Košarka
Košarka

Šokirali svijet sporta: Najveća senzacija u povijesti završnog NCAA turnira

Sveučilište Maryland-Baltimore County izvelo je najveću senzaciju u povijesti završnog NCAA turnira March Madnessa.

Sveučilište Maryland-Baltimore County (Foto: AFP) (Foto:Afp)

Nikad u povijesti završnog NCAA turnira 16. nositelj nije pobijedio prvog otkako je NCAA turnir proširen 1985. godine. Sve do utakmice jednog od favorita turnira Virginije i sveučilišta Maryland-Baltimore County, koje je jedva izborilo nastup na završnom turniru.

Maryland-Baltimore County ne samo da je priredio senzaciju, već je potpuno razbio favoriziranu Virginiju pobijedivši sa 74:54, a najbolji igrač utakmice bio je Jairus Lyles s 28 koševa i čak sedam trica.

Virginia je stigla na završni NCAA turnir kao prvoplasirana momčad s ukupnim omjerom 31-2 u regularnoj sezoni, uključujući i 20-1 u ACC natjecanju. Iskreno, nije bilo pitanje hoće li oni pobijediti u spomenutoj utakmici, nego mogu li doći do Final Foura i pobijediti sve do kraja.

Međutim, Maryland-Baltimore County imao je drugačije planove. Ulaskom u tu utakmicu 16. nositelji su kroz povijest bili na omjeru 0-135 protiv prvoplasiranih ekipa. Sve do petka navečer. A to je ujedno bila i prva pobjeda Retrieversa u povijesti završnog NCAA turnira.

''To su trenuci o kojima sanjate'', rekao je najbolji strijelac utakmice i Retrieversa Lyles, a njegov trener Ryan Odom kratko nadodao:

''Nevjerojatno – to je stvarno sve što mogu reći.'

'Amerikanci su ovaj rezultat već prozvali najvećim u povijesti sveučilišnog sporta. Naime, dotični Maryland-Baltimore County je do prije samo dva mjeseca izgubio utakmicu s 44 koša razlike (39-83), ali i ostvario najveću pobjedu kad je to bilo najpotrebnije.