Nogomet
Nogomet

FOTO Škoti po Njemačkoj nose majice na kojima su i dva Hrvata: Pogledajte urnebesnu listu njihovih heroja

Engleska i Škotska najstarije je rivalstvo na svijetu, a aktualno je i danas

Škotski navijači (Foto:Profimedia)

Engleska i Škotska najstarije je rivalstvo u povijesti nogometa. Prva utakmica između ovih dviju nacija odigrana je pred četiri tisuće ljudi u Glasgowu davne 1872. godine. Rezultat je bio 0-0, ali ta utakmica je značajna po tome što je to bila prva internacionalna utakmica u povijesti nogometa.

Od samog početka, škotski nacionalizam bio je faktor u želji Škota da poraze Englesku iznad svih ostalih rivala, pri čemu škotski sportski novinari tradicionalno Engleze nazivaju "Auld Enemy" (Stari neprijatelj).

Engleski portal "The Guardian" jednom je izvijestio: "Za milijune s obje strane granice, susret predstavlja priliku za konačnu pobjedu nad neprijateljem."

Bogata povijest

Engleska - Škotska postala je godišnja pojava koja je ekspandirala u periodu od 1884. do 1984. na sve nacije Ujedinjenog Kraljevstva. "Britansko domaće prvenstvo" je bio naziv natjecanja, a jedna od istaknutijih utakmica dogodila se 1937. kada su Englezi i Škoti pred gotovo 150 tisuća navijača odigrali utakmicu koja nije ništa značila jer je Wales već osvojio natjecanje.

Rivalstvo je došlo do vrhunca nakon trijumfa Engleske reprezentacije na mundijalu 1966. Godinu dana nakon, na Britanskom prvenstvu, Škotska je pobjedila Englesku te su se prozvali "prvacima svijeta".

Do 2023. godine, timovi su odigrali 116 utakmica; Engleska je pobijedila 49 puta, Škotska 41, a bilo je 26 neriješenih rezultata.

"Škotski" igrači godine

Na Euru 2024. uslikana je fotografija škotskog navijača sa majicom naslovljenom "Škotski igrači godine". Lista seže do 1986., ali na njoj nema škotskih igrača, već sadrži imena igrača koji su sudjelovali u izbacivanju engleske reprezentacije s velikih natjecanja. 

Lista škotskih igrača godine (Foto: Afp)

 Majica sadrži imena poput Maradone, koji je svojim golom "božja ruka" izbacio Englesku sa mundijala 1986., a na listi se nalazi i aktualni engleski izbornik Gareth Southgate koji je promašio odlučujući jedanaesterac na Euru 1996.

Lista krije i dva hrvatska heroja: Mladena Petrića i Marija Mandžukića.

Petrić, strijelac trećeg gola za Hrvatsku u legendarnoj pobjedi na Wembleyu koja je onemogućila engleskoj zlatnoj generaciji nastup na Euru 2008.

I onda naravno, pogodak Marija Mandžukića u polufinalu Svjetskog prvenstva 2018.

Otkriveno što je Petković rekao Perišiću prije nego što je uzeo loptu i promašio penal protiv Španjolske

Petković se na sastanku u reprezentaciji ispričao zbog cijele situacije oko promašenog penala!

Jose Mourinho odao počast legendi na odlasku: "Ronaldo i Modrić? Nogomet je bio dobar prema njima, ali on..."

Standings provided by Sofascore