni poslali prekrasne poruke podrške olimpijcima!

Hrvatski stručnjaci na čelu s Talajićem, jedinim hrvatskim trenerom koji se može pohvaliti da je osvojio azijsku Ligu prvaka (saudijski Al-Ittihad 2004.), preuzeli su reprezentaciju Bahreina u ožujku i odmah su podigli momčad.

"Dosta suvereno smo prošli prvu skupinu. Remizirali smo s Ujedinjenim Arapskim Emiratima u zadnjem kolo što je zapažen uspjeh. Međutim, nismo imali previše sreće sa ždrijebom druge skupine. U skupini smo s Japanom, Australijom i Saudijskom Arabijom, ponajvećim favoritima kvalifikacija. U skupini su još Kina i Indonezija. Dvije reprezentacije idu izravno daje, a dvije u dodatne kvalifikacije. Mi se nadamo da bismo mogli osvojiti jedno od ta dva mjesta koja vode u daljnje razigravanje. Naravno da se ne odričem ni borbe za prve dvije pozicije, ali realno će to biti jako teško."

Teška skupina u kvalifikacijama za SP 2026.

Bahrein očekuje kreševo već na početku kvalifikacija.

"U Australiji gostujemo 5. rujna, a već 10. rujna dočekujemo Japan. Pokušat ćemo postići što bolji rezultat i otkinuti im pokoji bod, ali nama tek nakon toga slijede utakmice s protivnicama s kojima ćemo se boriti za treće i četvrto mjesto."

Goran Lacković (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Kakve su šanse da se Bahrein plasira na Svjetsko prvenstvo? Što očekuju Bahreinci?

"Mislim da imamo dobre šanse. Skupina jest jaka, ali ima prostora, može se proći i putem doigravanja. Azija na ovaj SP daje 8 i pol predstavnika. Prije ih je išlo samo pet. Bahrein se nikada nije plasirao na Svjetsko prvenstvo, jednom je bio blizu. Nadaju se da bi konačno mogli uspjeti, mislim da je to realna nada. Jako vole nogomet, dosta ulažu, imaju ligu koja je samo na papiru poluprofesionalna. Puno je stranaca, najviše Brazilaca i Portugalaca. Ulažu u sport, vole i rukomet, odbojku i košarku, Bahrein je domaćin utrci Formule 1."

Kakav je život u Bahreinu? Zna se da je bogata država.

"Ne mogu se požaliti. Prilično su otvoreni prema strancima za taj dio svijeta. Imaju 1,5 milijun stanovnika, a polovica su stranci. Nas Hrvate lijepo su primili, imamo dobar status. Imali su tri hrvatska izbornika: Srećka Juričića, Luku Peruzovića i sada Talajića. Srećka sam vidio na utakmici s Lokomotivom, popričali smo nakon utakmice."

Bahreince oduševilo zelenilo 

Sviđa li se Bahreincima Hrvatska i Slovenija?

"Oduševljeni su zelenilom. Putujemo autobusom i ne mogu se načuditi tolikom zelenilu, šumama i gorama. Uživaju. Došli smo s +50 na njima stvarno ugodnu temperaturu. Na Pohorju je neki dan navečer bilo +17. Jako dobro su spavali i odmorili se, a nije se palila klima. Njima je to nevjerojatno. Može se jako dobro raditi, a to je najvažnije."

Lacković je pojasnio zašto su došli u naše krajeve.

"Bahreinci imaju talentirane igrače, tehnički jako dotjerane, no nedostaje im intenzitet. Zato smo ugovorili dvije utakmice kako bi se navikli i vidjeli što moraju popraviti. Imamo samo dva igrača koji ne igraju u Bahreinu. Jedan je u Češkoj, a drugi igra u Kuvajtu."

Ima li igrača za HNL?

"Ima, barem petorica. Tu mislim na ove mlađe pred kojima je karijera. Imamo dosta iskusnijih igrača, to smo naslijedili otprije. To su sve dobri igrači, ali oni ne snivaju europske karijere. Mislim da će uskoro mnogi Bahreinci završiti u europskim klubovima. Imaju kvalitetu, tehnički su jako dobri, vrlo hitri, vole učiti, treba im samo adaptacija na europski stil. Kada se adaptiraju na ritam i steknu malo iskustva, neće imati problema."

