FIGHT!
FIGHT!

Kontroverzna olimpijska prvakinja podigla tužbu zbog "mizogine, rasističke i seksističke kampanje"

Kontroverzna boksačica, Imane Khelif podnijela je službenu žalbu nakon što se našla u središtu spora oko rodne podobnosti na Olimpijskim igrama.

Imane Khelif (Foto:Afp)

U petak je alžirska boksačica Imane Khelif osvojila tek drugu zlatnu medalju za Alžir na Olimpijskim igrama. Slavila je u ženskoj konkurenciji do 66 kg, pobijedivši Kineskinju Yang Liu jednoglasnom odlukom sudaca u Parizu.

Njezin nastup u Parizu izazvao je veliku pažnju s obzirom na to da joj je Međunarodna boksačka asocijacija zabranila sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u Indiji nakon što nije prošla neodređene testove za utvrđivanje spola, a predsjednik IBA-e, Umar Kremlev, tvrdio je da ima XY kromosome.

Unatoč brojnim kritikama tijekom cijelog natjecanja, počevši od pobjede nad Angelom Carini iz Italije u samo 46 sekundi, Alžirka je pomela konkurenciju do zlatne medalje.

Pobijedila u ringu, a sada prelazi na sudove

Sada, njezin odvjetnik Nabil Boudi najavljuje da je podigla tužbu koja je podnesena specijalnoj jedinici pariškog tužiteljstva za borbu protiv govora mržnje na internetu.

"Boksačica Imane Khelif odlučila je započeti novu borbu, borbu za pravdu, dostojanstvo i čast," izjavio je Boudi, prema Gulf Timesu.

"Istraga će otkriti tko stoji iza ove mizogine, rasističke i seksističke kampanje, ali će se također baviti onima koji su poticali online linčovanje. Nepravedno uznemiravanje kojem je boksačka prvakinja bila izložena ostat će najveća mrlja na ovim Olimpijskim igrama."

Urnebesna ironija nagrade za zlato

Prema izvješćima, boksač koji osvoji zlato na Olimpijadi obično zarađuje oko 78.515 funti nagradnog novca.

Polovica tog iznosa ide sportašu, dok se druga polovica dijeli između nacionalnog saveza i trenera koji je igrao ključnu ulogu u pobjedi.

Situacija za Khelif dodatno se komplicira jer je upravo Međunarodna boksačka asocijacija (IBA) odgovorna za isplatu nagradnog novca. Ista organizacija koja ju je izbacila sa svjetskog prvenstva.

Jokić s pivom u ruci odmah odjurio gledati svoje konje: Srpska zvijezda oduševljava jednostavnošću

VIDEO Kaos u Parizu: Završna ceremonija OI pod velikim upitnikom nakon evakuacije Eiffelovog tornja

VIDEO Alen Halilović golčinom otvorio novu sezonu nizozemske lige