FIGHT!
FIGHT!

VIDEO Pobijedio Stošića na startu karijere u UFC-u, a sad je poslao legendu u mirovinu i postao prvak poluteške

Jamahal Hill pobijedio je Glovera Teixeiru i postao prvak u poluteškoj kategoriji na UFC-u 283 u Rio de Janeiru. Snimku pogledajte na Novoj TV u ponedjeljak 15 minuta iza ponoći.

Legendarni Glover Teixeira junački se držao u svojoj borbi za pojas poluteške kategorije protiv Jamahala Hilla, ali 11 godina mlađi Amerikanac bio je jednostavno prevelik zalogaj i slavio je poslije pet rundi dominacije jednoglasnom sudačkom odlukom na UFC-u 283 u Rio de Janeiru.

Prvi izdanak Dana White Contender Seriesa koji je došao u priliku boriti se za pojas u UFC-u trebao je samo jedan pokušaj i okitio se zlatnim pojasom. Krenuo je vrlo opušteno u borbu, Teixeira ga je pokušavao svući na tlo, međutim nije imao odgovora za Hillove udaračke tehnike i Amer je dominantno uzeo prvu rundu.

U drugoj rundi Hill ga je uzdrmao s dva lijeva high-kicka, ali vremešni Brazilac je preživio i čak uspio srušiti Amerikanca, u izmjeni na tlu pokušao je udarcima iz full-mounta, ali Amer se okrenuo, pokušao je zatim RNC-om, ali Hill je preživio i to te se uspio ustati do pauze.

Sredinom treće runde Teixeira je poslije jedne izmjene pao na tlo, Goddard je bio blizu prekida zbog kiše Hillovih udaraca, ali odlučio je pustiti borbu dalje i legendarni Brazilac izdržao je do kraja runde, ali uz veliki bodovni zaostatak.

Slično je bilo i u četvrtoj pa je liječnik uskočio u oktogon, činilo se kako će prekinuti borbu, međutim dao je Teixeiri još jednu priliku za "rockyjevski preokret" i ovaj ju je zamalo iskoristio. Na startu zadnje runde oborio je Hilla, uspio čak ući u "full-mount", međutim Hill se izvukao i pobjednički zaključio svoju borbu karijere.

Hillova prva borba u UFC-u bila je protiv Darka Stošića, tad je slavio na bodove poslije tri runde, međutim mnogi smatraju kako je srpski borac bio bliži pobjedi. Stošić nažalost više nije u UFC-u, a Hill je, eto, novi prvak.

Glover Teixeira propusio je svoju zadnju priliku i odlučio zaključiti karijeru te se koncentrirati na treniranje Alexa Pereire koji ima plan otići u polutešku kategoriju.

Moreno pokvario brazilsku večer

Dvije najveće zvijezde muške kategorije muha, prvak Daveison Figueiredo i privremeni prvak Brandon Moreno, sastali su se povijesni četvrti put u UFC-ovom oktogonu i drugi put slavio je Meksikanac. Ovaj put prekidom između treće i četvrte runde.

Bivši i sadašnji prvak, smatraju mnogi, dobio je sve tri runde. Iako je njihov meč djelovao izjednačeno, Moreno je u sve tri runde duže kontrolirao svog suparnika na parteru, ali najveći posao obavio je u trećoj lijevim krošeom koji je odsjeo točno u oko brazilskog borca.

Figueiredo je tražio pauzu zbog navodnog uboda u oko, međutim sve je bilo čisto, sudac nije reagirao i Moreno je oborio svog suparnika. Zadržao ga je na tlu do kraja runde, a kad su borci sjeli na pauzu, liječnik je pregledao Brazilca i odlučio prekinuti borbu.

Razočarani Figueiredo poslije borbe oprostio se od kategorije muha i poručio kako seli u bantam.

Moreno zatvorio oko Figueiredu:

Burns ugušio Magnyja pa prozvao Covingtona

Iskusni Amerikanac Neil Magny 30. put večeras je ušao u UFC-ov kavez u kategoriji velter, međutim brzo će željeti zaboraviti svoju jubilarnu borbu jer je domaći borac Gilbert Burns bio potpuno dominantan.

