Nogomet
Nogomet

Skandal o kojem se i danas priča: Bila je to najveća krađa u novijoj povijesti nogometa

Vrijeme prolazi, ali ne blijedi sjećanje na one scene kada su igrači Chelseaja potpuno pobjesnjeli zbog dijeljenja (ne)pravde od strane norveškog arbitra.

gol expired Foto: DNEVNIK.hr

Iako su obojica bili vrlo mladi, već te 2009. godine Cristiano Ronaldo i Lionel Messi bili su najbolji nogometaši planeta. Portugalac je tada igrao u, kako se ispostavilo, svojoj posljednjoj sezoni u dresu Manchester Uniteda, dok je Argentinac pod vodstvom Pepa Guardiole već posta(ja)o glavna zvijezda u Barceloni.

Kostur ždrijeba nokaut-faze Lige prvaka bio je napravljen (tada nije bilo posebnih ždrijebova za četvrtfinale i polufinale) tako da je sve vodilo prema međusobnom obračunu Messija i Ronalda u finalu na Olimpicu.

Na posljednjoj prepreci uoči finala United je svoj posao obavio na krilima Ronalda, koji je s dva gola ubio svaku nadu Arsenalu, a onda je došao 6. svibnja i revanš između Chelseaja i Barcelone na Stamford Bridgeu.

U prvoj utakmici u Kataloniji nije bilo golova pa je računica uoči uzvrata bila prilično jednostavna: Chelseaju je za prolazak u finale trebala bilo kakva pobjeda, dok je Barceloni osim pobjede odgovarao i bilo kakav neriješen rezultat s golovima (1:1, 2:2...). U slučaju 0:0 nakon 90 minuta išlo bi se u produžetke.

Essienova golčina rasplamsala ludu utakmicu

Da produžetaka neće biti, postalo je jasno već u devetoj minuti kada je Michael Essien fantastičnim volejem s 20 metara zakucao loptu pod prečku za vodstvo Bluesa.

Barca je poslije toga još više zauzela posjed lopte i nastavila plesti mrežu oko vrata Petra Čecha, ali opasniji je bio Chelsea, koji je iz protuudara prijetio preko Didiera Drogbe, Nicolasa Anelke i Florenta Maloude.

Nažalost, utakmicu nije obilježio nijedan od igrača Chelseaja ni Barcelone, već sudac, Norvežanin Tom Henning Ovrebo.

Bila je to katastrofalna sudačka izvedba, jedna od najgorih u novijoj povijesti nogometa. Ovrebo je bio potpuno izgubljen, a dodatni je problem taj što se njegove pogreške nisu "rasporedile" koliko-toliko ravnomjerno, već su sve bile na štetu domaćina.

Ovrebo propustio dosuditi tri penala za Chelsea

Čak četiri jedanaesterca tražio je Chelsea, ali niti jednom se Ovrebo nije oglasio. U dva je navrata bilo riječ o prekršajima, dvaput se radilo o igranju rukom, ali Norvežanin niti jednom nije pokazao na bijelu točku za engleski sastav. A morao je - složili su se u tome svi sudački eksperti - čak tri puta.

Pri rezultatu 1:0 za Chelsea, samo nekoliko minuta poslije Essienova pogotka, nije dosudio penal nakon što je Eric Abidal povlačio Didiera Drogbu u kaznenom prostoru Barce. Zatim se u 82. minuti (15-ak minuta nakon što je Abidal isključen zbog drugog žutog kartona) smilovao Kataloncima poslije igranja rukom Gerarda Piquea koje se vidjelo i iz aviona.

Onda se dogodilo da je Andres Iniesta u trećoj minuti sudačke nadoknade izjednačio i Barca je u džepu imala rezultat koji ju vodi u Rim. Ni tu nije bio konačni kraj jer Chelsea je još jednom nasrnuo i dogodila se nova sporna situacija - Samuel Eto'o je igrao rukom u svom šesnaestercu, a Ovrebo se ni tad nije oglasio.

Drogba pričao o "je**noj sramoti", Katalonci o "oružanoj pljački"

Utakmica je završila 1:1, Barcelona se plasirala u finale Lige prvaka, a u redovima Chelseaja miješali su se osjećaji tuge i bijesa. Dio igrača popadao je po travnjaku od muke, a dio njih (Ballack, Drogba, Terry) jurio je Ovreba tražeći objašnjenja za njegove odluke.

Drogba je bio toliko ljut da je u televizijsku kameru izjavio: "Ovo je je**na sramota!"

Sjećamo se naslova iz španjolskih medija idućeg dana. Sijevalo je pregršt teških riječi na račun Ovreba, a sve bi stale pod zajednički nazivnik: Oružana pljačka!

Danima, tjednima koji su uslijedili ova je utakmica bila u središtu pozornosti. Iz Katalonije su stizali napisi o tome kako je Ovrebo odradio posao po naputku UEFA-e, kojoj je Barcelona bila kudikamo atraktivniji finalist od Chelseaja. Te stvari nikad nisu dokazane, ali evo i danas, 11 godina kasnije, ne blijede sjećanja na skandal u režiji prelošeg norveškog "režisera".