Nogomet
Nogomet

Bjelica otkrio o čemu je razgovarao s Jakirovićem: "Iznenađen sam, problem je psihološke prirode"

Nenad Bjelica postao je novi trener Dinama, a prvi intervju dao je službenoj stranici maksimirskog kluba…

Nenad Bjelica i Ante Čačić (Foto:Goran Mehkek / CROPIX)

Dinamo je dobio novog trenera. To je povratnik na klupu Modrih – Nenad Bjelica, koji je u prvom mandatu vodio Dinamo od svibnja 2018. do travnja 2020. Osvojio je s Dinamom dva hrvatska prvenstva, hrvatski Kup i Superkup.

Pada rekord: Evo koliko će Bjelica zaraditi na klupi Dinama!

Kako se osjećate kao novi trener Dinama?

"Jako dobro, tako sam se osjećao i zadnji put. U sličnoj situaciji sam došao u Dinamo. Istina, tada na kraju sezone, a sada na početku, ali osjećaj je predivan i jako sam sretan što sam opet tu", kazao je Bjelica u uvodu intervjua za službenu web stranicu Dinama.

"Razgovarao sam s Jakirovićem prije 12-13 dana"

Je li vas iznenadio ovakav razvoj događaja? Možemo reći da sve brzo razvilo.

"Pa, iskreno jest. Općenito je ova rezultatska kriza bila neočekivana, ništa nije upućivalo na nju. Ja sam prije 12-13 dana razgovarao s kolegom Jakirovićem, koji je tada bio trener Dinama. Dobri smo prijatelji i kolege, opušteno smo pričali nakon Qarabaga i o svemu što dolazi. Nitko o tome nije razmišljao, ali nogomet je nepredvidiv i događaju se ovakve stvari kao što su se dogodile i njemu, i Dinamu u zadnjem razdoblju. Tako da jesam iznenađen, nisam to očekivao, a niti sam o tome razmišljao. Iznenađujuće je, ali to se događa u nogometu."

"Mislim da je problem psihoške prirode"

Vremena nema. Slijedi Lokomotiva u prvenstvu, pa Monaco u Ligi prvaka. Što možete napraviti u tako kratkom roku?

"Mislim da je problem momčadi više psihološki. Na tome se može dosta napraviti, razgovarati s igračima i vidjeti gdje je problem. Fizički i taktički ne možete nešto puno napraviti u tako kratkom roku, ali sigurno se može povratiti samopouzdanje igračima. Mislim da Dinamo u ovom trenutku ima jednu vrlo, vrlo kvalitetnu ekipu, jako dobro posluženu, duplirane, pa i triplirane pozicije. Praktički 26-27 igrača od kojih svaki može nastupiti i biti važan dio momčadi. Na psihološkom planu ćemo raditi do Lokomotive, a onda ćemo se fokusirati na sljedeću utakmicu."

VIDEO Bjelica se vraća u Dinamo, a širi se njegova izjava o ''korporaciji'': Evo što je točno rekao

A dugoročno…

"Poboljšavati igru i sve što se može poboljšati. Mislim da je Dinamo jako dobro izgledao u zadnjem periodu, bio je šest mjeseci bez poraza, tako da definitivno kvaliteta postoji, a sve što budemo mogli poboljšati, trudit ćemo se da to napravimo."

"Igrat ćemo nogomet za gol više"

Kakav ćete stil gajiti? Koliko ste se kao trener u ove četiri godine promijenili? Prošli ste Tursku, pa njemačku Bundesligu…

"Svaka država ima neke svoje karakterističnosti i morate se adaptirati na njih. U Union Berlinu sam u zadnje vrijeme jako puno igrao sustav 3-5-2, koji ja baš ne volim igrati, ali bio sam primoran. Ali bit će aktivan nogomet, dosta agresivan, nogomet za gol više. Nadam se da ćemo rezultatski podići Dinamo i sve ostale aspekte nogometne igre."

Poznate klub i podosta igrača iz prvog mandata.

"Da, još uvijek je šest-sedam igrača iz kadra koji sam imao od 2018. Radujem se da ću ih ponovno vidjeti, ali i neke druge igrače koje znam iz hrvatske lige. Upoznao sam dosta i strance koji su u međuvremenu došli u Dinamu. Pratio sam hrvatsku ligu, ne samo Dinamo, tako da nemam nepoznanica. S tim dečkima sam dobro surađivao u prvom mandatu, pa ne vidim nijedan razlog da tako ne bude i sada."

"Izdvajam utakmicu za prezimljavanje u Europi"

Znate li već sada tko će biti u stožeru?

"Sa mnom dolazi pet ljudi. To su Danijel Jumić i Nino Bule kao pomoćnici, Luka Bjelica kao mentalni trener, analitičar će biti Jasmin Osmanović i kondicijski trener Leo Sovina. Osim Luke i Danijela, svi su bili u sustavu Dinama. U stožeru će ostati i neki ljudi koji su bili s Jakirovićem. Još to moramo sve izdefinirati, ali sigurno Gojko Mrčela, Sandro Perković, Hrvoje Jozak, Ivan Šuta i Stipe Marina. To je načelno dogovoreno, a mogu se dogoditi neke male korekcije po putu."

Što biste izdvojili u prvom mandatu? Je li to onaj prvi trofej u Kupu protiv Hajduka kada ste tek došli, prvenstvo ili plasman u Ligu prvaka?

"Ja bih izdvojio ono prezimljavanje u Europi nakon skoro 50 godina. Bila je posebna utakmica, posebna atmosfera, velika magla, nije se znalo hoće li se završiti utakmica i na kraju velika pobjeda, radost i veselje svih nas. To je jedan od mnogobrojnih lijepih trenutaka koje sam doživio u Dinamu i nadam se da ću u sljedećem razdoblju doživjeti iste trenutke, a možda još ljepše", zaključio je Bjelica.