Nogomet
Nogomet

Gattuso uveo čvrstu ruku u Hajduk, Rijeka čeka eksploziju neizbrušenog dijamanta

Hajduk i Osijek večeras igraju uzvratne utakmice 2. pretkola Konferencijske lige, a Rijeka igra uzvrat 2. pretkola Europske lige.

Gennaro Gattuso (Foto:Tom Dubravec / CROPIX)

Hrvatski predstavnici u UEFA-inim kupovima večeras igraju uzvratne utakmice 2. pretkola Konferencijske i Europske lige. Osijek ima najkomforniju situaciju. U Tallinn je otišao s pobjedom 5:1 na Opus Areni i trebao bi bez većih problema proći dalje.

IBA se oglasila o boksačicama za koje neki na OI-ju tvrde da nisu žene: Nisu se ni žalile kad su izbačene sa SP-a

Hajduk je otputovao na Farske Otoke na noge Torshavnu s tanjom pobjedom. Splićani su na Poljudu slavili s 2:0. Varljiv je to rezultat kada se prisjetimo šokova koje je Hajduk priredio svojim navijačima u europskim kupovima u ne tako davnoj prošlosti. Sjetite se samo Gzire i Tobola, pa nisu potrebna dodatna upozorenja i objašnjenja da Hajduk ne može i ne smije nijednog protivnika podcijeniti.

Gattuso uveo čvrstu ruku

Gennaro Gattuso pokazuje da neće trpjeti bilo kakva iskakanje iz tračnica. Uveo je čvrstu ruku na Poljudu i ne misli odustati. Slavnom Talijanu disciplina je na prvom mjestu. Emir Sahiti prvi je platio ceh. Sumnjamo da će drugi put zakasniti i kada se bude igralo na karte. To vrijedi i za sve ostale. Gattuso je zauzeo stav i pokazao da se ne šali.

Danac kojeg mnogi Hrvati pamte po obračunu s Duvnjakom na korak do povijesti: Ovo baš nitko nije uspio

Očekuje se kišovito i relativno prohladno vrijeme, oko 12 Celzijevih stupnjeva, a igrat će se na umjetnom travnjaku. Sve su to okolnosti koje ne idu na ruku igračima Hajduka, ali nisu i ne mogu biti nikakva izlika. Nije ni Ferojcima bilo ugodno istrčati na splitsku sparinu.

Splićani moraju biti oprezni

Nije jasno hoće li Ivan Rakitić debitirati za Hajduk na stadionu Tórsvøllur kapaciteta 6,5 tisuća mjesta. Rakitić će najvjerojatnije započeti na klupi, a možda uđe u drugom dijelu. Spekulira se da će Gattuso napraviti samo jednu promjenu u odnosu na prvu utakmicu. Ivan Perišić trebao bi zamijeniti Sahitija na lijevom krilu.

Dijete ratnih izbjeglica na korak do velikog transfera: Vatreni potpisuje za hit-momčad iz Španjolske

Hajduk je posljednje treninge odradio u Stobreču na umjetnom terenu. Jasna je Gattusova nakana i još jedan pokazatelj ozbiljnosti.
Zanimljiv je podatak da Torshavn nije okusio gorčinu poraza u posljednjih šest domaćih europskih utakmica. Bilo je tu poznatih suparnika: Derry City, Newtown, Maccabi Haifa, Budućnost, Linfield i HJK. Još jedan poziv na oprez i maksimalnu koncentraciju.

Mogući sastav Hajduka:

Lučić - Moufi, Šarlija, Uremović, Diallo - Capan, Krovinović, Pukštas - Kalik, Livaja, Perišić.

Opasni Rumunji

Rijeku vjerojatno očekuje najteži zadatak. To je pokazala i prva utakmica u Rumunjskoj. Corvinul jest drugoligaš, ali znamo da po kvaliteti zapravo pripada elitnom rangu rumunjskog nogometa.
Rumunji su prilično opasni, forte im je brza kontra, što su zorno demonstrirali u prvom pretkolu protiv mađarskoj Paksija pobijedivši u gostima 4:0.

Rijeka je ipak favorit, realno je kvalitetnija, ali morat će odigrati puno bolje nego u prvoj utakmici u Sibiuu. U odnosu na prvu utakmicu Željko Sopić neće imati na raspolaganju Veldina Hodžu. Otišao je na već ranije zakazano vjenčanje.

Promjena sustava

E, sad, kako će Željko Sopić posložiti momčad i hoće li mijenjati sustav, to je doista teško reći. Moguće je da zbog izostanka Hodže preokrene sa svojih omiljenih 4-1-4-1 na 4-2-3-1 ili možda 4-3-3.

Ta nam se opcija čini realnijom nego da srednji red pomakne udesno i u tako važnoj utakmici na lijevo krilo postavi mladog Gabriela Rukavinu. Čini se da će Franjo Ivanović ovaj put zaigrati u vršku napada od prve minute. Tu treba biti oprezan jer se tako činilo i prije prve utakmice, pa se u udarnom sastavu ipak pojavio Obregon.

Franjo Ivanović - Rijekin neizbrušeni dijamant

Mladi Ivanović očito igra pod velikim pritiskom. Dugo nije postigao pogodak u natjecateljskoj utakmici i to ga očito jako pritišće. Protiv Orijenta je u prijateljskoj utakmici postigao sjajan gol. Kada se opusti, pokazuje sav potencijal koji posjeduje. Ključna je riječ iskustvo, to se ne uči, nego stječe. Ivanoviću treba samo malo vremena i minuta, a i malo više povjerenja da stekne golgetersku mirnoću i nabilda samopouzdanje.

Da je potencijal neupitan, to se jasno vidi. Vidi se to i po interesu inozemnih klubova. Kako čujem, budno ga prate mnogi, a neki su, čini se, spremni poslati i ponudu. Rijeka ima dijamant koji treba samo fino izbrusiti i polirati. Za to treba malo vremena i ukupne podrške kluba.

Vidjet ćemo hoće li mu se večeras "odčepiti", kako to reče trener Sopić. Samo jedan gol mogao bi sve staviti na svoje mjesto.

Mogući sastav Rijeke:

Zlomislić – Smolčić, Galešić, Radeljić, Bogojević (Čabraja) – Selahi, Petrovič – Pašalić, Fruk, Janković – Ivanović.