Košarka
Košarka

Košarkaška legenda za GOL.hr tko je Hrvat po njegovom ukusu, što bi bilo pogrešno za Dončića i problemima u regiji

Košarkaška legenda i ambasador ABA lige Žarko Paspalj za GOL.hr je komentirao hrvatske igrače, Luku Dončića i razvoj regionalne lige.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Ambasador ABA lige Žarko Paspalj smatra da Hrvatska ima odlične igrače, napominjući da mu se najviše sviđa igrač Indiana Pacersa Bojan Bogdanović, koji kako kaže, igra skroz po njegovom ukusu.

''Mislim da je Bogdanović u velikoj formi. Kad to kažem, mislim na situaciju kad se ozlijedio Oladipo pa je njegova uloga postala značajno veća i bitnija. Vidi se da se radi o odličnom košarkašu koji igra dobro u serijama. Zadnja dva mjeseca ima najvažniju ulogu u momčadi, a Indiana mi se inače sviđa kao ekipa, i jako dobro djeluje na terenu. Pored Bogdanovića, istaknuo bih Šarića koji je promijenio sredinu, došao je u jednu momčad koja je puna turbulencija. U početku nije nešto igrao, ali kako je sezona odmicala, polako je nalazio svoje mjesto u ekipi'', kazao je Paspalj.

Promotor regionalnog košarkaškog natjecanja, ABA lige, još ističe da su pojedini hrvatski košarkaši dosegnuli izuzetan nivo.

''Generalno imate odlične igrače, koji su dignuli svoju igru na određeni nivo i na najbolji način promovirali svoje karijere. Mislim da je to maksimum, nisam siguran da mogu još više, ali volio bih da griješim. Mi smo i prije četiri-pet godina znali da su talentirani igrači, ali nažalost hrvatska košarka u tom periodu nije imala puno uspjeha, prije svega mislim tu na reprezentaciju, što je neka druga tema'', izjavio je proslavljeni košarkaš.

Tijekom razgovora o brojnim košarkaškim temama osvrnuli smo se i na Luku Dončića, za kojeg Paspalj ističe da je napravio pravu stvar što je otišao u Dallas, iako se njegovo ime povezivalo i sa Sacramentom.

''Mislim da bi bilo pogrešno da je došao u Sacramento, jer oni na toj poziciji imaju šest ili sedam igrača. To bi bilo gomilanje igrača na toj poziciji i samim time turbulentno za klub, ali ne i za njega samog. NBA se zasniva na igračima koji su brzi i pokretljivi, prošlo je vrijeme visokih centara. Sacramento se odlučio za Bagleyja i smatram da je to za klub i njihov sistem neusporedivo bolje rješenje nego Dončić, iako smatram da se radi o odličnom košarkašu. Luka je u Dallasu broj jedan i sigurno će se u Mavericksima bolje razvijati.''

U isto vrijeme, bivši igrač San Antonio Spursa smatra da su zadnja dva drafta bila najbolja posljednjih desetljeća, napominjući da će svi ti igrači držati košarku u NBA-u narednih 15 godina.

''Fox i Bagley iz Sacramenta su nadolazeće zvijezde, a posljednja dva drafta su izbacila mnogo kvalitetnih igrača koji će sigurno držati košarku na visokom nivou u NBA-u u narednih 15 godina. Ne pamti se da je skoro bio tako dobar draft'', rekao je legendarni košarkaš.

Biser hrvatske košarke i mlada zvijezda ABA lige za GOL.hr o odlasku na draft, reprezentaciji i svom uzoru

Paspalj smatra da je NBA košarka otišla daleko u odnosu na europsku, iako se po nekima poput Svetislava Pešića najbolja košarka igra u Europi.

''Europa i NBA nisu stvari za usporedbu. To je potpuno druga košarka. Smatram da promoviranje europske košarke nije loše, ali ne mogu se raditi paralele. Kvaliteta je očigledno na strani NBA-a i taj trend sigurno će se nastaviti narednih godina. Košarkaši koji dolaze iz Amerike u Europu nekada djeluju kao da dolaze na odsluženje neke kazne ovdje'', kazao je Paspalj te nadodao:

''Pritom, tek ćemo vidjeti što će se dogoditi s razvojnom ligom u Americi. S jedne strane to možda bude dobro za košarku u Europi, možda se malo oporavi i okrene svojim talentima, ali možda i ne. Smatram da na Starom kontinentu ne postoji neka jasna vizija organizacije kao u NBA-u, a bez toga nisam siguran da će se nešto promijeniti po tom pitanju. Istina je da svi žele igrati u jakom i organiziranom natjecanju, a bez dileme to se može vidjeti u NBA-u. I ta razlika se počela uočavati prije nekih desetak godina.''

