FIGHT!
FIGHT!

VIDEO Pogledajte kako je kontroverzna alžirska boksačica izgledala od 2018. do danas

Alžirska boksačica Imane Khelif jedna je od glavnih tema Olimpijskih igara u Parizu.

Imane Khelif (Foto:Profimedia)

Pobjeda koju je Imane Khelif na Olimpijskim igrama ostvarila u boks meču protiv Angele Carine dodatno je rasplamsala vatru zapaljenu prije tri dana.

Naime, onda je u javnost izišla vijest kako je Khelif suspendirana s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva nakon što nije prošla na testovima kojima potvrđuju kako se radi o ženi.

IBA ju je suspendirala, na OI-ju dobila dozvolu nastupiti

Podsjećamo, organizacija IBA podvrgnula ju je određenim testovima koji su trebali pokazati je li ona kvalificirana za nastup u ženskoj konkurenciji.

Ti su testovi njoj i jednoj drugoj boksačici, Lin Yu-ting, koja se također nalazi na olimpijskom turniru, pokazali parametre koji dokazuje da imaju nedopuštenu prednost u usporedbi sa ženama i da stoga nemaju pravo nastupati u ženskoj konkurenciji.

Ipak, IBA više nema u svojoj jurisdikciji olimpijski boks, te je objema boksačicama dopušten nastup, a prva je u ring izišla Khelif i došla do pobjede nakon samo 45 sekundi.

U početku karijere uglavnom je gubila

26-godišnja Khelif inače je seniorka od 2018. godine, a zahvaljujući bogatstvima interneta imamo priliku vidjeti kako je izgledala i boksala od početka svoje seniorske karijere.

Prvi nastup na velikom natjecanju imala je 2018. godine na Svjetskom prvenstvu u New Delhiju, gdje ju je u prvom kolu uvjerljivo porazila Karina Ibragimova.

Meč Khelif i Ibragimove iz 2018. godine pogledajte ispod odlomka.

Taj meč nažalost nije dostupan na YouTubeu, no tu je fotografija.

Khelif protiv Harrington (Foto: Afp)

Prve ozbiljnije rezultate ostvarila je nakon toga. 2022. godine osvojila je Mediteranske igre i prvenstvo Afrike.

Prije dvije godine druga na svijetu

Na Svjetskom prvenstvu u Istanbulu došla je do finala, gdje ju je svladala ponovno jedna Irkinja, Amy Broadhurst.

Taj meč pogledajte ispod odlomka.