FIGHT!
FIGHT!

Od atomskog skloništa do Olimpijskih igara: Upoznajte sjajne splitske džudašice

Iz Judo kluba Split stižu Barbara Matić i Karla Prodan. Riječ je o djevojkama koje od malih nogu treniraju u atomskom skloništu, ali svejedno nižu sjajne rezultate. Obje su dobitnice priznanja za najbolju sportašicu Hrvatske u 2020-oj, a ove godine spremaju se za Olimpijske igre.

Karla Prodan, sportašica godine u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora. Barbara Matić, sportašica godine u izboru Sportskih novosti.

Iz Splita i s tatamija stižu dvije najbolje sportašice Hrvatske u protekloj godini. Barbari je 26, a Karli 22 godine. Džudom se bave od malih nogu i s vremenom su postale više od kolegica.

"Super prija, kolegica, skupa smo na treningu stalno. Dogodi se da smo po cile dane skupa, što na pripremama, treninzima, turnirima..."

"Skoro pa i živimo skupa. Više vidim nju nekada nego svoje roditelje. Stvarno smo i prijateljice i samo imam riječi pohvale za nju."

U sportskom smislu, iza njih je poprilično uspješna 2020. godina. Koronavirus nije toliko poremetio svijet džuda pa je bilo natjecanja... Barbara je na Grand Slamu u Mađarskoj stigla do zlata, i to preko svjetske prvakinje, Francuskinje Gai...

"Stvarno sam imala izazivan ždrijeb, redom sam pobijedila sve medalje sa prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva..."

Rukometaši zadovoljni nakon rušenja prvaka Europe: "Bili smo im malo dužni"

"Mogu reći da je moja kategorija na tom turniru bila razina Svjetskog prvenstva i to je znak da se može, i da samo trebam tako nastaviti trenirati."

S izazovnom godinom sjajno se nosila i Karla briljirajući na europskim smotrama...

''Ja sam na ta dva Europska prvenstva osvojila dvije medalje, srebro do 23 godine i broncu na seniorskom Europskom prvenstvu. Stvarno sam jako zadovoljna i sretna, i ovo je moja najuspješnija godina dosad."

Uspjeh ovih djevojaka tim je veći jer stigao je iz dvorane koja je zapravo atomsko sklonište na splitskim Pujankama. Trener im je, a ujedno i izbornik, Vladimir Preradović, i on otkriva tajnu:

"Iz atomskog skloništa doći na Olimpijske igre... Pa, samo s predanim radom, znači radom i trudom. Uvjeti rada znače, ali bez samog rada ne možete napraviti rezultat."

Tokio ovog ljeta bit će kruna njihovih dosadašnjih karijera..

Nastup na Olimpijskim igrama je san, a medalja pogotovo.

"Ja se nadam da ću ovako nastaviti trenirati, da ću ostati zdrava, bez ozljeda. Što bude, bit će, ja ću se nadati dobrom rezultatu, dobrim borbama..."

"Ja sam već bila na OI u Riju, tako da sam taj dio sudjelovanja ispunila. Nadam se da Olimpijske igre u 2021. neće biti sudjelovanje."

Uvjereni smo da neće. Sretno djevojke!