Košarka
Košarka

Maccabi jači od Eurolige, promjenjen termin Final Foura

Košarkaši izraelskog Maccabija ipak će nastupiti na Final Fouru Eurolige u Barceloni, što je ovih dana bilo pod velikim znakom pitanja.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Zbog izraelskog zakona, koji na državni praznik Yom Hazikaron, Dan sjećanja na poginule vojnike i žrtve terorizma, ne dopušta niti jednom sportskom kolektivu nastupanje toga dana od 19.30 sati, vodstvo Maccabija je apeliralo na Euroligu da promijeni termine finala i utakmice za treće mjesto, kako bi izraelski klub mogao participirati na završnom turniru.

Naime, prema originalnom rasporedu, utakmica za treće mjesto trebala je početi 8. svibnja u 18 sati, a finalni ogled u 21 sat. Kako proslava spomenutog državnog praznika u Izraelu počinje u 19.30 sati, i od tog trenutka je svim sportašima zabranjeno nastupati, obje utakmice su u planiranim terminima kolidirale s terminom u kojem izraelski prvak nije smio igrati prema državnom zakonu svoje zemlje.

Maccabi je s opsežnom pisanom dokumentacijom izvijestio vodstvo Eurolige o svom problemu, te je napomenuo kako neće biti u mogućnosti nastupiti, ne dođe li do promjene termina završnog dana Final Foura. Slična situacija se dogodila prije točno 20 godina, kada je Maccabi ipak odlučio nastupiti u sličnim okolnostima, te se zbog toga dugo vremena suočavao sa snažnim kritikama raznih slojeva izraelskog društva.

Nakon konzultacija s ostalim klubovima koji će nastupiti na Final Fouru i sponzorima natjecanja, Euroliga je odlučila udovoljiti zahtjevu Maccabija, pa će se tako utakmica za treće mjesto odigrati u 13.30 sati po španjolskom vremenu, a finalni susret u 16.30 sati.

Određeni su i termini polufinalnih utakmica 6. svibnja. Panathinaikos i Montepaschi će svoj ogled započeti u 18 sati, a Maccabi i pobjednik ogleda između Real Madrida i Valencije u 21 sat.

Više o