Košarka
Košarka

VIDEO: Sjajni Bryant donio Lakersima prednost u finalu

Domaćom 102-89 pobjedom Los Angeles Lakersi otvorili su finalnu seriju NBA lige protiv Boston Celticsa. U reprizi finala iz 2008. poveli su 1-0 u seriji koja se igra na četiri pobjede...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Započeo je dvanaesti međusobni finale ovih klubova, a pogled u povijest reći će da su Celticsi uvelike uspješniji s omjerom 9-2.

Ipak, branitelji naslova bili su ti koji su ostvarili uvodnu pobjedu u ovoj seriji, najviše zahvaljujući najsjajnijoj zvijezdi kluba, Kobeu Bryantu. Ubacio je vođa Lakersa 30 poena, a statistiku dodatno ukrasio sa sedam skokova i šest asistencija.

Je li uvodna pobjeda Lakersa bila i znakovita, tek će se vidjeti, no Celticsi su sada suočeni sa strahovitim podatkom. Naime, Phil Jackson, deseterostruki NBA prvak-trener, aktualni trener Lakersa i nekadašnji Chicago Bullsa, u savršenom je nizu od 47 pobjeda u serijama u kojima su ta dva njegova kluba startali pobjedama. Nikada nije izgubio niti jedan takav niz sučeljavanja sa suparničkim momčadima (47-0).

Inače, sama je utakmica startala nervozno, pa su već nakon 27 sekundi igre tehničke prekršaje zbog međusobnog koškanja dobili Ron Artest i Paul Pierce. U cijelom je susretu svirano 54 prekršaja.

Uz Bryanta najviše je u dresu aktualnih prvaka pokazao španjolski centar uz 14 skokova, strijelac i 23 koša. Za poraženi Boston Paul Pierce stavio je 24 poena i uhvatio devet lopti.

NBA finale, prva utakmica:

LA Lakers - Boston 102-89 (Bryant 30p, 7s, 6a, 4il, Gasol 23p, 14s, 3bl / Pierce 24p, 9s, 4a)

Lakersi poveli u seriji 1-0