Košarka
Košarka

Nizozemci su već jednom iznenadili, no puno toga će se pitati naše igrače

Pred hrvatskim košarkašima je još jedna utakmica u kojoj se očekuje pobjeda, ali takve nikad nije lako igrati na Europskom prvenstvu...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Nakon susreta s Makedonijom, nekolicina hrvatskih igrača spomenula je kako bi protiv Nizozemske mogli imati većih problema. Nisu Nizozemci u našem rangu, ali ovdje su već jednom iznenadili. Stvorili su probleme i Slovencima, koji su dugo lomili njihov otpor. Sve su to opomene da nema opuštanja. Jedan loš dan i lako se može izgubiti.

No, ponovno će se najviše toga pitati naše košarkaše. Perasovi momci sve imaju u svojim rukama. Bogdanović se uspješno vratio na parket, Šarić polako preuzeo ulogu glavnog motivatora tijekom utakmice, a Simon i Žorić zadržali konstantu ulaskom s klupe. Tomić je protiv Makedonije u 20-ak minuta bio na pragu ‘double-doublea’ i to su znakovi koji ohrabljuju. K tome, Šarić je napomenuo koliko im znači podrška s tribina.

Dečki se bore i to im se vraća. Dvije pobjede iz tri utakmice i većim dijelom prvenstva dobar pristup donijeli su samopouzdanje da se može sa svakim. Rezultati na prvenstvu istaknuli su nekoliko favorita koji odskaču pobjedničkim mentalitetom. Tu prvenstveno mislimo na Francusku, Srbiju i Grčku. Da bi se došlo do takvog nivoa, moraju se pobjeđivati utakmice kao što je današnja. I kad se radi o lošoj večeri.

Nizozemci igraju školske akcije, a najviše se ističu tamnoputi Worthy de Jong i Charlon Kloof. Oboje su njihovi glavni igrači i realizatori. Znaju sjajno povući u leđa i krasi ih atleticizam. Neloš je i krilni centar pristojne tehnike Robin Smeulders. Međutim, nemaju dovoljno kvalitetnu širinu i nisu preopasni šuteri. Doduše, u okviru jedne utakmice sve je moguće. Pogledajte kako su Talijani zatrpali Španjolce i nanijeli im već drugi poraz.

Hrvatska će trebati puno bolje otvoriti utakmicu nego je to bio slučaj s Makedonijom. U suprotnome, opet bi mogli imati veliku fizičku i emotivnu potrošnju. Nizozemska je statistički najlošija momčad po asistencijama. U pobjedi protiv Gruzije imali su ih ukupno 13, dok su se sa Slovencima nosili s tek osam uspješnih dodavanja. Protiv Makedonije su podbacili na svim poljima.

Nadamo se da će i navijači dati svoj obol s tribina. U prvom poluvremenu s Makedonijom izgubili su bitku, ali kasnije su reagirali u pravom trenutku. Kad je atmosfera živnula, igračima je bilo lakše. Vidjelo se da im nije drago zbog ponekih zvižduka, ali bili su svjesni kako su i oni puno pridonijeli tome, odnosno razočarali svojom dotadašnjom igrom. Perasovo ‘ribanje’ u svlačionici preokrenulo je stvari. Pa ipak takva skupina igrača teško može odigrati dva loša poluvremena. Pouke su vjerojatno izvukli.