Nogomet
Nogomet

Dinamo u novoj Ligi prvaka: Evo kad je ždrijeb i kako će se igrati

Uskoro počinje potpuno novi format Lige prvaka. Dinamo će biti ondje.

Ždrijeb Lige prvaka (Foto: AFP) (Foto:Afp)

Zagrebački Dinamo na pragu je povratka u nogometnu elitu. Dinamo je s 3:0 isprašio azerbajdžanski Qarabag u prvoj utakmici play-offa Lige prvaka te će ove sezone gotovo sigurno igrati s najboljim klubovima u Europi.

Šanse da se to ne dogodi su minimalne, tek 5 %, izračunali su na popularnom profilu Football meets data na X-u te zbog toga već možemo gledati prema onom što nas čeka, a to je ždrijeb ligaške faze Lige prvaka koji je na rasporedu ovog četvrtka od 18 sati.

Dinamo protiv čak osam protivnika

Tamo će Plavi biti u 3. jakosnoj skupini, a to nas ovaj put ne zanima kako bismo saznali grupe. U novom formatu Lige prvaka grupa više nema. Svih 36 klubova nalazi se u istoj grupi, doslovno ligi u kojoj će igrati protiv ukupno osam protivnika. Dinamo će tako dobiti po dva protivnika iz svake jakosne skupine.

Četiri utakmice igrat će se na domaćem terenu, a četiri u gostima, s time da se posljednja dva kola ligaškog dijela, prije nokaut-faze, igraju u siječnju sljedeće godine. Početak Lige prvaka je 17. rujna.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Tko prolazi dalje, a tko otpada u novoj Ligi prvaka?

Prvih osam od 36 klubova u jesensko-zimskoj ligi izborit će izravno proljetnu nokaut-fazu Lige prvaka koja kreće u ožujku. Klubovi koji ligaški dio završe od 9. do 24. mjesta idu u razigravanje. Igrat će dvije utakmice na ispadanje, na primjer, 9. i 24., 10. i 23., 11. i 22. i tako dalje. Te utakmice igraju se u veljači.

Oni koji pobijede, priključit će se u osmini finala osmorici najboljih i do kraja će igrati klasičnim kup-sistemom, na ispadanje.

Poraženi tu završavaju sezonu, baš kao i oni koji će nakon osam kola biti rangirani od 25. do 36. mjesta.

Dinamo ima priliku ugušiti svaku nadu HNL konkurenciji

Za utjehu više neće biti nastavka igranja u Europskoj ligi, ali će im svima ostati deseci milijuna eura, koliko će inkasirati od UEFA-e. U Europskoj i Konferencijskoj ligi bit će slični sustavi.

Dinamo ima veliku priliku koju neće ispustiti. Ulaskom u Ligu prvaka i zaradom od nje Plavi će učvrstiti svoj status u hrvatskom nogometu, a mogli bi i osigurati izravan plasman u Ligu prvaka sljedeće godine.

Za to moraju biti bolji u klupskom koeficijentu od Šahtara ove sezone i nadati se da Rangersi neće osvojiti naslov u Škotskoj. Naravno, treba biti bolji i od opasnog Salzburga, koji će skupljati koeficijent u EL-u.

Ako se sve to dogodi, Dinamo bi mogao učvrstiti i status sigurnog člana nogometne elite, što bi klub diglo na novu dimenziju kakvu ostatak hrvatske lige tek onda neće moći pratiti.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

  Baturina je zaludio Europu, a sjećate li se što je rekao Ante Čačić?

Sandro Kulenović nakon utakmice života mijenja reprezentaciju?

Pjaca otkrio kome posvećuje pobjedu i poručio: ''Izuzetno sam sretan što sam zabio na svom Maksimiru!''