Nogomet
Nogomet

Afera kladionica: UEFA suspendirala hrvatskog suca!

UEFA je suspendirala hrvatskog linijskog suca Tomislava Šetku, zbog sumnji da je imao kontakte s braćom Šapina.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Nakon što je njemačko državno odvjetništvo u Bochumu krajem prošle godine najavilo otkrivanje nogometnog skandala stoljeća, u kojem su spominjani i sumnjivi susreti u HNL-u, na kraju je istaknuta samo jedna sumnjiva utakmica, Zadar Hajduk 0:3. Kladioničarska afera gotovo je zaboravljena, no sada je iskočio 'slučaj Šetka'.

Đakovčanin je trebao biti pomoćnik Ivanu Bebeku, glavnom sucu utakmice Europske lige Ajax – Juventus. Međutim UEFA je od HNS-a zatražila da umjesto Tomislava Šetke za utakmicu u amsterdamskoj Areni delegira drugog suca (tako je priliku dobio Željko Grgec).

Šetka je trebao biti pomoćni sudac na utakmici Ajax - Juventus, ali je UEFA tražila zamjenu

U petak navečer u Kuću hrvatskog nogometa stigao je i epilog ''slučaja Šetka''. Disciplinska komisija UEFA-e suspendirala je Šetku do 30. lipnja 2011! U odluci ''disciplinaca iz Nyona'' nema obrazloženja, ali ''mahač iz Đakova'' tereti se za kontakte s inkriminirajućom skupinom iz Berlina, koju su predvodila osumnjičena braća Šapina, piše Slobodna Dalmacija.

'Konkretan tekst odluke Disciplinske komisije UEFA-e očekujemo oko utorka. U suštini, Šetka se ne tereti izravno, ali je imao kontakte kojih nije smjelo biti. To samo sugerira kako čovjek mora biti maksimalno oprezan kada sjedne za stol s nepoznatim društvom', kazao je glavni tajnik HNS-a, Zorislav Srebrić.

Stvar je dodatno 'zakomplicirao' HNS, točnije njegov sudački odjel koji je ponudio obrazloženje da Šetka nije otišao u Amsterdam zbog bolesti. A Šetka je zapravo imao obavijesni razgovor s inspektorima UEFA-e.

'Niti nam je to bila namjera niti bismo mogli takvo što zataškati. Dovoljno je da UEFA odluku objavi na svojoj stranici. To bismo dakle mogli zataškati jedino onima koji se ne koriste internetom', tvrdi Srebrić.