S Amerike, preko oceana, stigli smo i do ABA lige, najkvalitetnijeg sportskog natjecanja u regiji. Žarko Paspalj objasnio je zašto ABA liga ispred nacionalnih prvenstava i što to znači za mlade igrače.

''Meni je ovdje zaista sve ok. ABA liga ima jasan stav i cilj što želi postići od ovog natjecanja. U priči s ljudima koji su uključeni u ovaj projekt vidio sam da žele ovo natjecanje podignuti na jedan viši nivo i to je evidentno. Na kraju krajeva, klubovi su podjednaki vlasnici regionalnog natjecanja i oni sami odlučuju što je dobro za ABA ligu'', objasnila je košarkaška legenda te nastavila:

''Dosta prilika se pruža domaćim igračima i ima dojam da zadnje tri ili četiri godine sve ide uzlaznom putanjom i treba raditi na tome da ABA liga bude što bolja i tko god zagovara nacionalna prvenstva ispred ABA lige, mislim da griješi. Nikako manje ne može biti bolje od većeg. Imali smo jaku jugoslavensku ligu i imamo način da se stvari vrate u prijašnje stanje, a opet prilagođene današnjem vremenu u kojem živimo, sve ostalo je pogrešno. ABA liga ide svojim putem, bez obzira na to što postoje sukobi u košarkaškim organizacijama. Nalazimo se na vjetrometini raznih odnosa i razmirica, ali mislim da mi trebamo gledati svoju kuću.''

Paspalj smatra da nije dobra stvar što u najboljoj petorci ABA lige nema igrača s ovih prostora, ali da je to epilog politike klubova.

''Neki dan mi je postavljeno pitanje kako to da u prvoj petorci ABA lige nema ni jednog igrača s ovih prostora. Smatram da to nije pitanje za regionalnu ligu, već za klubove. Što se dogodilo s našim igračima, mislim da je to ozbiljno pitanje. Kroz cijelo prvenstvo pričamo o mladim košarkašima, talentima, ali što se dogodilo s njima, koji je to fenomen zašto nema ni jednog među najboljima je za širu analizu'', objasnio je ambasador ABA lige te probao detektirati uzrok tako nečega.

''Ne smije se dogoditi da bljesnu u jednoj utakmici, već moraju imati kontinuitet kroz sva natjecanja na ovim prostorima. Mislim da se klubovi moraju opredijeliti za to što hoće. Možda žele novac i brze rezultate, protiv čega nemam ništa protiv, ali se bojim da ćemo onda doći u situaciji da se pitamo što se dogodilo s košarkom na ovim prostorima, i uvijek ćemo se sjećati bivše države i kako je ta liga bila izuzetno jaka. Moram istaknuti da su prethodnih godina igrači upravo iz ABA lige odlazili u NBA, i svi oni prošli su kroz ovo natjecanje gdje su postali košarkaši'', dodao je.

Bivši srpski košarkaš osvrnuo se i na činjenicu da je svojevremeno nekoliko godina igrao zajedno s Draženom Petrovićem u reprezentaciji.

''Ne mogu reći nešto o Draženu, a što drugi već nisu rekli. Podijelio sam dobre četiri godine zajedničkog rada na terenu s njim. Bio je izvrstan igrač, vrlo posvećen sportu i košarci. Primjer profesionalca na kojeg su se mnogi ljudi ugledali. Bili smo dio jedne familije koju smo zajedno gradili, provodili vrijeme, a to se zove reprezentacija. Taj odnos u reprezentaciji, to je nešto posebno, baš kao i to prijateljstvo koje je vladalo među nama. Dražen je bio igrač koji je radio razliku, kako u reprezentaciji, tako u Ciboni, Realu i bilo kojoj momčadi u kojoj je igrao'', zaključio je Paspalj.