FIGHT!
FIGHT!

Ivan Šapina u tijesnom meču izgubio olimpijsko polufinale, slijedi borba za broncu

Hrvatski taekwondo borac Ivan Šapina poražen je u polufinalu olimpijskog turnira teške kategorije, tako ostavši bez finala i slijedi mu borba za broncu.

Ivan Šapina (Foto:Tom Dubravec / Cropix)

U jednom vrlo tijesnom meču, gdje mu je samo pet sekundi nedostajalo do plasmana u olimpijsko finale, Ivan Šapina poražen je od Ariana Salimija.

Iranac je slavio rezultatom 2:1 u rundama (5:12, 9:8, 9:7). Ivanu tako slijedi borba za broncu, koju će odraditi večeras od 20 sati i 19 minuta.

Šapina uzeo prvu rundi i imao sve pod kontrolom

Iranac je prvi pogodio, nakon dvadesetak sekundi u tijelo, a Ivanu je trebalo još par napada da jednako uzvrati. Ulaskom u drugu minutu udarac u glavu pogađa Iranac, no jednako uzvraća i Šapina te je hrvatski kut zatražio pregled. Nakon snimke je potvrđeno kako je udarac sjeo i to je bilo 5:5.

Pola minute prije kraja Ivan pogađa šaku i dolazi u vodstvo, a to je sjajno potvrdio 15 sekundi prije kraja udarcem nogom u tijelo, na koji je povezao još jedan, uz negativni bod za Iranca i čisto uzima prvu rundu rezultatom 12:5.

Opreznije su obojica ušli u drugu rundu pa dugo nije bilo udaraca vrijednih bodovanja. 36 sekundi prije kraja pogodio je Ivan šakom prvi put, a onda odmah još jednom i u završnicu ušao s 2:0. 22 sekunde prije kraja Salimi i njegov kut tražili su pregled udarac nogom u glavu, što mu je prihvaćeno te prelazi u vodstvo 3:2.

Iranac preokrenuo pet sekundi prije poraza

15 sekundi prije kraja Ivan pogađa u tijelo za 4:3, no odmah dobiva opomenu. Ipak, veže još jedan udarac devet sekundi prije kraja i prelazi u vodstvo 6:4, nakon čega Iranac traži još jedan pregled. Ostalo je pet sekundi do kraja, a pregled je potvrdio njegov udarac u glavu i to je bilo 7:6 za njega. Do kraja su uslijedile dvije opomene za svaki kut i Iranac izjednačuje na 1:1.

Dvije sekunde trebale su Šapini za prvi bod u posljednjoj rundi. Nakon 40 sekundi atraktivno je napao Iranac iz okreta i pogodio glavu te je prešao u ogromno vodstvo 5:1. Opušteni Iranac nakon toga pogađa i za 7:1 te odmah i 9:1, odnosno teško dostižnu prednost 50 sekundi prije kraja.

Uskoro je hrvatski kut ostao i bez kartona, a Šapina kreće na sve ili ništa. Uspio je dvaput pogoditi i smanjiti na 9:5, Iranac je pobjegao van, prihvativši negativan bod, vrijeme je isteklo i izborio je finale.

Ivan Šapina borit će se za broncu protiv pobjednika repasaža između Rafaela Albe iz Kube i Abdoul Razak Issoufoua iz Nigerije.

Taj meč na rasporedu je od 19 sati i 30 minuta, dok će se Ivan boriti protiv pobjednika u 20 sati i 19 minuta.