Nogomet
Nogomet

Čačić se pogubio, Dinamo izgleda loše: Gocin "Crazy Gang" očitao lekciju Modrim zvjezdicama

Makedonski prvak Škupi priredio je veliko iznenađenje odigravši usred Zagreba 2:2 s hrvatskim prvakom Dinamom…

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Još jednom se pokazalo da u nogometu nema unaprijed upisanih pobjeda, čak ni kada dokoni "milijunaši" igraju protiv "siromaha", koji na odredišta putuju po dva-tri dana redovnim linijama i spavaju po plažama, restoranima i barovima, a usput se i dobro pofajtaju s opasnim momcima po noćnim klubovima.

"Crazy Gang" Goce Sedloskog očitao je lekciju dokonim Modrim zvjezdicama, a možda je i momčad bivšeg Dinamova igrača nekog hrabrog kladitelja učinila bogatašem. Podsjećam da je koeficijent na pobjedu Dinamo bio mizernih 1,15, a remi je plaćan s 10.

Gocin "Crazy Gang" očitao lekciju Modrim zvjezdicama

U prvim izjavama nakon utakmice mogli smo čuti da Modri nisu podcijenili suparnika, što je i sasvim logično jer je ipak riječ o kvalifikacijama za Ligu prvaka, a ne seoskom turniru.

To je lijepo, ali otvara i drugi problem, možda i veći. Ako je momčad Dinama ušla u utakmicu ozbiljno i profesionalno, ostaje činjenica da je odigrala jako loše, da ne kažem katastrofalno s obzirom na to s kime se igralo.

Nasmijani Goce podbada Dinamo:''Evo, igrao je i dvojac koji je bio u noćnom izlasku''

Škupijeva momčad na Transfermarktu procijenjena je na 5,5 milijuna eura, a Dinamova na 100. Dinamo ima proračun veći od 60 milijuna eura, a Škupi jedva milijun. Kad se tako postave stvari, remi je blamaža hrvatskog prvaka, pogotovo kada se uzme u obzir kako je Dinamo odigrao.

Ne treba zaboraviti da je isti taj Škupi prošlog tjedna izgubio 2:0 na gostovanju kod gibraltarskih poluamatera i zamalo prokockao prednost iz prve utakmice, a sada je uspio postići dva gola usred Maksimira i izvući za prvaka Makedonije sjajnih 2:2.

Čačić se pogubio

Treba naglasiti da je Škupi daleko bolji na svojem terenu i pred svojim bučnim navijačima, što se vidjelo i protiv prvaka Gibraltara Lincolna, tako da se može pretpostaviti da Dinamo čeka težak zadatak u Skoplju. Naravno, ako ne podigne formu i nastavi igrati u istom ritmu.

Da neke stvari ne štimaju u Dinamovoj momčadi, dala je naslutiti utakmica protiv Lokomotive. Modri su se protiv Lokosa provukli, iščupali su pobjedu u sudačkoj nadoknadi, ali igrom nikoga nisu impresionirali.

Štoviše, Lokomotiva je u najmanju ruku bila ravnopravna, a možda i nešto bolja ako se pogleda cijela utakmica. Drmić je ušao i okrenuo utakmicu, no poslije je upozorio da se Modrima neke stvari ne smiju događati. Na što je točno aludirao, nije teško pretpostaviti.

Ademi vidno nezadovoljan stao pred kamere: ''Nije bilo podcjenjivanja''

Trener Čačić pogubio se u slaganju momčadi protiv Lokomotive, a ni sada nije puno bolje rezonirao. Iako je limitiran u svemu, Sedloski je puno bolje pripremio ekipu. Sjećamo se da je i s Vardarom držao Dinamo na konopcima. 

Mnoge stvari u Dinamovoj igri nisu štimale protiv Škupija, ali čini se da obrana najviše škripi. To kakve jeftine golove Modri primaju prava je komedija.

Obrana škripi na sve strane

Prisilni izlazak Josipa Šutala, koji se opet ozlijedio, svakako je destabilizirao zadnji red hrvatskog prvaka. No još više je na to utjecao Čačić odlukom da uvede Theophilea, koji je još jednom pokazao da je daleko od prave forme. Francuz igra prilično loše već jako dugo. Svojom nesigurnošću unosi nemir i prečesto je opća opasnost za svoje suigrače.

Ako se Josip Šutalo ne oporavi do uzvratne utakmice, Dinamo će biti u još većim problemima. Kada se u sivilo cijelog zadnjeg reda uklopi još i Dominik Livaković, koji se iznimno loše postavio kod drugog gola i najveći je krivac, dobijete rezultat koji je na kraju izašao.

Čačić otkrio što je presudilo: "To nas je poremetilo, ali još uvijek je sve otvoreno"

Prejednostavno je sve svaliti na obranu jer malo toga je štimalo u Dinamovoj igri, koja je uglavnom bila bezidejna i mučna. Nabijanja i bezveznih ubačaja koliko hoćete. Modri su igrali sporo i predvidljivo, protok lopte bio je slab.

Kada se tako igra, suparniku koji stane u čvrsti blok puno je lakše braniti se. Nije se Škupi samo branio, kako se utakmica razvijala i kako je Dinamo igrao, ne bi bilo preveliko čudo ni da su gosti pobijedili.

Dinamo čeka uzavrela atmosfera u Skoplju

Vidjelo se da su igrači Goce Sedloskog silno motivirani. Naš jučerašnji sugovornik Hajrush Mani, novinar Radio Skoplja, naglasio je da Sedloski i njegovi učenici ne dolaze u Maksimir s bijelom zastavom i da im je ta utakmica izlazak u svijet.

Javno su ispili naopako cijelu spačvansku šumu. Prepustili su oni ulogu velikog favorita hrvatskom prvaku, hvalili su na sva usta Dinamo i njegove uspjehe, ali očito je da su se jako dobro spremili. Ako im je bio cilj uljuljkati Modre zvijezde, sto posto su uspjeli.

Prema govoru tijela i borbenosti, vidi se da su vjerovali da mogu do dobrog rezultata, a to bi za njih bio i poraz s jednim golom razlike. Na kraju su izvukli remi i sada im se šanse barem utrostručuju. Čair će gorjeti, u to nema sumnje. Modre u Skoplju čeka uzavrela atmosfera.

Ipak, Dinamo ostaje favorit i realno je da prođe dalje, ali morat će zaigrati puno bolje ako želi faktor sreće svesti na razumnu mjeru. I Čačić i momčad morat će značajno podići formu. Čačić se previše uzda u Fortunu, koja mu je često bila naklonjena, ali u nekim odsudnim trenucima znala mu je i okrenuti leđa. To Modri trebaju imati na pameti i ozbiljno zasukati rukave.