Nogomet
Nogomet

Dinamo nije imao sreće, kakav je Vidin AEK? Nisu bez razloga prvaci Grčke

Dinamo je izvukao najtežeg mogućeg protivnika u trećem pretkolu Lige prvaka, radi se o grčkom AEK-u.

Domagoj Vida (Foto:Profimedia)

Dinamo je s nestrpljenjem iščekivao današnji ždrijeb trećeg pretkola Lige prvaka. Najpoželjniji protivnik bio je pobjednik dvomeča Aris – Maccabi Haifa, ali Modre nije sreća pomazila, čeka ih grčki prvak AEK.

Dinamo saznao na koga nakon Astane: Dočekao ga najteži mogući ždrijeb

Žuto-crni iz Atene završili su na prvom mjestu grčke Superlige s 83 boda, pet više od Panathinaikosa. Osvajači su dvostruke krune u Grčkoj, u finalu Kupa svladali su PAOK i tako postali dvostruki prvaci prvi put nakon 1978. godine.

AEK je 13 puta bio grčki prvak, prošle sezone podigli su pehar nakon pet godina čekanja. Radi se o iskusnoj momčadi punoj raznih internacionalaca, naš Domagoj Vida dao je obol osvajanju titule, a tu su i dobro poznati Sidibe, Gaćinović, Amrabat i Zuber.

Legija stranaca u Ateni

Momčad AEK-a s klupe vodi 49-godišnji Argentinac Matías Almeyda, a kapetan kluba njegov je sunarodnjak Sergio Araujo.

VIDEO Legendarni vratar srušio se u prijenosu prije utakmice Reala i Milana

Prema Transfermarktu momčad vrijedi 57,7 milijuna eura, ipak gotovo upola manje od Dinama, koji njemački portal procjenjuje na 109,2 milijuna eura.

Navrjedniji eksponat momčadi iz Atene reprezentativac je Trininada i Tobaga Levi Garcia, koji vrijedi sedam milijuna eura prema Transfermarktu. Raznovrsni napadač je prošle sezone upisao 37 nastupa u svim natjecanjima, a postigao je 18 pogodaka i dodao sedam asistencija.

VIDEO Luka oduševio hrvatskog novinara u Americi, prepoznao ga i javio se: ''Vidimo se poslije''

Većinu rostera čine stranci, čak ih je 21 u redovima Žuto-crnih. Grka gotovo i da nema u prvih 11, osim standardnog desnog beka Lazarosa Rote i vratara Athanasiadisa.

AEK dobio novi dom prošle sezone

Dinamo će, ako prođe Astanu, zasigurno čekati paklena atmosfera u Ateni. AEK je prošle godine dobio svoj novi dom, impozantan stadion imena OPAP Arena ili stadion Aja Sofia, koji prima više od 32 tisuće gledatelja.

Vlasnik AEK-a je grčki multimilijarder Dimitris Melissanidis, koji je poznat po svojoj kompaniji Aegan oil. AEK je u grčkoj poznat kao ljevičarski klub, a najbolja prijateljstva gaji s Marseilleom, Livornom i St. Paulijem.