Košarka
Košarka

Ime Bogdanovićeva suigrača mnogima je neobično, no poseban je spektakl kad vidite braću i sestre

Nigerijski centar New York Knicka dolazi iz jedne vrlo osebujne obitelji.

Jalen Brunson, Precious Achiuwa i Bojan Bogdanović (Foto:Afp)

New York Knicksi odigrali su jednu gorko-slatku sezonu. Drugim konferencijskim polufinalom potvrdili su povratak u elitu, tamo gdje ih dugo nije bilo, a u regularnoj sezoni došli su do 50 pobjeda prvi put nakon 12 godina.

Nažalost, njihovo zimsko pojačanje, Bojan Bogdanović, zbog teške ozljede nije uspio pomoći u završnici, gdje Jalen Brunson i Josh Hart ipak nisu mogli dovoljno povući protiv Pacersa. I tako ponovno nisu uspjeli otići dalje od najboljih osam u post-sezoni, unatoč drugom najboljem omjeru na istoku.

Može li ga nazvati jednostavno Drago?

Jedan od igrača koji je odigrao pristojnu sezonu je momak vrlo osebujne pojave. Naravno, svatko visok 203 cm je posebno pojava, no Precious Achiuwa to je ipak prije svega zbog svog imena.

Naravno da će mnogima prva asocijacija na njega biti Gospodar Prstenova, i Smeagol, čija je izjava "My precious" vjerojatno najcitiranija izjava tog cijelog epskog serijala.

Iako je u prijevodu filma, a i ranije knjige, to kod nas poznato kao "moje zlato", doslovno prijevod s engleskog značilo bi dragocjen. Da je Hrvat vjerojatno bi se zvao Drago, zar ne?

Ne znamo koliko je Precious zapravo dragocjen Knicksima, tj. hoće li ga ostaviti u rosteru za iduću sezonu, no pogledom na obiteljsko stablo možemo zaključiti koji su korijeni njegovog imena.

Roditelji su nesumnjivo jako religiozni

Naime, njegovi roditelji Donatus i Eunice imaju šestoro djece, a po imenima koja su im dali se jasno da zaključiti tako se radi o velikim vjernicima.

Krenimo najbolje redom.

Najstariji brat zove mu se God'sgift, ima 34 godine te je pri kraju svoje košarkaške karijeri. Dar od Boga je prijevod njegovog imena, no puno ga je bolje prevesti kao Božidar. Dakle, iako samo ime u engleskom jeziku nije uobičajeno, posebno uz dodani apostrof, zapravo globalno i ne bi trebalo biti toliko neobično.

Nakon njega uslijedila je Grace, što je vrlo često ime, ali njen prijevod "Milost" je nekako ukazao u kojem smjeru obitelj Achiuwa s imenima ide.

Božja volja, mir i obećanje

No, nakon nje su roditelji bili puno maštovitiji.

Idućem sinu dali su ime God'swill, odnosno Božja volja, a on se također bavi košarkom. Nakon njega je došao Peace, odnosno Mir. Miro, rekli bismo.

Preostala sestra mladog Achiuwe zove se Promise, odnosno Obećanje.

Vjerojatno će vam sve biti dodatno objašnjivo nakon što saznate da su oba roditelja Achiuwa pripadnici pentekostalne crkve, aktivni u zajednici te ujedno i ministranti. Oni su 2010. u SAD emigrirali iz Nigerija, gdje su njihove djeca rođena.

Sve u svemu, ime Preciousa Achiuwe puno je jasnije kad ste upoznati s onima njegove obitelji. A vjerojatno mu je i drago na jedan poseban način.

Hoće li ovaj 24-godišnjak u budućnosti biti nekoj momčadi vrijedan koliko bi to njegovo ime sugeriralo, tek ćemo saznati.