Nogomet
Nogomet

Kakva pogreška Dinama: Nisu računali na njega, a sad je nadomak transfera većeg od 30 milijuna eura

Brazilac koji je prije dvije godine igrao za Dinamo privukao je interes engleskih klubova.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Posljednjeg dana za dovođenje igrača u zimskom prijelaznom roku 2018. godine u Dinamo je na posudbu iz Lillea stigao malo poznati Gabriel dos Santos Magalhaes ili skraćeno – Gabriel.

Stasiti ljevonogi brazilski stoper doveden je na posudbu u B-momčad zagrebačkog sastava koja se natjecala u Drugoj HNL.

Tog proljeća 2018. Gabriel je za B-momčad Modrih upisao 10 nastupa po 90 minuta, postigavši pritom i dva pogotka.

Samo jednom dobio šansu u turbulentnom proljeću 2018.

Često je bio na klupi prve momčadi, a samo je jednom dobio priliku i zaigrati - bilo je to 28. travnja u domaćem porazu Dinama od Rijeke u sklopu 32. kola.

Ako se sjećate, to proljeće obilježile su brojne turbulencije u Maksimirskoj 128. Na Dinamovoj klupi u nepuna četiri mjeseca izredala su se čak trojica trenera. Mario Cvitanović smijenjen je početkom ožujka, naslijedio ga je Nikola Jurčević, koji je potrajao točno dva mjeseca prije negoli je i on dobio otkaz, a trener Dinama postao Nenad Bjelica.

Pogrešna odluka o neotkupljivanju

Sve to vrijeme talentirani Brazilac čekao je neku ozbiljniju minutažu u kontinuitetu, ali ju nije dočekao, vrijeme je prošlo i on se po isteku posudbe vratio u Lille. Modri se nisu odlučili na otkup ugovora i, kako se ispostavilo, to je bila velika pogreška.

Gabriel je u drugom dijelu sezone 2018./2019. postao nezamjenjiv u prvoj momčadi Lillea i dao je svoj doprinos u osvajanju drugog mjesta u Ligue 1 i plasmanu u Ligu prvaka. Tamo gdje je stao u prošloj, nastavio je u ovoj sezoni. Već ima već 32 nastupa i neizostavan je u srcu obrane francuskog sastava.

Tržišna mu je vrijednost, prema Transfermarktu, narasla na 15 milijuna eura, a njegove igre nisu promaknule klubovima bogatijima od Lillea.

Everton, Arsenal i Leicester stoje u redu

Engleski mediji pišu kako je najveći interes za njegovo dovođenje pokazao Everton, odnosno njihov novi trener Carlo Ancelotti. Skauti kluba iz Liverpoola u nekoliko su navrata uživo gledali Gabriela i digli palac gore, a 22-godišnji stoper nalazi se na radaru i Arsenala i Leicestera.

Tijekom nedavnog gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji Gabriel je priznao da mu godi interes klubova iz Premierlige.

"Ne znam što će se događati u budućnosti, ali naravno da bih volio igrati u Premierligi."

Premda ga Transfermarkt procjenjuje na 15 milijuna eura, Englezi pišu da će Lille za Gabriela tražiti najmanje dvostruko veći iznos, čak i više od 30 milijuna eura. Za to imaju i dobar razlog jer Brazilac je nedavno potpisao novi ugovor koji traje do 30. lipnja 2023., pa Francuzi imaju komotnu situaciju da mogu licitirati jer ne postoji opasnost od isteka ugovora...