FIGHT!
FIGHT!

UFC ima novog neočekivanog prvaka velter kategorije, Aspinall i Pimblett oduševili sunarodnjake

UFC 304 priredba završila je krunidbom novog prvaka velter kategorije

Engleski Manchester bio je domaćin UFC 304 priredbe, na kojoj je Belal Muhammad postao novi UFC prvak velter kategorije, dok je Tom Aspinall zadržao privremenu titulu teške.

Muhammad izdominirao dosadašnjeg prvaka

Belal "Remember te Name" Muhammad novi je UFC prvak velter kategorije, nakon više nego impresivne izvedbe protiv Leona Edwardsa.

Krenulo je neočekivano za Edwardsa, budući da ga je Muhammad srušio već nakon 20 sekundi te je došao u dobru gornju poziciju. No, nije dugo trajalo, ustao se Edwards već nakon otprilike jedne minute, ali nije preuzeo inicijativu na nogama. Pokušavao je Muhammad cijelo vrijeme skratiti distancu i to mu je išlo jako dobro. Edwards je ostao dojam kao da ispituje situaciju te traži priliku iz koje bi krenuo u neki od svojih pripremljenih napada. 40 sekundi prije kraja ušao je Muhammad u još jedno rušenje, odveo borbu na pod i držao kontrolu do kraja runde.

Slično je krenula i druga runda. Bez previše dobrih rješenja za Edwardsa pa je Muhammad u prvoj minuti došao do klinča, nakon toga hrvanja uz ogradu te novog rušenja, ali ovog puta nije zadržao poziciju. No, nedugo nakon toga došlo je savršeno rušenje, nakon kojeg je nastavio s pritiskom kroz udarce i traženje vrata. Vrlo dobro je odradio sve do posljednjih pola minuta runde, kad se Edwards okrenuo u gornju poziciju, ali više od toga nije mogao.

Napokon smo u trećoj rundi vidjeli nešto i od prvaka i to zahvaljujući dobrom radu uz ogradu. Naime, Belal je još jednom izveo rušenje, no brzo se Edwards ustao na koljena, okrenuo situaciju te došao s leđa Belalu i doslovno mu se zalijepio za njega. Radio je iz te pozicije, koju je zaključao nogama i tim putem sigurno osigurao rundu i bodovni povratak u borbu.

Četvrta runda ponovno nudi nešto drugačije. Za početak boksačku izmjenu u kojoj je bolji bio Muhammad, a nakon prve minute novi klinč. Došlo je novo rušenje, a sad je Belal bio taj koji uzima leđa i zaključava poziciju. Edwards se ponovno izvukao tek pola minute prije kraja, ali nije uspio napraviti baš ništa. Morao je biti svjestan da u posljednjem rundu samo pobjeda prekidom ostavlja pojam u njegovom vlasništvu.

Nažalost, to prilike za plasirati udarac koji bi preokrenuo borbu nije došao. Muhammadu je trebalo nešto više od minute do novog rušenje i kontrole sve do posljednje minute. A onda je Edwards pokazao zašto je prvak, no nije bilo dovoljno. Okrenuo se, došao u gornju poziciju i pogodio lakat kojim je odmah otvorio veliku posjekotinu na licu Muhammada. Nakon toga je povezao još nekoliko udaraca, no nije bilo vremena.

Muhammad je krvavog lica podigao ruke i krenuo slaviti, a njegovo slavlje potvrdile su sudačke kartice, koje su ga proglasile novim UFC prvakom.

Aspinall riješio posao u pola minute

Borba za privremenog prvaka teške kategorije trajala je manje od jedne minute, a Tom Aspinall nokautom je riješio Curtisa Blaydesa, jedinog čovjeka protiv kojeg ima UFC poraz.

Tek pola minute trebalo je do prvog klinča u ovoj borbi, ali nije dugo potrajalo. Blaydes je u početku dobro krenuo boksački, i pronašao dva udarca, no već prva kontra Aspinalla je sve riješila.

Pogodio je Blaydesa prednji direktom točno u bradu, bacivši ga na stražnjicu, a onda je skočio na njega i serijom udaraca prisilio suca Marca Goddarda na prekid.

Aspinall je tako ostao privremeni prvak teške kategorije i sad čeka da svoj okršaj odrade Stipe Miočić i Jon Jones, nakon čega će se boriti protiv pobjednika, ali možda i bez borbe doći do pojasa pravog prvaka, ako se Jones i(li) Miočić umirove.

Brutalna pobjeda Paddyja Pimbletta

Svoj najimpresivniji UFC nastup dosad odradio je Paddy "The Baddy" Pimblett, završivši Kinga Greena (donedavno Bobby Green) jednom od impresivnijih završnica koje pamtimo.

