Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022

Dalić već ima 25 Vatrenih za Svjetsko prvenstvo: Traži se još jedan putnik, evo tko bi to mogao biti

Stječe se dojam da izbornik Dalić na popisu ima 25 sigurnih putnika za Katar te da možda razmišlja o još samo jednom imenu…

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić objavio je prošireni popis od 34 kandidata za Svjetskog prvenstvo u Katru.

Malo je prolongirana objava jer se čekao rezultat magnetske rezonance na koju je morao otići vratar Hajduka Lovre Kalinić nakon jučerašnje ozljede koju je zadobio na utakmici s Lokomotivom u Kranjčevićevoj.

Kalinić se nije našao na popisu što sugerira da se radi o težoj ozljedi, odnosno da vrataru Hajduku slijedi duži oporavak.

Na popisu vratara našli su se Dominik Livaković, Ivica Ivušić, Ivo Grbić, Dominik Kotarski i Nediljko Labrović.

Dalić će trojicu vratara voditi u Katar. Livaković i Ivušić sigurni su putnici, naravno, ako ne bude ozljeda, a najbliži je trećom mjestu Grbić, koji je vratar Atletico Madrida i već je branio za seniorsku vrstu.

U principu nema većih iznenađenja. Na popisu su se našla očekivana imena. Analizom prijašnjih poziva i čistom logikom lako se može doći do 25 imena koji su prilično sigurni. Teško da će od dolje navedenih igrača netko ispasti, ali nije ni nemoguće. Iznenađenja su uvijek moguća.

Pretpostavka je da će Dalić 26. putnika tražiti među kandidatima na mjestu zadnjeg veznog. Na taj način imat će najmanje poduplane sve pozicije.

Marcelo Brozović još uvijek se oporavlja od ozljede, no uskoro bi se trebao vratiti na travnjak, možda već idući vikend u talijanskom prvenstvu.

Vidjet ćemo u kakvoj će biti formi i je li proces rehabilitacije bio uspješan. Izbornik će vjerojatno voditi u Katar igrača koji ga može zamijeniti na toj poziciji, a prošireni popis sugerira da će to biti Kristijan Jakić ili Josip Mišić. Teško da iz veznog reda može upasti Luka Ivanušec, koji nije u osobitoj formi zadnjih mjeseci.

Budući da je Jakić već pozivan u hrvatsku seniorsku vrstu, za razliku od Mišića, pretpostavka je da će prvotimac Eintrachta dobiti prednost.

Mišić bi trebao dobiti šansu u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu. Jakić je i polivalentniji, može pokriti dvije pozicije, zadnjeg veznog i desnog bočnog, potonjeg u Eintrachtu u zadnje vrijeme igra češće.

Ipak, ako se i dogodi da Brozović neće moći igrati na SP-u jednu ili dvije utakmice u skupini, teško da će Dalić poslati na teren Jakića, vjerojatnije je da će Kovačić otići na Brozovićevo mjesto, a da će Lovro Majer upasti u prvi sastav. Zasad su to ipak sve spekulacije, vidjet ćemo što će izbornik odlučiti.

Dalić je na prošireni popis među napadače uvrstio Josipa Brekala i Antonija Mirka Čolaka, a među braniče Marina Pongračića i Duju Ćaleta-Cara. Sva četvorica nisu bili na užem popisu posljednje akcije u Ligi nacija.

Ako se Dalić ne odluči povesti još jednog zadnjeg veznog Jakića ili Mišića, teško je reći za koga će se odlučiti. Ćaleta-Car i Pongračić teško mogu upasti jer Dalić već ima na raspolaganju pet stopera koji su u zadnjim akcijama imali prednost. Izgleda nam vjerojatnije da će se onda odlučiti za Brekala ili Čolaka. Dalić nema u kadru klasično desno krilo, pa bi to mogla biti Brekalova prednost. Otegnuta mu je okolnost što u zadnje vrijeme igra malo ili nikako u Wolsfburgu kod Nike Kovača.

S druge stane, Čolak je u velikoj golgeterskoj formi i zabija golove za Glasgow Rangerse, a znamo da hrvatska reprezentacija muku muči s realizacijom centarfora.

Kako god, dojam je da će Dalić ipak voditi u Katar još jednog veznog igrača, dakle Jakića ili Mišića.

Sigurnih 25 za Katar po našoj prognozi:

VRATARI: Livaković, Ivušić, Grbić

OBRANA: Juranović, Stanišić, Gvardiol, Šutalo, Erlić, Lovren, Vida, Sosa, Barišić

VEZNI RED: Modrić, Brozović, Kovačić, Majer, Sučić, Pašalić, Vlašić

NAPAD: Perišić, Oršić, Kramarić, Livaja, Budimir, Petković

Prognoza tko će biti 26. putnik za Katar – Kristijan Jakić.