Nogomet
Nogomet

Bizarna situacija u derbiju diže prašinu: Sudačka odluka o kojoj se priča

Na utakmici Dinama i Rijeke dogodila se čudna sudačka odluka koja izaziva polemike…

Dario Bel na utakmici Dinama i Rijeke (Foto:Damir Krajac / CROPIX)

U 26. minuti derbija dogodila se sporna situacija i pomalo bizarna sudačka odluka. Napadač Rijeke Franjo Ivanović bio je u punom trku po desnoj strani, pratio ga je stoper Dinama Maxime Bernauer, a u susret mu je izašao i vratar Dinama Ivan Nevistić, koji je istrčao daleko od svojih vrata.

Dinamo uvijek može računati da će se Hajduk i Rijeka uplašiti: Riječani kažnjeni za bojažljivu igru

Ivanović je pao metar-dva izvan šesnaesterca, a glavni sudac Dario Bel dosudio je prekršaj za Rijeku i žuti karton za vratara Dinama. Potom se oglasio VAR i pozvao Bela da provjeri situaciju na snimci. Bel je naposljetku poništio žuti karton i prekršaj te dosudio podbacivanje.

E, sad, ostaje nejasnim zbog čega se VAR oglasio. Nije bilo blizu jedanaesterca pa da se provjerava je li kontakt u kaznenom prostoru. To ne može biti razlog.

VIDEO Izbili neredi nakon utakmice Dinama i Rijeke: Letjele boce, baklje...

Također, VAR se po protokolu ne uključuje kada je riječ o sudačkim procjenama prekršaja u polju koji su završili žutim kartonom, ako ne smatra da je to možda bilo za crveni.

Jesu li u VAR-u sobi zaključili da je Ivanović u gol-šansi i da bi Nevistić trebao dobiti crveni karton? Ili su procijenili da je Bernauer gurnuo Ivanovića laktom u leđa i izbacio ga iz ravnoteže, pa da bi to mogao biti crveni karton jer je Nevistić istrčao s vrata i tako otvorio veliku šansu napadaču Rijeke da puca izravno ili da povuče loptu prema nebranjenim vratima.

Armada gnjusno izvrijeđala Ademija, gađali ga stolicom dok je bio s obitelji

To se čini logičnijom procjenom jer Nevistić uopće nije dotakao Ivanovića pa teško da su u VAR sobi mogli zaključiti da je to možda crveni. Osim toga, moglo se vidjeti da je Ivanović gestikulirao Belu da ga je Bernauer gurnuo i da je zbog toga izgubio korak.

Ako je VAR soba zvala Bela zbog mogućeg crvenog kartona, a jedino je to mogao biti razlog po protokolu, čudno je što Bel na kraju nije dosudio ni prekršaj. Kako god, razmimoilaženje u procjenama je golemo. Od mogućeg crvenog kartona do toga da uopće nema prekršaja. Ne mogu biti ispravne obje procjene. Netko je gadno promašio.

Spornu situaciju pogledajte OVDJE