Nogomet
Nogomet

Barca objavila veliku vijest: Evo kada se vraća na Camp Nou i koliki će biti kapacitet

U Barceloni tvrde da radovi na izgradnji novog Camp Nou teku po planu te da bi se uskoro mogle na njemu igrati utakmice…

Camp Nou, stadion Barcelone (Foto:Afp)

Barcelona bi se mogla vratiti na Camp Nou do kraja godine. Zasad domaće utakmice igra na Olimpijskom stadionu u Montjuicu. Čini se da neće još dugo.

Katastrofalna vijest za Barcelonu i katalonskog dragulja

Kako katalonski klub tvrdi, radovi na totalnoj obnovi stadiona Barcina velebnog stadiona dobro napreduju, rokovi se poštuju, no predsjednik Joan Laporta nije želio odrediti datum povratka.

"Ne želimo određivati datume jer se onda to može dogoditi kasnije ili čak i prije. Ovo je već realnost, samo treba posjetiti stadion i sve vidjeti. Unatoč preprekama, vjerujem da ćemo do kraja godine uspjeti. To nas jako uzbuđuje", objasnio je Laporta.

Barca se vraća na Camp Nou do kraja godine

Katalonski Sport malo je dublje pročačkao temu i provjerio jesu li točne Laportine tvrdnje o napretku radova i poštovanju planiranih rokova. Zaključak je kako se čini da sve ide po planu.

Na velikom projektu trenutno radi oko 1.800 ljudi, a tome treba dodati i oko 350 uredskih tehničara. Svi oni ulažu velike napore kako bi se prije kraja godine odigrala utakmica na Spotify Camp Nou.

Zvijezda Real Madrida jako se naljutila: Brazilac silno uzrujan, evo što ga je izbacila iz takta

"Kao i kod svakog velikog projekta, može se dogoditi niz nepredviđenih okolnosti koji bi mogli utjecati na kalendar, ali trenutno Barcina ideja ostaje to što je najavljeno", objašnjavaju klupski izvori koji su upoznati s napredovanjem radova.

Nepredviđeni događaji mogu uključivati, na primjer, loše vrijeme ili nove uredbe gradskih vlasti. Do sada su postojala dva glavna problema s kojima se Limak, turska građevinska tvrtka kpja gradi novi Camp Noua, susrela otkako su dizalice ušle na gradilište krajem sezone 2022./2023.

Sve ide po planu

Neke pritužbe susjeda koje su uzrokovale promjene rasporeda utjecale su na odvijanje radova, iako su najveće poteškoće bile vezane uz logističke probleme zbog ograničenog prostora jer se radi o radovima koji se izvode u urbanom području, kao i stanje očuvanosti postojeće strukture i mobilizaciju osoblja i strojeva za početak tako spektakularnog posla.

VIDEO Modrića nakon utakmice dočekalo iznenađenje: Pogledajte snimku iz svlačionice

Bez obzira na probleme i poteškoće, izgradnja Camp Noua nastavlja se prema planu. Trenutno se, prema izvorima upoznatim s razvojem situacije, gradi konstrukcija treće etaže reda, uključujući cijeli temeljni dio. Osim toga, izvode se radovi unutar zgrade, kao što su sanacije, pregrade i instalacije na prvoj i drugoj etaži. U tijeku je i hidroizolacija tribina, a već su započeli radovi na učvršćivanju sjedalica. Vanjski urbanistički radovi na ulicama i avenijama u blizini stadiona već su završeni.

"Sve ide po planu", ističu u Barceloni te naglašavaju da će dio starog stadiona biti prisutan u novom Camp Nou jer su beton i čelik srušene tribine reciklirani.

Privremeni kapacitet 60 tisuća mjesta

Kakva je situacija s proračunom? Ide li tu sve po planu? Za izvođenje svih radova u sportskom centru Espai Barca, katalonskih klub uzeo je kredit vrijedan 1,45 milijardi eura s više od dvadeset investitora predvođenih Goldman Sachsom i JP Morganom.

Od svih njih 1,15 milijardi ide za obnovu Camp Noua, kampusa i urbanizaciju područja. Posao ove prirode uvijek ima tendenciju povećanja troškova, ali u Barceloni uvjeravaju da i financijski dio priče ide po planu.

Kako god, Barca planira povratak na Camp Nou prije kraja 2024. Prva i druga etaža stadiona tada bi već trebala biti u funkciji, s minimalnim uslugama i kapacitetom od 64.000 mjesta, od čega 2.600 otpada na VIP sektor. Završetak treće etaže, odnosno svih radova predviđen je za lipanj 2026. Kada bude gotov, Camp Nou imat će 105.000 sjedećih mjesta i bit će najveći stadion u Europi.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.