Niko Kovać želi raditi u Europi

Čujete li se s Nikom Kovačem?

"Naravno. Niko je dobro i čeka novi angažman nakon odlaska iz Wolfsburga. Znate kako je, trener ovisi o rosteru momčadi, a Wolfsburg nije bio baš dobro pokriven."

Nedavno se pisalo o bogatoj ponudi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Je li ponude bilo i je li to Kovač odbio?

"Čuo sam za ponudu, ali ne znam što je konkretno bilo. Koliko poznajem Niku, on bi radije ostao u Europi. Mislim da ima ambiciju nastaviti raditi na najvišem nivou, no u nogometu je sve moguće."

Kako vam se čini Lokomotiva?

"Opet je dobra, Čabraja i Šikić rade pravi posao. Poznajemo se dugo pa nisam iznenađen. Sviđa m se kako rade u omladinskoj školi i stalno promoviraju mlade igrače. Znaju dovesti i sa strane. Održavaju rezultat i paralelno stvaraju nove vrijednosti. Znate, puno je stranaca u HNL-u, mladim igračima je sve teže izboriti se za šansu. Lokosi tu rade fenomenalan posao."

Kako vam se sviđa novi Dinamo?

"Izgleda zanimljivo. Zna se što su ciljevi Dinama, uvijek naslov prvaka i što bolji rezultat u Europi. Volio bih da se malo više orijentiraju na omladinsku školu i da mladi igrači dobiju više šansi. Vidim da je Jakirović vodio dosta mladaca na pripreme. Priča se o većoj suradnji omladinskih selekcija i seniorske momčadi. To me raduje."

"Da samo stoji na terenu, Rakitić bi bio pojaćanje za Hajduk"

A Hajduk? Je li vas iznenadio dolazak Ivana Rakitića na Poljud?

"Pa, jest i nije. Možda nisam bio uvjeren da će doći, ali kada se bolje razmisli, ima logike. Naši igrači koji su odrasli u inozemstvu imaju možda veći poriv dolaska u Hrvatsku jer nikada nisu igrali u HNL-u. To je za njih izazov, možda ispunjenje sna. Ivana jako dobro poznajem, prekrasna je osoba i sjajan nogometaš. To ne treba posebno isticati. Dok je bio u Španjolskoj, dosta smo se družili. Naime, moja obitelj živi u Barceloni. Mogao sam osjetiti da će se jednog dana uputiti u Hrvatsku i u domovini završiti karijeru."

Pojačat hoće Hajduk, ali hoće li biti baš veliko pojačanje kako to očekuju navijači? Može li dominirati HNL-om? Ipak je u godinama, u Sevilli, realno, zadnja sezona nije bila bajna, a nije bilo baš bajno ni u Saudijskoj Arabiji.

"Da samo stoji na terenu, bit će pojačanje. Ha, jasno je da ne može biti na razini na kakvoj je bio kada je bio mlad. Možda nije bio najbolji u Sevilli, ali La Liga i HNL se ipak ne mogu uspoređivati. Ivan je veliki profesionalac, nema sumnje da će se vrhunski spremiti, a takav bi trebao biti veliki dobitak za Hajduk. Naravno, puno ovisi o ostatku momčadi. U Hajduku je i Ivan Perišić, za sve vrijedi slično kao i za Rakitića. Presudno će biti zdravlje. Ako dva Ivana budu zdrava, bit će velika pojačanja. Dinamu onda neće biti lako."

"Džeko bi bio veliko pojačanje, Livaja, Rakitić i Perišić mogu igrati zajedno"

Još ako dođe Edin Džeko…

"Uh, ako se i to ostvari, Hajduk će stvarno maksimalno zaprijetiti Dinamu. Ne znam koliko je izgledno da Džeko dođe, vidim da se piše da ima šanse. Prijelazni rok je dugačak, sve je moguće u završnici. Jasno da bi bio veliko pojačanje."

