Nogomet
Nogomet

Dinamo opet golemi favorit, ali postoji kvaka: Što lošija liga, to su veće šanse Hajduka i Rijeke

Dinamo je opet "narastao" na kladionicama i golemi je favorit za osvajanje naslova prvaka Hrvatske, no čini se da će se nešto pitati Hajduk i Rijeku…

Bruno Petković i Arijan Ademi (Foto:Goran Mehkek / CROPIX)

Trenerskom smjenom na klupi Dinama, odlaskom Sergeja Jakirovića i dolaskom Nenada Bjelice na kormilo Modrih, promijenili su se i omjeri na hrvatskim kladionicama.

Schumacher u javnosti prvi put nakon 10 godina? Svi su morali odložiti telefone zbog legendarnog Nijemca

Bez obzira što još uvijek zaostaje za Rijekom i Hajdukom dva boda, Dinamo je sada izraženiji favorit za osvajanje naslova prvaka nego prije mjesec i pol dana. Sredinom kolovoza koeficijent je bio 1,45, a sada se vrti oko 1,30 na okladu Dinamo prvak.

Logično, u isto vrijeme povećali su se koeficijenti na Hajduk i Rijeku. Sada je na njih 7, a na Osijek čak 80. Podsjećamo da je na Hajduk sredinom kolovoza bio 4, a na Rijeku 8. Prije ovog kola na Hajduk je koeficijent bio nešto niži, 6,5, a na Dinamo je bio 1,35.

Očito je da kladioničari vjeruju kako će Dinamo pod vodstvom Bjelice prije ili kasnije preuzeti primat i obraniti naslov prvaka. Uvjerljiva pobjeda protiv Lokomotive prisnažila je to uvjerenje.

Dinamo opet golemi favorit

Međutim, ne bismo se zalijetali jer smo na primjeru Jakirovića dobili još jedan eklatantan dokaz kako se u nogometu sve može okrenuti naglavačke u samo nekoliko dana. Tko je nakon Dinamova plasmana u Ligu prvaka mogao pretpostaviti da će Jakirović tako brzo dobiti otkaz? Nitko ili malo tko.

Nije balo davno, svi se dobrom sjećamo da su pisane panegirike Jakirovom Dinamu. I Jakirović je startao u sezonu s visokom pobjedom protiv Istre, i tada je pukla petarda u Maksimiru, i tada su se pisali hvalospjevi i najavljivalo da će Modri proći kroz prvenstvo kao oštar nož kroz putar, neki su čak govorili da će sve biti gotovo do zime, a znamo što se poslije dogodilo.

Mladi Hrvat impresionirao Mourinha i balkanske zvijezde: Čudesna partija najava velikog transfera

Nažalost, hrvatsko prvenstvo za europske standardne nije neko posebno mjerilo, pogotovo kada se pobjeđuju, i to u Maksimiru, klubovi poput Istre, Šibenika ili Lokomotive. Stoga će pravi barometar za Bjelicu i njegov Dinamo biti tek utakmica s Monacom. Tu će se vidjeti je li šok-terapija doista uspjela.

Nakon te utakmice vjerojatno će i kladionice biti pametnije. Moramo puhati i na hladno jer vidjelo smo što se dogodilo protiv Bayerna, prije toga protiv Hajduka, a poslije protiv Slavena. Koliko god se činilo da rezultati u Ligi prvaka nisu pod "mus" za Modre, oni ipak diktiraju smjer i oblikuju ukupnu atmosferu. To je Jakirović najbolje osjetio na svojoj koži, a i mnogi treneri prije njega koji su vodili Dinamo.

Liga prvaka kroji atmosferu

Maksimirski klub mukotrpno je godinama stvarao imidž u Europi, prošao je put od kante za napucavanje do sasvim solidnog natjecatelja, tako da ne može biti svejedno kakav će dojam Modri ostaviti u Ligi prvaka. Dakako da povratak na stare "napucavačke kote" ne može biti dočekan raširenih ruku, niti od čelnika Dinama, a još manje od navijača.