Krenuli su oprezno obojica, Brazilac je pustio američkom borcu uvodne minute, čitao njegove reakcije i kretnje pa udario. Sredinom prve runde sjajnim bacanjem oborio je svog suparnika na tlo i dalje je sve bilo lagano.

Majstor BJJ-a mirno je gradio svoju poziciju u parteru do zadnje minute, uzeo full-mount, načeo Magnyja s nekoliko udaraca iz gornje pozicije pa zakopčao trokut rukom oko vrata svog suparnika i natjerao ga na predaju. Burns je poslije poraza od Chimaeva napravio dugu pauzu, ali Magnyja je završio brzo, a kad je uzeo mikrofon, prozvao je omraženog borca u Brazilu, Colbyja Covingtona.

Njegova agresivna prozivka pred brazilskom publikom podsjetila je na sad već antologijski trenutak u UFC-u kad je upravo Covington na mikrofon brutalno izvrijeđao Brazilce na njihovu terenu. Je li ovo bio Burnsov pokušaj osvete za tu povijesnu sramotu? Čeka se Colbyjev odgovor…

Magny tapkao na gušenje Burnsa:

Andrade pregazila Murphy

Dvije nedavne "žrtve“ prvakinje Valentine Schevchenko susrele su se u okršaju ženske kategorije muha, a slavila je sjajna Jessica Andrade pobijedivši uoči ove borbe dva mjesta bolje rangiranu četvrtu izazivačicu Lauren Murphy.

Sve tri runde protekle su u potpunoj dominaciji brazilske borkinje, počela je od prvog gonga i nastavila istim tempom do zadnjeg. Murphy se nije mogla sastaviti s udarcem, ali ni rušenjem, Andrade je sve njezine pokušaje zaustavljala u startu i uzvraćala višestruko. Njezina brzina i udaračke kombinacije bili su jednostavno previše za Amerikanku koja se prije nekoliko mjeseci borila za titulu prvakinje.

No, Andrade je iskoristila domaći teren, potvrdila status velike favoritkinje i preskočila svoju današnju suparnicu na putu povratka u utrku za pojas. Brazilki je ovo bila treća uzastopna pobjeda, dok je Murphy sad na dva poraza u zadnje tri borbe.

Murphy prošla kroz pakao:

Škot trajao samo polovicu runde

U večerašnjem programu bilo je čak 17 brazilskih boraca, a u svakoj borbi glavnog programa bio je po jedan. Tako je bilo i na startu glavnog programa, a na veselje okupljenih u Rio de Janeiru poslije samo polovice uvodne runde slavio je Johnny Walker protiv Paula Craiga.

Razorni brazilski udarač, inače uoči ove borbe 12. izazivač u poluteškoj, pobijedio je škotskog grapplera tehničkim nokautom i dodao drugu pobjedu zaredom na svoj omjer pobjeda i poraza, a Škotu priuštio drugi uzastopni poraz.

Walker je načeo svog suparnika prednjim ubodnim udarcem u tijelo, Craig mu je uhvatio nogu, ali u klinču primio težak desni direkt koji je bio početak kraja. Brazilski izazivač završio je posao udarcima na podu, a Marc Goddard nije imao izbora nego završiti borbu sredinom prve dionice borbe.

Walker završio posao udarcima na podu:

UFC 283 - popis borbi glavnog programa

Glover Teixeira vs. Jamahal Hill (za prvaka poluteške) - jednoglasna sudačka odluka

Deiveson Figueiredo vs. Brandon Moreno (c) (za prvaka u muhi) - liječnički prekid 3. runda

Gilbert Burns vs. Neil Magny (velter), predaja 1. runda

Jessica Andrade vs. Lauren Murphy (muha) - jednoglasna sudačka odluka

Paul Craig vs. Johnny Walker (poluteška) - TKO 1. runda

Poster UFC-a 283:

UFC 283 (Foto: GOL.hr)