Mogu li Rakitić, Perišić, Livaja, pa i Džeko ako dođe, igrati zajedno? Zajedno imaju puno godina.

"Ciljate na to da netko mora i trčati, ha, ha, ha… A gledajte, mislim da mogu, a i ne moraju igrati svaku utakmicu. Mogu po principu: dok jedan igra, drugi odmara. Dugačak roster je jako bitan. U svakom slučaju, odlično je za HNL da nam takvi igrači dolaze. To je fantastična promocija lige, a uvjeren sam da će poboljšati i kvalitetu ."

Goran Lacković s Nikom Kovačem (Foto: Cropix)

Gattuso? Mnogi su skeptični da će nešto napraviti. Što vi kažete?

"Doista mi je teško reći. Veliko je ime, dobro je da takva imena dolaze u hrvatsku ligu. Nije lako ispuniti velika očekivanja. Trener ne može sam, ovisi o igračima. Vidim da ima čvrstu ruku i žestoke treninge. To je dobro. Ima iskustva, prošao je Napulj i Marseille koji su po mentalitetu slični Splitu. Bit će zanimljivo vidjeti što će napraviti. Karijera mu jest u silaznoj putanji, ali Hajduk mu može pomoći da se vratiti u višu orbitu."

"Španjolska je spasila Euro"

Kako vidite Rijeku i Osijek?

"Malo ih slabije pratim s azijske udaljenosti. Vidim da su Rijeci ostali bitni igrači. Dobro, otišli su Pjaca i Labrović, ali svi ostali su tu. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Sopić održati ritam iz prošle sezone kada su opasno prijetili Dinamu. Osijek je dosta lutao zadnjih godina, bila je velika fluktuacija igrača, a u takvim uvjetima teško je nešto napraviti. Došao je novi sportski direktor, a i trener, pa će biti zanimljivo pratiti kakav su posao napravili."

U ligi su tri talijanska trenera. Cinici bi rekli: da su tako dobri, napravili bi igrače u vlastitoj zemlji. Vidjeli smo kako izgleda talijanska reprezentacija i tko sve igra za Azzurre danas.

"Italija je stvarno izgledala loše, očito imaju problema. Nemaju više velikih igrača, škripe s talentom. Italija je u prošlosti uvijek imala dobre trenere, meni je Ancelotti poseban, jako ga volim. Kada smo pričali o tome kako da Hajduk uspješno uklopi iskusne igrače, Ancelotti je u tome majstor. Volim ga, ali Pep Guardiola ipak je zakon. Za mene najbolji trener. Gdje god je došao, uspio je nametnuti svoj stil i bio je manje ili više uspješan. Kada je to uspio u jednom Bayernu, koji teško mijenja navike… Sjećam se da smo na tu temu s njim razgovarali ja i Niko Kovač kada smo u siječnju 2015. bili u Dubaiju na nekom seminaru. Pep nam je pričao na koje je sve prepreke nailazio u Bayernu da bi nametnuo svoj stil. Na kraju je i uspio, i to u svakom klubu u kojem je radio. Da je ostao u Barceloni, onda bi mu govorili da drugdje to ne bi mogao. On je Cruyffov sljedbenik i to se jasno vidi. OK, uvijek je imao velike proračune, ali imaju i ih drugi pa ne uspijevaju."

Je li Španjolska spasila Euro i nogomet? Kako vam se čini razina prikazanog nogometa? Mnogi su razočarani.

"Apsolutno se slažem s vašom konstatacijom. Spasila ga je igrom i ljepotom izvedbe. Drago mi je da su Španjolci osvojili i zbog Danija Olma. Sjajan dečko, nema intervjua a da ne spomene Hrvatsku i Dinamo. A što se tiče razočarenja kvalitetom nogometa, mi treneri drugim očima gledamo utakmice. Navijači žele golove i spektakl, a mi gledamo i neke druge stvari. No statistike ne laže, to treba reći. Ako je malo pogodaka, ako je malo šansi, uspješnih driblinga i svega ostalog, onda to nešto govori."