Dogodi li se kojim slučajem da nastave hod po trnju u Ligi prvaka, ni Bjelici neće biti svejedno. Nema ni prostora, a ni vremena za progledavanje kroz prste jer bi se nastavak loših rezultata u Ligi prvaka, pogotovo sramoćenje kao protiv Bayerna, sasvim sigurno odrazilo na atmosferu u klubu i oko njega.

Gledajući Hajduk i Rijeku, očito su i kladioničari stekli dojam da Dinamo može prokockati prvenstvo samo ako se spusti na njihovu razinu jer teško da se oni mogu osjetno kvalitativno podići. Rekao bih da Hajduk i Rijeka imaju šansu jer je početak sezone pokazao da se Dinamo itekako može srozati na njihove kote čim se malo opusti, a hoće li tu i ostati na dulje staze, to ćemo tek vidjeti.

Osim procjene kvalitete momčadi i širine kadra, u Dinamovu korist ide i bliska tradicija osvajanja prvenstva i stečeni mentalitet pobjednika, ali isto tako i stalni potresi te silne promjene u Hajduku, pa i u Rijeci i Osijeku. Nedostatak kontinuiteta i vizije na Poljudu dobrim dijelom je pomoglo Dinamu da u potpunosti ovlada hrvatskim nogometom.

Livajina fizička forma veliki adut

Može li Hajduk u narednih nekoliko mjeseci napraviti i popraviti sve što nije uspijevao već dvadesetak godina, može li spriječiti već tradicionalni raspad u ključnom trenutku, teško je predvidjeti jer kada se nešto dogodi 10 ili 15 puta zaredom, onda su duboke sumnje potpuno prirodne. No nogomet ne bi bio tako zanimljiv da u njemu nije sve moguće.

Hajduk na ljestvici stoji odlično, a Marko Livaja izgleda nikad spremnije. Već te dvije činjenice mogu ponuditi nadu navijačima Hajduka. Gennaro Gattuso ne umire u ljepoti, ali pokazuje talijansku pragmatičnost. Pobijedio je Dinamo u Maksimiru i zasad skuplja bodova. To je činjenica, ma što mislili o njegovoj viziji igre i nogometnoj filozofiji.



Hajdukova igra ne nudi nadu da s njom može nešto napraviti u Europi, jednako kao ni Rijekina, no Bijeli su već odavno na tom planu popili kavu i mogu se koncentrirati na hrvatsko prvenstvo, a tu vidimo kakva je konkurencija. Potonja je riječ ključna. Kakva konkurencija, takav nogomet.

Što lošija liga, to veće šanse za Hajduk i Rijeku

Kladioničari možda previđaju da Hajduk i ne mora biti bolji od Dinama da bi bio prvak. Budući da je Dinamo objektivno širi s kadrom i kvalitativno nešto bolji, iako je i to pitanje kada pogledamo udarne momčadi i posljednje međusobne rezultate, njemu bi više odgovarala jača konkurencija jer bi na taj način mogao računati da će Hajduk ili Rijeka izgubiti više bodova. Dosad su ih gubili tako i tako, no dojam je da je liga nikad slabija i to ide na ruku i Hajduku i Rijeci.

Legenda se oprostila od Hrvatske: "Imao sam sreću odjenuti sveti dres više od stotinu puta..."

Uopće nije kontradiktorno, zvuči sasvim logično: ako Hajduk sve svoje pobijedi s minimalnom razlikom, Dinamu neće previše pomoći ako bude pobjeđivao s četiri ili pet razlike. Tada će odluka pasti u međusobnim utakmicama, a Hajduk tu već ima prednost.

Zadnje sezone su pokazale da su Hajduk najviše stajale "male" utakmice. U međusobnim obračunima s Dinamom nije bio ništa lošiji, čak je u zadnjih šest ogleda upisao više pobjeda. Gattuso je vjerojatno to detektirao i očito da ne razmišlja previše o stilu i dojmu, nego mu je jedino bitno kako da dođe do pobjeda protiv malih i pozitivnih rezultata u derbijima. Zasad mu to polazi za rukom, hoće li na dulje staze, samo nebo zna. Sve se odnosi i na Rijeku, nema tu bitnije razlike.