Košarka
Košarka

Sudar 'titana': Košarkaški spektakl na Božić!

I dok će većina sportaša diljem svijeta Božić proslaviti u obiteljskom okruženju, u NBA ligi nema odmora. Unatoč negodovanju igrača i trenera, na Božić nas očekuje čak pet atraktivnih utakmica u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Ljubitelji loptanja pod obručima tako će, barem oni koji u to vrijeme borave 'preko bare' ili imaju 'NBA League pass' za pristup preko interneta, moći gledati susrete New York – Chicago, Orlando – Boston, LA Lakers – Miami, Oklahoma City – Denver i Golden State – Portland. Nama ostalim smrtnicima preostaje snalaženje u 'nepreglednom moru' TV i internet medija. Sretno!

Zašto je Božić poseban u NBA ligi? Jer, već odavno je novac razbio vjeru u idiličan blagdan uz svoje najmilije. Tako će ponajbolji košarkaši svijeta biti u punom pogonu na jedan od najvećih kršćanskih blagdana. Ipak, svakome tko voli košarku teško je ostati priseban i okrenuti glavu, jer ovakav raspored utakmica rijetko se viđa. Čak četiri kandidata za naslov, sedam momčadi iz samog vrha lige i nekoliko najvećih zvijezda (Bryant, Anthony, James, Wade, Garnett, Allen, Howard, Durant, Bosh) svjetske košarke na parketu u - istom danu.

Od pet vrlo atraktivnih dvoboja, jedan ipak ulazi u domenu – spektakularan. Ne sumnjamo kako će utakmica Los Angeles Lakersa i Miami Heata privući najveću pozornost. Prije samog početka sezone dva najveća kandidata za veliko NBA finale. S jedne strane fenomenalni Bryant i društvo, a s druge magična trojka JamesWadeBosh. Prava poslastica.

Iako ni jedna od ove dvije momčadi ne drži prvo mjesto u svojoj konferenciji, to je dvoboj koji su svi očekivali s nestrpljenjem. Lakersi kao branitelji naslova, te momčad koja je ove godine najviše uložila. Kod Miamija je prisutna velika želja za dokazivanjem, dok aktualni prvaci neće ustuknuti pred svojim gledateljima pobijediti ponajvećeg ovogodišnjeg rivala za titulu.

Toliko prozivani LeBron James dolazi na megdan 'crnoj mambi', kako vole nazivati vjerojatno najboljeg košarkaša današnjice. I nemojte misliti kako neće biti 'vatre' jer se ne igra 'playoff'. Ovo je utakmica u kojoj će itekako frcati iskre. Najvećima je uvijek želja pobijediti protiv najboljih.

Što se tiče rekorda, Kobeu Bryantu će ovo biti već 13 utakmica u karijeri na Božić, čime će dostići legendarnog Earla Monroea. Isto toliko odigrat će, bude li u subotu ulazio na parket, Shaquille O'Neal. Prvu utakmicu u povijesti na 25. prosinac davne 1947. godine odigrali su New York Knicksi i Providence Steamrollersi. Od Hrvata samo su četvorica igrala na Božić. Stojko Vranković, Toni Kukoč, Bruno Šundov i Gordan Giriček.

U svakom slučaju, Amerikanci su nam opet priredili dosta sportskog materijala za praćenje. Na nama je hoćemo li blagdanske dane, među ostalom, iskoristit i za gledanje najboljih košarkaša svijeta. Jedno je sigurno – pogledate li ijednu utakmicu, nećete požalit.