Košarka
Košarka

Proslavljeni Slovenac: Košarku sam počeo igrati zbog Dražena

Sani Bečirovič, 29-godišnji slovenski košarkaški reprezentativac, gostovao je u nedjeljnoj emisiji Fokus, na prvom programu RTV Slovenije, gdje je pričao o košarkaškim počecima...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

'Volio sam nogomet, kao i danas. Uostalom, navijam za Inter i Real. No, ljubav prema košarci mi je usadio otac Memi Bečirovič (op.a a. danas izbornik slovenske reprezentacije). Dogodilo se to tako što mi je otkrio Dražena Petrovića. Ukazao mi je na njegove igre koje su me odmah dojmile', prisjetio se nekadašnjih vremena Bečirović, pri čemu su gosti u studiju spontano zapljeskali.

>> EKSKLUZIVNI VIDEO Prve snimke filma o Draženu i Divcu

'Zadivio sam se u Draženovu košarku, u tu eleganciju pokreta. Imao sam ga priliku i upoznati, bilo je to na pripremama uoči Barcelone 1992. godine. Imam i Draženov potpis.'

Popularni je slovenski košarkaš rođen 19. svibnja 1981. godine u Mariboru i prilikom susreta s Draženom imao je tek navršenih 11 godina.

U velikom je broju klubova dosad Bečirovič nastupao u karijeri, koja je počela 1998. godine. Igrao je za Maribor, Pivovarnu Laško, Union Olimpiju, Virtus Bolognu, Krku, Varese, Fortitudo Bolognu, Panathinaikos, Virtus Romu i Olimpiju Milano.

S Panathinaikosom je 2007. godine osvojio naslov europskoga prvaka. U dresu je slovenske reprezentacije nastupio na europskim prvenstvima 1999., 2001. i 2005., te na Svjetskim prvenstvima 2006., kao i ove, 2010. godine, u Turskoj. Na NBA draftu 2003. godine su ga u drugom krugu izbora uzeli iz Denver Nuggetsa, no u američku profesionalnu ligu nikada nije otišao.