"Da la Fuente je srušio stereotipe"

Nije pao nijedan gol iz slobodnog udarca. Čak je rijetko tko pogađao vrata.

"To je još jedan detalj koji čudi. Ne znam u čemu je problem, možda igrači manje vježbaju udarce nego prije. Čini mi se da u ligama ipak padaju golovi iz slobodnih udaraca. Dobro, pitanje je postotka, više je utakmica pa onda nešto i uđe. Igra me više brine. Ne znam što bih rekao za partije koje je pružala, recimo, Francuska, a o Italiji da ne pričam. Vidjeli smo i Englesku…"

Pobijedila je španjolska napadačka filozofija i izbornik koji je to forsirao.

"Jako mi je drago zbog Luisa de la Fuentea. Pokazao je da priče o trenerima za mlade momčadi nisu točne. Tu vladaju stereotipi. Zašto trener koji je vodio neku generaciju u mlađim uzrastima ne bi s njom radio i u seniorima!? U čemu je problem? Pa, najbolje ih poznaje. Ne mora biti trenerska zvijezda da napravi posao."

"Ne bojim se za budućnost, Hrvatska ima kvalitetne mlade igrače"

Kako ocjenjujete nastup Hrvatske. Rezultat je neuspješan, to je očito, a ostalo…

"Stalno se priča o smjeni generacija. Naravno da je to problem. Pogledajte zadnju liniju, tu je bilo dosta promjena. To su kvalitetni igrači, ali treba vremena da postanu nositelji. Onda trojica čudesnih senatora u veznoj liniji. Godinama su držali loptu i oduševljavali svijet. No biologija radi svoje, došle su godine i to ostavlja traga. Koliko god mi voljeli Modrića i sve njih, biološki sat radi. To je neumitno. Jedna generacija odlazi, ali druga dolazi. Mislim da Vatrenu još mogu ravnopravno igrati s najjačima. I na Euru su Španjolskoj zadali neke muke. Možda je samo Njemačka napravila više šansi protiv Španjolaca. Ne bojim se za budućnost, imamo kvalitetnih mladih igrača. Eto jednog Luke Sučića, svjetski talent. Bit će bitno plasirati se na SP 2026. Nikada to nije bilo lako, pa neće ni sad, ali važno je otići. Ne brinem, Hrvatska ima svijetlu budućnost."

Luka Modrić i Ivan Perišić (Foto: Igor Kralj/Pixsell)

Kakvi su vaši osobni planovi? Planirate li samostalnu karijeru?

"Vidjet ćemo kakav ćemo rezultat polučiti s Bahreinom i hoćemo li se plasirati na SP 2026. Već smo izborili Azijski kup 2027. Ha, uvijek je u planu samostalna karijera. Doista mi je bilo lijepo s Kovačem, a sada i s Talajićem. Odlični su suradnici i od njih se može puno naučiti. Naravno da mi je želja samostalno raditi, da budem glavni trener. To je normalna ambicija svakog trenera."

"Na Bliskom istoku ima mjesta za hrvatske trenere"

Povratak u HNL?

"Nije realno, puno je realnije da ostanem u inozemstvu. Otvaraju se neke kombinacije na Bliskom istoku. Tu je ekspanzija nogometa. Ne mora biti Saudijska Arabija, mogu i Ujedinjeni Arapski Emirati. Oni također imaju jaku ligu, ali i neke druge zemlje u regiji. Na ovim paralelama puno se ulaže u nogomet. Željni su znanja, prate što se događa u Europi i žele je slijediti. Tu ima mjesta za hrvatske trenere."

Za kraj prognoza večerašnjih nastupa hrvatskih klubova u Europi.

"Mislim da će Hajduk i Osijek proći bez većih problema, a čini mi se da je Rijeka dobila najtežeg suparnika. Corvinul je osvojio rumunjski Kup i po svemu bi trebao biti prvoligaš. No Rijeka je ipak bolja i očekujem njezin prolazak. Nadam se da će hrvatski klubovi ove sezone polučiti bolje rezultate u Europi. Nije dobro da samo Dinamo skuplja koeficijente, treba pomoć ostalih da nam se liga još više digne."