Nogomet
Nogomet

Loše vijesti za Dinamo: Do ovog vikenda Modrima je tinjala nada u izravni plasman u Ligu prvaka, a sad se sve promijenilo!

Novi stari hrvatski nogometni prvak Dinamo krenut će u Europu iduće sezone navjerojatnije iz drugog pretkola Lige prvaka.

Dinamo u ždrijebu Europske lige (Foto:Afp)

U trenutku dok ima novi naslov prvaka u džepu zagrebački Dinamo i njegovi navijači s nestrpljenjem prate što se događa u nekoliko drugih prvenstava, čiji bi raspleti mogli utjecati na europski put Modrih u idućoj sezoni.

Zbog UEFA-ine reorganizacije Lige prvaka, u sklopu koje je broj klubova u najprestižnijem klupskom natjecanju svijeta od iduće sezone povećan s 32 na 36, jedno od četiri nova mjesta zajamčeno je prvaku s najvećim koeficijentom među prvacima država koje ne daju izravnog predstavnika u LP. 

To je mjesto ove subote čekirao Šahtar, koji je svladao Dinamo Kijev s 1:0 i dva kola prije kraja potvrdio naslov prvaka.

Budući da Ukrajina ne daje klub izravno u Ligu prvaka, Šahtar se sa svojim koeficijentom (63.000) izravno plasirao i imat će mirno ljeto u iščekivanju okršaja s najboljim klubovima Starog Kontinenta.

Gigantska razlika u vezi sa startom europske sezone

Dinamo ima koeficijent 50.000 i nakon Šahtarove potvrđene titule sada s nestrpljenjem čeka razvoj događaja u Češkoj i Danskoj, jer ulog je i u ovoj priči ogroman.

Doduše, ne tako velik kao izravni plasman u Ligu prvaka, ali onaj tko na toj provizornoj ljestvici prvaka bude odmah ispod Šahtara plasirat će se u play-off Lige prvaka. Konkretno, to bi za Dinamo značilo da, prije nego što sezona uopće počne, ima osiguranu minimalnu Europsku ligu i 15-ak milijuna eura. Enormna je razlika između takvog starta u sezonu i onog da se krene iz drugog pretkola krajem srpnja.

Da bi se to dogodilo, Dinamu se moraju poklopiti tri stvari u preostalih 20-ak dana: Borussia Dortmund mora u finalu Lige prvaka izgubiti od Real Madrida, Slavia Prag koja ima klupski koeficijent (53.000) ne smije biti prvak Češke, a Kopenhagen (51.500) ne smije biti prvak Danske.

Kopenhagen na pole positionu

U tim Dinamovim nadanjima ove nedjelje dogodio se jedan jako loš ishod. Kopenhagen je u danskom derbiju kao gost svladao Brondby s 3:1, preskočio ga na ljestvici izbio na prvo mjesto na kojem je sada bodovno izjednačen s Midtjyllandom, s kojim će se u četvrtak sučeliti na domaćem terenu. Tri su kola do kraja i ako Kopenhagen u toj utakmici pobijedi, stavit će jednu ruku na pehar namijenjen prvacima.

Dobra je vijest za Dinamo to što Slavia u Češkoj za najvećim rivalom Spartom zaostaje četiri boda. Do kraja su, kao i u Danskoj, još tri kola.

Ako se ne odvije sve onako kako to u Maksimirskoj 128 priželjkuju, onda će Dinamo krenuti iz drugog pretkola Lige prvaka, za koje je ždrijeb 18. lipnja, a utakmice se igraju u drugoj polovici srpnja.

Tablice omogućuje Sofascore

Tablice omogućuje Sofascore