Košarka
Košarka

Košarkaši saznali protivnike u pretkvalifikacijama za Eurobasket, nije moglo teže!

Hrvatska košarkaška reprezentacija saznala je protivnike u pretkvalifikacijama za Eurobasket, koje započinju idućeg mjeseca.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Nakon što je košarkaška reprezentacija Hrvatske upisala samo jednu pobjedu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, postalo je jasno kako će se put na Eurobasket 2025. godine tražiti najtežim ili barem najdužim putem.

Taj put donosi pretkvalifikacije, odnosno kvalifikacije da bi se putem njih izborile one prave kvalifikacije. Danas smo saznali protiv koga ćemo igrati u toj fazi natjecanja, koja započinje idućeg mjeseca, tik pred ovogodišnji Eurobasket, na kojem ćemo grupnu fazu natjecanja igrati u Italiji.

Neupitno najteži mogući ždrijeb

Hrvatska se našla u prvom potu s još pet reprezentacija te je bilo jasno kako će igrati protiv jedne od njih jer su od tamo po dvije išle u svaku grupu. Na kraju smo dobili onu najtežu moguću, odnosno još jednu koja je doživjela neočekivano posrnuće u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

To je reprezentacija Poljske, koja je na prošlom Svjetskom prvenstvu zaigrala u četvtfinalu, a na njemu su se našli jer su u kvalifikacijama bili bolji, između ostalog, od naše reprezentacije. Preostali mogući protivnici iz tog pota bili su Sjeverna Makedonija, Slovačka, Portugal i Bugarska, pa je jasno da teže nije moglo.

Nije baš teže moglo biti niti iz preostala dva "pota". Iz drugog nas je tako dočekala reprezentacija Austrije, predvođena centrom San Antonio Spursa, Jakobom Pöltlom. Austrijanci su nas dočekali ispred Danske ili Rumunjske, dok nam iz trećeg pota dolazi Švicarska, koju smo izvukli pored Norveške i Cipra. S tim da Cipar, kao domaćin Eurobasketa 2025., kvalifikacije igre formalno, bez rezultatske važnosti.

Skupinu E tako čine Hrvatska, Poljska, Austrija i Švicarska, dok su u skupini D Slovačka, Danska, S. Makedonija i Norveška, a u skupini F Portugal, Bugarska, Cipar i Rumunjska.

Ovo ipak nije posljednja šansa

Sustav natjecanja je takav da će u kvalifikacije za Eurobasket proći samo pobjednici skupina. No, šansa se tu ne gubi budući da preostale reprezentacije odlaze u treći krug pretkvalifikacija, gdje im se pridružuju Kosovo, Irska, Luksemburg i Albanija.

Tamo će također biti podijeljeni u tri skupine po četiri momčadi, čiji će pobjednici izboriti kvalifikacije.

Hrvatska reprezentacija od osamostaljenja je nastupila na baš svakom Eurobasketu.

Prve dvije utakmice Hrvatska će odigrati krajem kolovoza, ali zasad još nije navedeno koja će biti prva dva protivnika i gdje će se utakmice odigrati. Nakon toga će se odigrati dvije utakmice u studenom te dvije u veljači iduće godine.