Borba nije dugo trajala, a prve dvije i pol minute nisu ponudile puno toga. No, nakon ispitivanja snaga, Pimblett je odradio impresivnu sekvencu.

Nakon low kicka Engleza, Green je krenuo u rušenje, no sjajno je Pimblett reagirao. Prvo je rukama obuhvatio vrat, a onda se prebacio na trokut.

Green je pokušavao izaći, ali u jednom je trenutku dozvolio Pimblettu da izvuće polugu na ruku. Nesreća je bila u tome što je Green od pritiska Paddyjevih nogu zaspao baš u trenutku poluge pa je došlo i do nepotrebne ozljede ruke.

Sve u svemu, najimpresivniji i najbolji nastup Pimbletta dosad. Osim što je nastavio svoj niz, postao je prvi borac koji je Greena savladao submissionom, što je još impresivnije kad znamo da je to borac koji u UFC-u nastupa već 11 godina.

Odlični Rodrigues riješio domaćeg potencijala

Bodovno uvjerljivu, ali nikako lako ostvarenu pobjedu ostvario je Gregory Rodrigues protiv Christiana Leroya Duncana. Savladao ga je u jednoj zanimljivoj i kroz većinom vremena uzbudljivoj borbi.

Prva runda borbe ponudila je siromašan okršaj na nogama, gdje niti jedan borac nije imao previše inicijative, sve dok sredinom runde Rodrigues nije ušao u rušenje, nakon kojeg je bacio Duncana na pod i bez previše nanošenja štete izdominirao do kraja runde.

Puno zanimljivija bila je druga runda, u kojoj smo dobili skraćenu distancu, a onda i puno više štete nego u prvih pet minute. Početak je pripao Duncanu, koji je pokazao gdje je najopasniji, no kako je vrijeme prolazilo, tako je Brazilac bio sve bolji. Čim bi Duncan malo usporio i stao, to je kažnjavao, a furiozna završnica, u kojoj je ponovno došao do rušenja, samo je popravila dojam.

Treća runda donijela je Duncana koji traži preokret pa je automatski odmah došlo do više akcije. Otvorio je posjekotinu na čelu Brazilca, no nije ga time uspio usporiti. Gregory Rodrigues nastavio je kao do tada, pogađao je bolje udarce, a prema potrebi odvodio borbu na pod. Čak i kad bi se našao u donjoj poziciji, pružao je više i sumnje oko pobjednika nije bilo.

Suci su sve tri runde dodijelili Rodriguesu.

Povratak Allena među "contendere"

Prva borba programa donijela je okršaj perolake kategorije u kojem je Arnold Allen jednoglasnom odlukom sudaca savladao Gigu Chikadzea.

Prva runda ove borbe išla je potpuno na mlin Gruzijca. Chikadze je držao distancu kakva mu odgovara i u pravim trenucima pogađao prave udarce. Nije da Allen nije imao svojih trenutaka, no problem je što nije uspijevao odvesti borbu tamo gdje njemu odgovara. Pred kraj runde Chikadze je potvrdio svoju prednost odličnim koljenom, koje je čak malo uzdrmalo Allena, ali nije dovoljno precizno sjelo da bi napravilo veću štetu.

Puno bolja za Allena bila je druga runda. Dovoljno je skratio distancu da bi njegovi udarci dobili na efektivnost. Pogodio je nekoliko kombinacija te nekoliko čistih bombi, blokiravši najopasnije pokušaje Gruzijca i pred treću rundu vratio sve na početak.

Treća runda bila je repriza druge. Chikadze je vidno usporio, a Allen je držao kontrolu. Bio je sve bliže, Gruzijac je sve više bježao od prave akcije i sav taj pritisak donio mu je ono što je od početka borbe tražio. Vrhunski je Allen završio borbu, izgledao je kao da je spreman na još, dok je Chikadze nakon borbe izgledao kao da mu je dosta.

Ono što smo vidjeli se i potvrdilo, sva tri suca bodovala su 29:28 u korist Allena.

UFC 304, glavni program

Belal Muhammad def. Leon Edwards (C) - jednoglasna sudačka odluka

Tom Aspinall (IC) def. Curtis Blaydes - nokaut, 1. runda

Paddy Pimblett def. Bobby King Green - prisiljavanje na predaju, 1. runda

Gregory Rodrigues def. Christian Leroy Duncan - jednoglasna sudačka odluka

Arnold Allen def. Giga Chikadze (perolaka) - jednoglasna sudačka odluka.